Πραγματοποιήθηκε σήμερα για πρώτη φορά, τηλεδιάσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν οι Ακολουθίες θα διεξάγονται κανονικά – κεκλεισμένων των θυρών – υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης μέχρι τις 11 Απριλίου αναφέρει το ekklisiaonline.gr.

«Με τη ρύθμιση αυτή της νόμιμης τελέσεως της Θ. Λειτουργίας στους Ι. Ναούς, κεκλεισμένων των θυρών, θα κρατηθεί άσβεστη η λαμπάδα της Θ. Λατρείας, η οποία για την Εκκλησία είναι «κοινή» και «δημόσια» εφόσον λαμβάνει χώρα εντός του Ι. Ναού επί της καθαγιασμένης Αγίας Τραπέζης, ακόμη και αν μετέχει στο Μυστήριο μόνον ένας ιερέας και ένας πιστός. Η Εκκλησία μας αναλαμβάνει πλήρως την πνευματική ευθύνη της μετοχής των πιστών στη Θ. Λατρεία με τη χρήση μέσων που προσφέρει η τεχνολογία, δια του πνευματικού συντονισμού και της ενώσεως της προσευχής όλων από τα σπίτια τους».

Παράλληλα αποφασίστηκε η Εκκλησία να διαθέσει τα κοινωνικά ιατρεία της «Αποστολής» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τα Ενοριακά Δίκτυα όλων των Μητροπόλεων στη διάθεση του στρατηγικού σχεδιασμού της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Επίσης τα ενοριακά κοινωνικά δίκτυα της Εκκλησίας και οι εθελοντές κάθε Ιεράς Μητρόπολης θα συνδράμουν στα προγράμματα σιτίσεως και κάλυψης ζωτικών αναγκών των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και των αδύναμων και μοναχικών συνανθρώπων μας.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ζήτησε να ανοίξουν τα ταμεία της Εκκλησίας ώστε να ενισχυθούν τα νοσοκομεία απέναντι στη μάχη που δίνουν κατά του κορονοϊού αλλά να ενισχυθούν και οι Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στα σύνορα.