Στην καθημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 46 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό σε 464. Από αυτά, 72 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση υπάρχει αύξηση των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μιας και φτάνουν τους 16. Κάτι που σημαίνει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί σοβαρότερα από τον κορονοϊό.

Την ίδια ώρα, 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο. Ο Σωτήρης Τσιόδρας ολοκλήρωσε την ενημέρωση με τη φράση «ο αγώνας συνεχίζεται».

Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος συναισθηματικά φορτισμένος θέλησε να στείλει μήνυμα στο κοινό για τη κατάσταση που επικρατεί λόγω της έξαρσης του κορονοϊού.

«Ο περιορισμός από την εξάπλωση του κορονοϊού αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα μας και στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση με γνώμονα το καλύτερο για όλους.

Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε διασπορά του ιού λαμβάνονται επιπλέον περιοριστικά μέτρα πέραν αυτών που έχουν ήδη ισχύσει.

Από τα μεσάνυχτα Κυριακής προς Δευτέρα αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας μέχρι τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί τουλάχιστον ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και τρία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ειδική μέριμνα θα υπάρξει για τα ξενοδοχεία των νομών της Θράκης αλλά και των νησιών μας που φιλοξενούν ενισχυτικές δυνάμεις της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ποια ξενοδοχεία θα μείνουν ανοιχτά θα το αποφασίσουν οι σύλλογοι των ξενοδόχων.

Επίσης υπενθυμίζουμε πως όσοι Έλληνες επιστρέφουν στη χώρα είναι υποχρεωτική η 14ήμερη απομόνωση τους στον τόπο προορισμού τους και από αύριο η επιτήρηση του μέτρου θα είναι αυστηρή σε όλη τη χώρα.

Επίσης θέλω να επαναλάβω, για άλλη μια φορά και κατηγορηματικά, αυστηρή σύσταση. Οι πολίτες πρέπει να παραμένουν στη κατοικία τους ώστε να αποφύγουν στο μέγιστο βαθμό τις επαφές με άτομα εκτός του στενού οικογενειακού κύκλου τους.

Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για τους πολύ συγκεκριμένους λόγους που αναφέραμε χθες και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση ζωτικών και μόνο αναγκών.

Αγαπητοί συμπολίτες, κυρίες και κύριοι, χθες από καρδιάς ευχαρίστησα κάποιες ομάδες ανθρώπων, ίσως αυτούς που προσωπικά, έρχομαι πιο συχνά σε επαφή. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν τιμούμε όλους εκείνους που θα έπρεπε να μείνουν σπίτι αλλά δεν μπορούν λόγω του καθήκοντος. Τιμούμε και ευχαριστούμε όλους τους φαρμακοποιούς και εργαζόμενους στα φαρμακεία, όλους εσάς, τους ανθρώπους των media, που βοηθούν άοκνα και καθημερινά στην προσπάθεια που γίνεται σε όλη τη χώρα, τους επαγγελματίες οδηγούς, στα ταξί, στα φορτηγά, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους δημοσίους υπαλλήλους, τους εργαζόμενους ιδιωτικού τομέα που δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεργασίας. Όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές που διανύουμε, δεν έχει σημασία η προσωπική αναφορά, αυτό που μετράει είναι η προσωπική ευθύνη. Δίνουμε μια δύσκολη μάχη και σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς.

Σας χρειαζόμαστε όλους στο πλευρό μας, να δώσουμε μαζί αυτή τη μάχη με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα. Την επόμενη μέρα της πατρίδας μας, της ζωής μας, των παιδιών μας. Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η πειθαρχία και η προσήλωση στις οδηγίες. Αυτό που προέχει είναι η ατομική ευθύνη. Αυτό που προέχει είναι να εκλείψει κάθε δικαιολογία, κυρίως προς τον ίδιο μας τον εαυτό για να μην ακολουθήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Αυτό που προέχει είναι να αναδείξουμε για άλλη μια φορά το μοναδικό ελληνικό φιλότιμο που έχουμε ως λαός. Και είναι αυτό το φιλότιμο που στη πορεία της ιστορίας έκανε όλους εμάς τους Έλληνες να ξεχωρίζουμε. Είναι αυτό το φιλότιμο που μας οδηγεί, που μας επιβάλλει να κάνουμε το αυτονόητο για να εμποδίσουμε την εξάπλωση της νόσου.

Μένουμε σπίτι, αποφεύγουμε κάθε συγχρωτισμό και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες και τους κανόνες ατομικής προστασίας και υγιεινής» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Χαρδαλιάς.