Επιστρέφουν στα θρανία από την 1η Ιουνίου και οι μαθητές του δημοτικού αλλά και τα νήπια μέχρι τις 26 Ιουνίου, ενώ ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί μέχρι τις 31 Ιουλίου, το ερώτημα που απασχολεί τους γονείς είναι όμως πως θα εφαρμοστούν οι κανόνες πρόληψης του κορονοϊού όταν πρόκειται για τόσο μικρά παιδιά.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ερωτηθείσα σχετικά από το Newsbeast στο πλαίσιο του briefing, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι ακριβώς επειδή είναι δύσκολη η τήρηση κανόνων υγιεινής και αποστάσεων σε τόσο μικρές ηλικίες, η επιτροπή των ειδικών εστιάζει στο μικρό μέγεθος της ομάδας, δηλαδή της τάξης, παρά την απόσταση, ως τον καθοριστικό παράγοντα αποφυγής συγχρωτισμού.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, επισήμανε την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στην επιτροπή των ειδικών, χάρη στη συμβολή της οποίας η χώρα είχε μέχρι σήμερα τόσο θετικά αποτελέσματα όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η κα. Κεραμέως συμφώνησε ότι με την επιτροπή αυτή των ειδικών “έχουμε πορευθεί εξαιρετικά μέχρι τώρα” και πρόσθεσε ότι η γενική οδηγία για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης είναι να μην ξεπερνά κάθε τάξη τον αριθμό των 15 μαθητών και συνδυαστικά η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των μαθητών στα θρανία, ενώ εάν δεν μπορούν να τηρηθούν αυτές οι δύο προδιαγραφές, θα πρέπει να συγκροτούνται ακόμη μικρότερα τμήματα.

Προανήγγειλε επίσης ότι θα σταλούν τις επόμενες ημέρες, αναλυτικά ξεχωριστές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα, δηλαδή ειδικές οδηγίες για δημοτικά και νηπιαγωγεία, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των παιδιών, αλλά και για τους παιδικούς σταθμούς.

Ανακοίνωσε ότι μία από τις οδηγίες θα αφορά σε διαφορετικά διαλείμματα ανά τάξη στα δημοτικά, προκειμένου να μειωθεί ο συγχρωτισμός των μαθητών.

Όσον αφορά στο πότε θα ξεκινήσει το επόμενο σχολικό έτος, η κ.Κεραμέως είπε ότι οι ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω.

Επανέλαβε ότι η απόφαση είναι να μη λειτουργήσουν για την ώρα τα ολοήμερα, αφήνοντας ανοιχτό τι θα γίνει στο μέλλον: «Πάμε βήμα βήμα, πρώτα για την άρτια λειτουργία των πρωινών τμημάτων και εδώ είμαστε να επανεξετάσουμε».

Ο κ. Θεοδωρικάκος από την πλευρά του ανέφερε ότι το πρόγραμμα για τους παιδικούς σταθμούς για την επόμενη σχολική χρονιά θα υλοποιηθεί κανονικά με συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών και Εργασίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και ότι θα δοθούν voucher με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των δικαιούχων παιδιών.

Όσον αφορά ειδικότερα στα παιδιά των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι δεν υπάρχει ακόμη αυτή η δυνατότητα αν και το Εσωτερικών αναζητά τρόπους να δώσει λύση.

Πιο ασφαλή τα παιδιά στο σχολείο, από ό,τι σε πλατείες χωρίς κανόνες

Η κ. Κεραμέως τόνισε ότι βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τη ΔΟΕ, ότι συνομίλησε με τον πρόεδρο της χθες πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις και ότι επίκειται συνάντηση για επιμέρους θέματα.

Σημείωσε ότι προβλέπεται η επαναλειτουργία των δημοτικών για τέσσερις πλήρεις εβδομάδες, τονίζοντας ότι εφόσον σε μία τάξη είναι λιγότερα από 15 παιδιά μπορεί να λειτουργεί και κάθε ημέρα και εξήγησε ότι είναι σημαντικό για την επαναφορά στη νέα κανονικότητα τα παιδιά να μπορέσουν να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο. Εκτίμησε άλλωστε ότι είναι πιο ασφαλή στο σχολείο, από ό,τι σε πλατείες χωρίς κανόνες.

Επιπλέον 75 εκατ. στους δήμους για την καθαριότητα των σχολείων

Στο ερώτημα εάν επαρκεί το προσωπικό για την καθαριότητα, η κ.Κεραμέως χαρακτήρισε εξαιρετική τη συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν το προσωπικό καθαριότητας να εισέλθει στο χώρο του σχολείου εν ώρα λειτουργίας, όμως προκειμένου να γίνεται πιο σχολαστικός καθαρισμός, έγινε επέκταση της σύμβασης των, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες και κατά διάρκεια και μετά το πέρας του σχολικού ωραρίου.

Και ο κ.Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για εξαιρετική και αποτελεσματική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, στην οποία όπως τόνισε δόθηκαν τα νομοθετικά και οικονομικά εργαλεία για να αντιμετωπίσει το ζήτημα. Υπενθύμισε ότι από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας δόθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 15 εκ ευρώ και αυτή τη βδομάδα θα δοθούν άλλα 75 εκ ευρώ σε όλους τους δήμους, προκειμένου όπως είπε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στα σχολεία της χώρας.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα είχε μία αναλυτική συζήτηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας στα σχολεία, τους ευχαρίστησε για τη δουλειά που κάνουν και διαβεβαίωσε ότι τις επόμενες ημέρες μαζί με την κ.Κεραμέως θα αντιμετωπιστεί κάθε πρόβλημα που έχουν, ώστε να αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά στην εργασία τους και να αποδίδουν καλύτερα.

Στα θρανία το 60%- 70% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου

Στο ερώτημα εάν ανησυχεί ότι θα υπάρξει μικρό ποσοστό επιστροφής των μαθητών του δημοτικού στα θρανία λόγω φόβου των γονέων, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι είναι κρίσιμο τα παιδιά να επανέλθουν στο φυσικό τους χώρο, δηλαδή το σχολείο, καθώς και ότι δεν υπάρχει επαναφορά στην κανονικότητα με κλειστά σχολεία. Ανέφερε ότι στα θρανία έχει επιστρέψει το 60% με 70% των μαθητών γυμνασίου και λυκείου, πλην της Γ Λυκείου που όπως είπε είναι «ειδική περίπτωση», εκφράζοντας την ελπιδα και εκτίμηση ότι θα γυρίσει στα σχολεία και η πλειοψηφία των μικρότερων μαθητών.