Κάτοικοι και εργαζόμενοι της περιοχής του Κεραμεικού – Μεταξουργείου, σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμου, αποφάσισαν να μετατρέψουν σε κήπους τρία εγκαταλελειμμένα οικόπεδα. Στο ένα από αυτά πήραν και τη σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη.

Μικροί και μεγάλοι, εφοδιασμένοι με όλα τα απαραίτητα σύνεργα… κηπουρικής και με πολλή αγάπη και υπομονή μετέτρεψαν τα τρία οικόπεδα σε προσωρινούς κήπους, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία ΚΜ (Κεραμικός-Μεταξουργείο) «Προσωρινοί Κήποι», της οργάνωσης ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά.

Από τα οικόπεδα, που βρίσκονται στις οδούς Κεραμεικού 96, Ιάσονος και Λεοννάτου 1 και Γιατράκου 30, απομακρύνθηκαν 120 τόνοι από μπάζα και σκουπίδια. Τη θέση τους πήραν χώμα, νεραντζιές, κασσίες, γαζίες, λαντάνες, άκανθοι μυρωδικά και άλλα, περίπου 1.000 φυτά και δέντρα.

Οι τρεις προσωρινοί κήποι και άλλοι, που ήδη έχουν διαμορφωθεί, διασφαλίζουν ποιοτικότερο και καθαρότερο δημόσιο χώρο και την αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος με όρους πρασίνου και υγιεινής.

ΟΙ «ΚΜ Προσωρινοί κήποι» είναι μία δράση που υλοποιήθηκε σε συνέχεια της πρότασης που έχει καταθέσει η «ΚΜ Πρότυπη Γειτονιά» από το περασμένο καλοκαίρι στον δήμο Αθηναίων, με στόχο την αναβάθμιση των οδών Κεραμεικού και Σαλαμίνος σε άξονες πολιτισμού, που θα ενώνουν, η πρώτη το Εθνικό Θέατρο με την Τεχνόπολη, μέσω της νέας δημοτικής πινακοθήκης, και η δεύτερη τον αρχαιολογικό χώρο Κεραμεικού με την Ακαδημία Πλάτωνος, μέσω του Δημοσίου Σήματος.

Η πρόταση εντάσσεται στον γενικότερο μακροπρόθεσμο στόχο για τον επανασχεδιασμό του οδικού δικτύου της περιοχής, ώστε να εξυπηρετεί ουσιαστικά τις ανάγκες της γειτονιάς αποδίδοντας τμήματα του δικτύου αυτού στην τοπική κοινωνία, ως κοινωφελείς δημόσιους χώρους.

Το εγχείρημα άλλαξε σε μία εβδομάδα την όψη της γειτονιάς και τη ζωή των κατοίκων με στόχο να δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους χώρους (κήπους, παιδικές χαρές, χώρους άθλησης κ.α) και σε άλλα ξεχασμένα οικόπεδα, καθώς η περιοχή διαθέτει περίπου 140 κενούς χώρους, ικανούς να πρασινίσουν.