Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η Ενωση Θεολόγων θέλει να χορηγείται άδεια μετακίνησης προς την εκκλησία

Δείτε ολόκληρη την επιστολή τους


ΕΛΛΑΔΑ
19:23
25/03/2020
Απαγόρευση κυκλοφορίας: Η Ενωση Θεολόγων θέλει να χορηγείται άδεια μετακίνησης προς την εκκλησία
61
loading

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων αιτείται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να χορηγείται άδεια μετακίνησης για όσους θέλουν να προσέλθουν ατομικά στην εκκλησία.

Συγκεκριμένα, η επιστολή της ΠΕΘ στάλθηκε προς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

Η επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Θεολόγων

Οι άνθρωποι του λαού μας, ορθόδοξοι χριστιανοί, στην πλειονότητά τους, είναι ευσεβείς, εκκλησιάζονται, και, ιδιαίτερα στις δύσκολες δοκιμασίες της ζωής τους, σπεύδουν στους Ιερούς Ναούς, προκειμένου να προσεγγίσουν, διά της προσευχής, τον Τριαδικό Θεό της πίστεώς τους, αιτούμενοι, την παρέμβαση, βοήθεια, στήριξη και προστασία Του. Η παρακλητική προς τον Φιλάνθρωπο και Ελεήμονα Θεό και Δημιουργό τάση τους αποτελεί οδηγία του ίδιου του Ιησού Χριστού: «Αιτείτε, και δοθήσεται υμίν, ζητείτε, και ευρήσετε, κρούετε και ανοιγήσεται υμίν. πάς γάρ ο αιτών λαμβάνει και ο ζητών ευρίσκει και τώ κρούοντι ανοιγήσεται» (Ματθ. 7, 7-8). Στις γενικές καταστροφές ή πανδημίες συνεπώς, ως ψυχοσωματικά όντα που είναι, νιώθουν την ανάγκη, εκτός από την αυτονόητη βοήθεια, που δέχονται, εκ μέρους της οργανωμένης πολιτείας τους, να προσεγγίσουν την ιερή πόρτα του Θεού και να του ζητήσουν ενδυνάμωση, εμψύχωση, στήριξη, ψυχική αντοχή, ελπίδα και αισιοδοξία. Με τη δική Του βοήθεια, καταφέρνουν να υπερβαίνουν τον εαυτό τους και να αγωνίζονται, ενωμένοι και συντεταγμένοι, στον κοινό τους συλλογικό σκοπό, στο πλαίσιο της χριστιανικής αγάπης και αλληλεγγύης με όλους ανεξαιρέτως τους συνανθρώπους τους, και, φυσικά, χωρίς να υποτιμούν και την καθ΄ όλα πολύτιμη προσφορά της Επιστήμης.

Αυτές οι σκέψεις μας ώθησαν να απευθυνθούμε, παρακλητικά, προς τον αξιότιμον κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, Υφυπουργόν Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, για να του υποβάλλουμε το εύλογο αίτημα των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων αλλά και πάρα πολλών συμπολιτών μας, το οποίο αναφέρεται σε μια, ίσως εκ παραδρομής, παράλειψη των κυβερνητικών μέτρων που εξαγγέλθηκαν.

Συγκεκριμένα, ζητήσαμε να προστεθεί στο σημείο Β5 της ΒΕΒΑΙΩΣΗΣ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ, η δυνατότητα χορήγησης άδειας μετακίνησης και σε εκείνους που αισθάνονται την ανάγκη να πραγματοποιήσουν μια σύντομη επίσκεψη σε έναν ορθόδοξο ναό, προκειμένου, να προσευχηθούν και να επικοινωνήσουν με τον Θεό και Δημιουργό τους, αν λάβει κανείς υπόψη και την ψυχική πίεση και αγωνία τους, λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουν από την ενσκήψασα παγκόσμιας εμβέλειας πανδημία. Σύμφωνα με τα μηνύματα των μελών μας, το αίτημά μας είναι δίκαιο, αφού δίνονται άδειες -και πολύ ορθά- για κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις για αρκετούς εύλογους λόγους, όπως (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη σε γιατρό, προμήθειες αγαθών πρώτης ανάγκης, μετάβαση σε τράπεζα, για ατομική σωματική άσκηση ή για ανάγκες κατοικίδιου ζώου). Η προσθήκη, λοιπόν της δυνατότητας, μιας σύντομης επίσκεψης στην Εκκλησία, έστω και με τη μορφή που την προσδιόρισε ο κ. Πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του πριν από 10 ημέρες, πιστεύουμε ότι είναι ένα εύλογο αίτημα, που μπορεί να γίνει αποδεκτό και είναι βέβαιο ότι θα ανακουφίσει πνευματικά εκείνους που την έχουν ανάγκη: Τι είχε πει ο κ. Μητσοτάκης: «Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην Εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα τον σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω… Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις Εκκλησίες… Πιστεύω ότι αν το δει κανείς και από την πλευρά ενός πιστού, δεν θα εκληφθεί ως αμαρτία, αν δεν παρακολουθήσει τους Χαιρετισμούς ή αν την Κυριακή δεν πάει στην Εκκλησία. Μπορεί κάποια στιγμή να περάσει μέσα στην εβδομάδα να ανάψει ένα κεράκι».

Η επικοινωνία των Χριστιανών με τον Θεό, μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους και φυσικά και εντός της οικίας τους. Όμως, οι Ορθόδοξοι, λόγω του ιδιαίτερου περιεχομένου της λατρευτικής και μυστηριακής τους ζωής, έχουν τη σωτηριακή ανάγκη να μεταβούν και να προσευχηθούν, έστω και λίγο, στην Εκκλησία τους, η οποία, μάλιστα, τους προσκαλεί: «Εν Εκκλησίαις ευλογείτε τον Θεόν…» (Ψαλμ. 67 ή 68, 27 ή 26).

Εκ παραδόσεως, επίσης, ο πολύπαθος ελληνικός λαός, διαχρονικά, σε όλες τις εθνικές περιπέτειές του αλλά και στις περιπτώσεις λοιμών, ανομβρίας κ. ά., κατέφευγε πάντοτε στους Ιερούς Ναούς και στη μυστηριακή ζωή της Εκκλησίας, πραγματοποιούσε πάνδημες ολονυκτίες, παρακλήσεις και λιτανείες, ικετεύοντας τη σωτηριακή παρέμβαση και βοήθεια του Θεού αλλά και αναζητώντας προσωπικά, ένα ψυχικό αποκούμπι, ένα πνευματικό στήριγμα για τη φιλάνθρωπη πράξη και θεοφιλή ζωή του.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, παρακαλέσαμε τον Υφυπουργόν κ. Νικόλαον Χαρδαλιά, να προστεθεί στους λόγους της κατ΄εξαίρεση μετακινήσεως των πολιτών και η δυνατότητα ολιγόλεπτης επίσκεψης στους Ιερούς Ναούς, όσων πιστών επιθυμούν να καλύψουν τις πνευματικές τους ανάγκες, υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος και ευελπιστούμε στην άμεση ικανοποίηση αυτού του λογικού και δίκαιου αιτήματος της Ενώσεώς μας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

61
σχόλια
 1. avatar 6926

  ΣΤΑ ΖΟΜΠΙΙΙΙ
  ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΧΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ ΣΦΡΑΓΙΔΑ
  ΕΓΓΥΗΣΗ ΕΦ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ,
  Ο ΑΛΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΛΛΑ ΣΥΝ ΚΑΙ ΧΕΙΡΑ
  ΑΠΑΝΤΑΩ ,[ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΑΣ ΛΕΓΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΒΡΥΘΟΥΝ ΕΙΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ] ΑΠΛΑ ΚΡΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΛΑΟ ΤΡΑΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΣΑΣ ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΗΤΑΙ ΔΥΟ ΚΥΡΙΟΥΣ ,
  ΛΟΙΠΟΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ, ΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΝΑ ΦΑΚΕΛΩΝΟΝΤΑΙ Η ΝΑ ΤΣΙΠΑΡΟΝΤΑΙ Η ΔΕ ΑΝΤΙΡΗΣΙΕΣ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΣΠΑΝΕ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ [...]...… ΣΧΙΖΟΤΥΠΟΙ [...] ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΟΤΑΝ ΕΡΘΗ Η ΩΡΑ …………..

  1. avatar είπε ο Νέρωνας!

   Εσύ σίγουρα ζήλεψες την τρέλα του προγόνου σου...

 2. avatar έγραψε ο Ν.Καζαντζάκης

  \"καλή πραμάτεια είν΄ ο θεός, ξεπουλημό δεν έχει\" .

 3. avatar Λούλης

  Στο τέλος θα βγουν οι παπάδες στις γειτονιές με καλαθάκια να μαζεύουν λεφτά για τα \"παγκαρια\" τους!!! Δεν τους βλέπετε ότι δεν θέλουν να αδυνατίσουν!!! Αστε τους να παρακαλούν!!!

 4. avatar Φοινικιος

  Απορώ γιατί ταυτοποιείται η πίστη/θρησκεία με την εκκλησία!
  Αφού σύμφωνα με την Βίβλο ο θεός είναι πανταχού παρών, ποιος ο λόγος, εκτός της οικονομικής ενίσχυσης να πάει στην εκκλησία?
  Αν δεν περιοριστεί ο ιός στην Ελλάδα των υπερηλίκων θα χαθούν πολλοί άνθρωποι και αυτοί οι κύριοι θα καθησυχάζουν πως ήταν θέλημα Θεού. Καλή και χρήσιμη η πίστη, αλλά ας βαδίζει με την λογική.
  Στους δύσκολους καιρούς ο καθένας προσπαθεί να σώσει το μαγαζί του...

 5. avatar Social Distortion.

  Ηλίθιοι.

 6. avatar Ch6:23-1

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Ιησού Χριστό. Δυστηχως και οι ίδιοι οι Θεολογοι έχουν απορρίψει την Καινή Διαθήκη, μπορεί να την διδάσκουν, αλλά δυστυχώς λένε πράγματα τα οποία είναι Μακριά από το Θέλημα Του Θεού. Όσο για τις βλασφημιες που λένε μερικοί, συνεχώς, δεν θέλουν να ερευνήσουν την Αλήθεια, διότι τους αρέσει η ζωή που βλέπουν καθημερινά γύρω τους, σε όλη την γη. Το που θα βρουν τον Θεό Ιησού Χριστό Άγιο Πνεύμα =1,τον Βλέπουν καθημερινά, διότι όλη η ανθρωπότητα ζει μέσα στο Περιβάλλον Του,. Θα έλθουν σε επαφή μαζί ΤΟΥ, Μέσα στην προσωπικη προσευχή, μέσα στην Διδασκαλία της Καινης Διαθήκης.

 7. avatar Κώστας 7 +6

  Κορόιδα
  Κοροιδευεται την εκκλησία και τον Θεό αλλά άμα λιώσετε στα ξύδια και ξερνατε όλοι λέτε θεέ μου κανε με καλά και δεν θα ξαναπιω
  Σαν ένα αντιφα που έχω φίλο κ από Μελίσσια τον πήγα Πειραιά σε 15 λεπτά το καλοκαίρι και μου είπε ότι όλη την ώρα παρακαλαγε το θεό να μην τρακαρουμε, τον Θεό που με έχει ζαλίσει ότι δεν υπάρχει

 8. avatar Να μη βρει ο παππάς να θάψει

  Όποιος θέλει να παρευρεθεί και να συναθριστει εντός ή εκτος Εκκλησίας αυτές τις εβδομάδες, πριν πάει εκεί, να συμπληρωνει και μια υπεύθυνη δήλωση. Σε περίπτωση που νοσήσει, να μπει τελευταίος στην προτεραιότητα αναμονής για φάρμακο και ΜΕΘ. Δηλαδή εγώ να μένω κλεισμένος μέσα στο σπίτι 24/24 για να προστατέψω εμένα και να προστατέψω τους άλλους και να ρισκάρω μόνο όταν πάω για τροφή και φάρμακα και οι άλλοι να πηγαίνουν και σε κλειστό χώρο, όπως μια εκκλησία και να ρισκάρουν πιο πολύ απο μενα και να έχουμε ίση μεταχείριση στοβσυστημα υγείας? Θα είναι δίκαιο αυτό??

  1. avatar Καλέ μου

   συμφωνώ ,αλλά το ίδιο να ισχύσει και
   γιά όλους που παραβιάζουν με πολλούς
   τρόπους την καραντίνα και αυτοί είναι
   πάρα πολλοί .

  2. avatar E.A.

   Εδώ εμείς παλεύουμε να μη χάσουμε ανθρώπους και άλλοι μας μάρανε που θα προσευχηθούμε. Παντού είναι ο Θεός άρα μπορούμε και απο το σπίτι, ακούει ο Ύψιστος. Πιστεύω βαθιά στο Θεό αλλά συν Αθηνα... Και όντως συμφωνώ. Εάν κολλήσουν απο αυτή την ιδιοφυή αντιμετώπιση στο πρόβλημα να φέρουν και εγγράφως την αποδοχή των συνεπειών. Μένω μέσα για να μη κολλήσει ο άνθρωπος μου και μετά εαν παρά όλες τις προσπάθειες κολλήσουμε θα έχω τα κεραυνοβολημένα που πήγαν σε μια εκκλησία στη ΜΕΘ με αποτέλεσμα πιθανόν να γίνουν πρακτικές Ισπανίας και Ιταλίας σε εμάς που το παλέψαμε; Γιατί; Γιατί να καταστρέψουν σπίτια και οικογένειες;

 9. avatar Ellraiser

  Διορθωστε με αν κανω λαθος.
  Παλια με την φτωχια, τις ελαχιστες εκκλησιες και χωρις ΜΜΜ ο κοσμος ειχε το εικονοστασι, αναβε το καντηλι και το θυμιατο (σημ.λιβανι-ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες) στο σπιτι, εκανε τον σταυρο του και προσευχη του και ηταν μια χαρα.
  Αν θελεις και ψαλμους ανοιξε το ραδιο σε μια εκκλησιαστικη εκπομπη.
  Δηλαδη ντε και καλα στις εκκλησιες μπας και μας δει ο Θεος?
  Υποπτη η πιεση να κουβαλιομαστε στις εκκλησιες μεσα σε αυτη την κριση.

 10. avatar Xountalas

  Ένας αθεοταλιμπαν γράφει με 10 διαφορετικά ψευδώνυμα....Οκ, μάγκα, είστε πολλοί.Ο γιατρός μάς είπε να μην σου λέμε όχι...

  1. avatar Παιδιά

   Ο χυντης... καλό στον

 11. avatar mind the gap

  Άδεια μετακίνησης για όσους θέλουν να προσέλθουν ατομικά στην εκκλησία....
  Μάλιστα....
  Μου θυμίζει το ποδοσφαιρικό απαγορεύεται η μαζική μετακίνηση οπαδών , και έτσι ατομικά μαζευόμαστε 4000-5000 νοματεοι κάνουμε την εκδρομουλα μας και βγάζουμε γούστα.
  Ατομικά όμως μην ξεχνιόμαστε.

 12. avatar Η βλακεια

  Ειναι ανικητη σε τουτη τη χωρα δυστυχως αν υπηρχε εστω και μια περιπτωση να μας σωσει η εκκλησια τοτε θα το ειχε κανει χρονια πριν θα εβγαζε μερικα δις απο τα ταμεια της να να κανει κατι το αξιοσημειωτο!

  1. avatar Η βλακεία είνσι ανίκητη

   ..έχεις απόλυτο δίκιο..γι αυτό δες πώς
   θα μπορέσεις να απαλλαγείς !

 13. avatar Δαρβίνος

  Δυστυχώς η πίστη είναι σαν τον έρωτα και οι δύο δεν περνάνε από τη λογική.

  1. avatar Καλέ μου

   ρώτα την γυναίκα του Δσρβίνου τι
   γνώμη είχε για τον άνδρα της ..

 14. avatar lazio

  λοιπόν για να τελειώνουμε. Να μπορείτε να πηγαίνετε αφού το θέλετε υπό την προυπόθεση ότι θα πηγάινουν μόνο μεγάλοι άνθρωποι άνω των 75 ετών τουλάχιστον. Ετσι θα ελαφρυνθεί και ο προυπολογισμός από τις συντάξεις....μην σας χαλάσουμε το χατήρι....εννοείται δε ότι δεν θα μένετε σπίτι με μικρότερα σε ηλικία άτομα κλπ ....

  1. avatar Μην χαίρεσαι

   και εσύ μπαίνεις στα 75 όπου νά\'ναι..
   Υγ. Διαθήκη έκανες ;

 15. avatar Ενα ένα

  τα φρούτα στο προβοκατόρικο άρθρο
  του σοβαρού Ν.Β...

 16. avatar Οι θρησκείες

  Είναι ο Θεός πρόθυμος να αποτρέψει το κακό αλλά δεν είναι σε θέση; Τότε δεν είναι παντοδύναμος. Είναι σε θέση αλλά δεν είναι πρόθυμος; Τότε είναι κακόβουλος. Είναι και πρόθυμος και ικανός; Τότε από πού προέρχεται το κακό; Δεν είναι ούτε ικανός ούτε πρόθυμος; Τότε γιατί τον αποκαλούν Θεό;

 17. avatar jannis54

  Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μ _ _ _ ι χτενίζεται . Δηλ. αν κάνουν την προσευχή τους στο σπίτι τους θα πάθουν κάτι ???

  1. avatar Εγω ο μικρος

   Απο το σπιτι δεν γεμιζουν τα παγκαρια.

   1. avatar Μικρούλη..

    .εσύ σίγουρα έχεις καταξοδευτεί ..γι αυτό και δικαιούσαι να...μιλάς .

 18. avatar Rip

  Από το ΣΥΡΙΖΑ περίμεναν την κατάργηση του εκκλησιασμού, από τη ΝΔ το βρήκαν!

  1. avatar Μην χαίρεσαι

   γιατί μετά θσ αποβλακωθούν ,θα γίνετε
   έτσι πολλοί και το ΕΣΥ θα τα φτύσει..

 19. avatar Δλδ

  Αντί να κόψουν κανα μεροκάματο η παπάδες από μισθό τους, για να το δωρισουν για τα σύστημα υγείας,προσπαθούνε να τους προσθέσουν και άλλους αρρώστους.......

 20. avatar Οι θρησκείες

  Η θρησκεία είναι σαν ένας ιός που επηρεάζει την συμπεριφορά του ξενιστή με τέτοιο τρόπο, ώστε να διαδοθεί περισσότερο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει