«Είχα γίνει ο ήρωας, ένιωθα περήφανος, ήμουν και εγώ φασίστας»

«Ήθελα να τους φάω, τους έβλεπα σαν παράσιτα», λέει ο οδηγός του τανκ που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου


ΕΛΛΑΔΑ
7:33
17/11/2013
«Είχα γίνει ο ήρωας, ένιωθα περήφανος, ήμουν και εγώ φασίστας»
81
loading

«Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα». Ο οδηγός του μοιραίου τανκ περιγράφει με αυτό τον τρόπο όσα συνέβησαν στο κτήριο του Πολυτεχνείου, την ώρα που έριχνε την πύλη του.

Ο φαντάρος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου, λεγόταν Α. Σκευοφύλαξ. Τα γεγονότα της 17ης Νοεμβρίου τον σημάδεψαν.

«Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα», λέει στη μοναδική συνέντευξη που παραχώρησε το 2003, στο «Βήμα». Σε εκείνη τη συνέντευξή του περιέγραψε στην εφημερίδα τι συνέβη εκείνη τη νύχτα αλλά και κατά πόσο εκείνα τα γεγονότα επηρέασαν τη ζωή του.

Ακολουθούν όσα είπε:

«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ήμουν εκπαιδευτής στο κέντρο τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες" ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. "Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα" μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια θα καλοπεράσετε!" λέγαμε.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο. Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο.

Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά-δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε.

Όταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε "είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια". Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα».

Μετά την εντολή των στρατιωτικών, τα τανκς πλησιάζουν το Πολυτεχνείο με σκοπό να αρχίσει η επιχείρηση εκκένωσης.

«Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα.

Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Έδειχναν πανικόβλητοι. Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω».

Παρ’ όλες τις εκκλήσεις των συγκεντρωμένων φοιτητών προς τους φαντάρους να μην χτυπήσουν, η απόφαση έχει παρθεί. Στις τρεις παρά τέταρτο, δίνεται προθεσμία λίγων λεπτών να παραδοθούν. Ορισμένοι προσπαθούν ανεπιτυχώς να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη: ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο Μερσέντες πίσω από την πύλη, τη μπλοκάρει.

Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων “Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!” και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου! Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος. Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη.

«H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο. Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός. Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί».

Αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν - θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους - δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν».

Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί. Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Έβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ένας φασίστας».

Όπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Όταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Όσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ' όσα τους κάναμε... Δεν μπορώ να το συγχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!

Όταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ένιωθα περήφανος. Ήμουν και εγώ φασίστας.

Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη. Ήμουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι "έριξαν" τον Παπαδόπουλο. Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό, τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. "Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;" αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. "Πουλημένα τομάρια" είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο κέντρο και τον συνέλαβαν».

Η μεταπολίτευση θα βρει τον στρατιώτη Σκευοφύλακα στα σύνορα.

«Ο Καραμανλής είχε πει "τα άρματα στα σύνορα". Ήταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη. Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30. Εφεδρεία στην εφεδρεία. Όταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου.

Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Έκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE!»

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση.

«Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον "πορτάκια", όπως είπε, του Πολυτεχνείου. "Ξάδελφος μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο" απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη.

Ντρέπομαι γι' αυτό που ήμουν, γι' αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Ο οδηγός του μοιραίου τανκ αναφέρεται σε εκείνους που αντιστάθηκαν στη χούντα, λέγοντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ήταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη».

Μιλά και για μια νεαρή φοιτήτρια, σήμερα καθηγήτρια στο πανεπιστήμιων Αθηνών, σημειώνοντας:

«Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

81
σχόλια
 1. avatar ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΤΟ ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΨΕΜΑ
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΥΠΗΡΧΑΝ 24 ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΝΤΩΣ ΥΠΗΡΞΑΝ.
  ΡΩΤΑΩ ΕΓΩ Ο ΑΦΕΛΗΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ 24 ΝΕΚΡΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 100 ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ (ΑΔΕΡΦΙΑ ,ΞΑΔΕΡΦΙΑ ,ΜΑΝΕΣ, ΚΤΛ) ΜΑ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ????? ΔΙΟΤΙ ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΚΑΠΟΙΟΣ, ΤΑ ΜΜΕ ΘΑ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ ΚΑΘΕ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΕΠΑΙΖΑΝ 24 ΩΡΕΣ ΤΟ 24ΩΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΟΥΣ.
  ΑΡΑ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΕΝΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ 24 ΝΕΚΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΑ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΤΟΤΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΘΗΚΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ.
  ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΛΟΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΜΕ ΝΑ ΣΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΑΝ ΟΠΩΣ ΗΘΕΛΑΝ .
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΨΕΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΑ ΝΙΚΑ.

 2. avatar lorgios

  Κάθε χρόνο τέτοια εποχή τα ίδια και τα ίδια... Στέκεστε σε μια ημέρα της Χούτνας... Προσπαθώντας να αποδείξετε τι ακριβώς??? Ότι δεν υπ υπήρχε ίχνος ελευθερίας??? Ότι τα τραγούδια και κάθε μορφή έκφρασης έπρεπε πρώτα να εγκριθούν από το καθεστώς?? Κατηγορείτε ΠΑΣΟΚΟΥς, ΝΔ, ΚΚΕ όλους ότι τα έφαγαν από το Πολυτεχνείο και μετά. Οι χουντικοί τι έκαναν Ζʹ χρόνια??? Δεν έτρωγαν? Στη Χούντα πέρναγε καλά όποιος ήταν ρουφιάνος και φασίστας. Τέλος. Όπως μετά πέρναγε καλά όποιος ήταν Πασόκος, ΝΔ. Τόσο απλά τα πράγματα. Μιλάτε για μηδέν ανεργία και άλλες βλακείες. Από ποια ανεξάρτητη πηγή τα πήρατε αυτά?? Όταν όλοι φοβόντουσαν να εκφραστούν κατά την επταετία?? Τα παραμυθάκια αλλού. Ένα είναι το ελληνικό δόγμα... Όποιος είναι στην εξουσία τρώει... Είτε λέγεται Παπαδόπουλος, είτε Ιωαννίδης, είτε Παπανδρέου, είτε Καραμανλής. Τουλάχιστον σήμερα που γράφω αυτά δεν φοβάμαι μήπως με σείλουν στη Γυάρο και επιστρατεύσουν τον αδερφό μου...

  1. avatar Μygdonas

   ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΖΕ ΚΑΝΕΙΣ.

   1. avatar politis panagiotis

    Θέλεις να πεις όποιος δεν ήταν πρόβατο? Τα πρόβατα θέλουν τσοπάνη να τα πηγαίνει όπου εκείνος θέλει, όποτε νομίζει, και όπου νομίζει. Οι άνθρωποι έχουν δική τους σκέψη και άποψη, δεν έχουν ανάγκη σωτήρες προστάτες που να τους υποδεικνύουν το τι πρέπει να κάνουν, ξέρουν ποιο είναι το καλό τους. Δυστυχώς όποιος δεν αισθάνεται ανάπηρος, σκέπτεται, και δεν παπαγαλίζει, δεν επαναλαμβάνει αυτά που του λένε, υπάρχουν αυτοαποκαλούμενοι άνθρωποι που τον θεωρούν ανθέλληνα. Οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν καμία σχέση με σας τους άσκεφτους, τους οπαδούς της βίας.

   2. avatar lorgios

    και ποιος το έκρινε αυτό? Με τι κριτήρια?

 3. avatar ΔΙΑΣ

  ΨΑΞΤΕ ΝΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΣΕΒΑ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ..... ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ ΟΙ ....ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ....."""ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ"""" ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΔΡΑΙΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ !!!

 4. avatar ΔΙΑΣ

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...
  Στο μεταξύ έρχεται η μεγάλη πετρελαϊκή κρίση: Το πετρέλαιο πάει από τα 3 στα 14 δολάρια το βαρέλι μέσα σε μια βραδιά με απόφαση του ΟΠΕΚ!
  Από το σημείο αυτό αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την στρατιωτική κυβέρνηση υπό τον Γ.Παπαδόπουλο ο οποίος μάλιστα είχε προχωρήσει και σε εκλογές οι οποίες σαμποταρίστηκαν από το παλαιό πολιτικό κατεστημένο και τις ίδιες τις ΗΠΑ, φυσικά. Αυτός ήταν και ο λόγος που προχώρησαν σε μαζικές γορές πολεμικού υλικού από την Γαλλία και την Γερμανία.
  Στο εσωτετρικό άλλωστε η οικονομική κατάσταση δεν ήταν καθόλου καλή. Η πετρελαϊκή κρίση είχε κτυπήσει καίρια την ελληνική οικονομία διακόπτοντας τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επιτυγχάνοντο από το 1967 και μετά.
  Οι ίδιοι οι αξιωματικοί των ΕΔ πληρώνονταν με ομόλογα του δημοσίου πενταετούς διάρκειας κάθε τρίτο μήνα, καθώς η φράση "τραπεζικός δανεισμός" ήταν άγνωστη.
  Εν πάση περιπτώσει το κλίμα δεν ήταν καλό ή μάλλον ήταν κατάλληλο για να γίνει αυτό που έγινε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου" και το μόνο που κατάφερε ήταν να έρθει η χούντα του Ιωαννίδη και η τραγωδία της Κύπρου εννέα μήνες αργότερα.
  Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το Πολυτεχνείο δεν υπήρξε καμία άλλη αντίδραση στο νέο, σκληρότερο στρατιωτικό καθεστώς, το οποίο κατέρρευσε από μόνο του τον Ιούλιο του 1974 μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρου...
  Για την ιστορική αλήθεια σε ότι αφορά τα πραγματικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, όμως, πάρτε βαθιά ανάσα και διαβάστε το πόρισμα του Τσεβά το οποίο παραθέτουμε ολόκληρο εδώ: Πόρισμα Τσεβά

  1. avatar Prince Dakkar

   Ο Ιωαννίδης στο παρασκήνιο
   Προφανώς και η ομάδα του διοικητή της ΕΣΑ προσπάθησε να επωφεληθεί από τα γεγονότα και κινήθηκε αναλόγως για την ανατροπή του Παπαδόπουλου. Αλλά η εκμετάλλευση αυτή, βεβαίως, ήταν απότοκο της εξέγερσης κι όχι κάποιο γενεσιουργό αίτιο.
   Δεν έριξε τη χούντα
   Με τυπικούς όρους αυτό είναι σωστό. Το καθεστώς Παπαδόπουλου έπεσε πράγματι μία εβδομάδα αργότερα από τη χούντα του Ιωαννίδη - Γκιζίκη. Αλλά με ουσιαστικούς όρους η εξέγερση ράγισε ανεπανόρθωτα και διέσπασε την ηγετική ομάδα της χούντας. Η «πολιτικοποίηση» της δικτατορίας, που μεθόδευαν ο «πρόεδρος» και ο δοτός πρωθυπουργός Μαρκεζίνης, υποσχόμενοι εκλογές το 1974, ματαιώθηκε. Η εξέγερση ήταν η αρχή του τέλους της δικτατορίας, που θα σφραγιστεί αργότερα με την προδοσία και την τραγωδία της Κύπρου. Συνήθως, όμως, η επισήμανση ότι το Πολυτεχνείο δεν έριξε τη χούντα χρησιμοποιείται υστερόβουλα, για να μειωθεί η σημασία των αγώνων και οι αχρείαστες θυσίες.
   Μια μικρή μειοψηφία
   Ανακριβές καθ' όλα. Περίπου 5.000 «ελεύθεροι πολιορκημένοι» επί 56 ώρες, άλλες 5-10.000 δημοκράτες γύρω από τα κάγκελα και σταδιακά 100-150.000 πολίτες σε διαδηλώσεις δεν αποτελούν κάποια μειοψηφία στις συνθήκες της δικτατορίας. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι αν δεν εκκενωνόταν το Πολυτεχνείο τα ξημερώματα του Σαββάτου 18 Νοεμβρίου και δεν κηρυσσόταν στρατιωτικός νόμος, σε όλη σχεδόν την Αθήνα και άλλες πόλεις θα πλημμύριζαν οι δρόμοι.
   Δεν χρειαζόταν
   Σύμφωνα με τη λογική αυτή που διατυπώνεται από διάφορες αφετηρίες, αν δεν είχε γίνει το Πολυτεχνείο: α) θα προχωρούσε η «φιλελευθεροποίηση» του καθεστώτος, θα διεξάγονταν εκλογές και θα υπήρχαν ομαλές εξελίξεις, β) δεν θα επιβαλλόταν η πιο σκληρή χούντα του Ιωαννίδη, δεν θα ακολουθ

   1. avatar Ανετος

    πέρα όλων των άλλων.. τους 5000 πολιορκημένους που τους είδες? κατέβηκαν τα ούφο και τους πήραν στο διάστημα?? όλα έχουν και τα όρια τους..

    1. avatar dodos

     Εκτός από το φασισμό στα κεφάλια σας.

  2. avatar Prince Dakkar

   Κανένας δεν το ήθελε
   Απολύτως ανιστόρητη θέση. Η εξέγερση ήταν μεν αυθόρμητη, με την έννοια ότι δεν σχεδιάστηκε, εκπονήθηκε και καθοδηγήθηκε από κομματικά ή άλλα κέντρα. Υπήρξε, όμως, το αποκορύφωμα των αντιδικτατορικών διεργασιών και εκδηλώσεων στα πανεπιστήμια. Δεν έπεσε από τον ουρανό και «προετοιμάστηκε» από το φοιτητικό κίνημα μέσα από καταλήψεις σχολών τους προηγούμενους μήνες (ειδικά της Νομικής τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 1973), συλλαλητήρια κ.ά.
   Η εξέγερση ήταν τυχαία
   Αν και η εκτίμηση αυτή έχει κάποια βάση, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι λίγες εκατοντάδες φοιτητές που συγκεντρώθηκαν στις 14 Νοεμβρίου στο κτίριο του ΕΜΠ κι άλλοι τόσοι που έσπευσαν την ίδια μέρα, από το κτίριο της Νομικής, δεν είδαν την... πόρτα ανοικτή και μπήκαν μέσα τυχαία. Είναι αλήθεια ότι οι τελευταίοι «έτρεξαν» από τη Σόλωνος και τη Σίνα προς τη Στουρνάρη και την Πατησίων έπειτα από κάλεσμα «όλοι στο Πολυτεχνείο, γίνονται επεισόδια», αν και δεν σημειώνονταν τέτοια. Για την κατάληψη, όμως, υπήρξε απόφαση του πλήθους των συγκεντρωμένων στο Πολυτεχνείο.
   Η χούντα άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν
   Το «σενάριο» ότι η δικτατορία άφησε τα γεγονότα να εξελιχθούν ανεμπόδιστα για να τα εκμεταλλευτεί καταλλήλως, δεν τεκμηριώνεται ούτε από τις εξελίξεις ούτε εκ των υστέρων από ντοκουμέντα και μαρτυρίες. Αιφνιδιάστηκε και εκτίμησε αρχικώς ότι μπορούσε να έχει τον έλεγχο. Τουλάχιστον, μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 16 Νοεμβρίου. Αλλά όταν άρχισε να συνειδητοποιεί ότι ο ξεσηκωμός προσλάμβανε παλλαϊκές διαστάσεις αποφάσισε την καταστολή με στρατιωτική βία.
   Εργο προβοκατόρων
   Αν και με την έναρξη των γεγονότων υπήρξε μεγάλη σύγχυση, καταφανής αμηχανία και φόβος για τις εξελίξεις ακόμη και σε οργα

  3. avatar Prince Dakkar

   «Φάκελος» Ηλένια
   Τη μεγαλύτερη... απόδειξη για τους ανύπαρκτους νεκρούς υποτίθεται ότι συνιστά η περίπτωση της Ηλένιας. Πρόκειται για μια αστεία υπόθεση που έχουν κάνει σημαία οι χουντοδεξιοί και ανεμίζουν με κάθε ευκαιρία παλιοί και νέοι αρνητές του Πολυτεχνείου.
   Κάποιος νεαρός στην πρώτη επέτειο της εξέγερσης (1974) είχε αναρτήσει στα κάγκελα του Πολυτεχνείου κι άλλους χώρους φωτογραφία μιας όμορφης κοπέλας με το εξής κείμενο:
   «Χάθηκε το βράδυ της σφαγής. Κανένας δεν την ξανάδε. Πήγα σπίτι της, αλλά έχουν χαθεί και οι γονείς της. Οποιος ξέρει για το μαρτυρικό τέλος της ας με πληροφορήσει».
   Η υπόθεση προκάλεσε κάποια εντύπωση αρχικώς, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε ότι η Ηλένια Ασημακοπούλου (έτσι την ονόμαζε ο «φίλος» που την αναζητούσε) ήταν ανύπαρκτη. Η φωτογραφία προερχόταν από διαφήμιση για αγγλικό σαμπουάν.
   Ο νεαρός καταδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 1975 για «διασπορά ψευδών ειδήσεων» σε οχτάμηνη φυλάκιση. Επέμενε ότι η Ηλένια ήταν υπαρκτό πρόσωπο, αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος «παρέστησε ψευδώς φόνον ανυπάρκτου προσώπου. Με προφανή σκοπόν να επιτύχη την συμπάθειαν του αντιθέτου φύλου».
   Είτε γι' αυτόν είτε για άλλους λόγους (είναι θέμα φαντασίας στις συνθήκες των χουντοκρατούμενων ακόμη μηχανισμών) η Ηλένια χρησιμοποιήθηκε αμέσως και χρησιμοποιείται ακόμη σήμερα με προβοκατόρικο τρόπο.
   Η «ήπια» χούντα
   Ανάμεσα στις διάφορες εκδοχές για τον «ήπιο» τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η χούντα εξέχουσα θέση κατέχει η «συντεταγμένη έξοδος» των έγκλειστων από τον χώρο του Πολυτεχνείου.
   Πλην, όμως, ακόμη και σύμφωνα με την επίσημη τότε αμέσως μετά τα γεγονότα έγιναν 2.060 συλλήψεις κατά τα «έκτροπα».
   Οι 868 από αυτές στο Πολυτεχνείο. Μάλιστα, για να αποδειχθεί

  4. avatar Prince Dakkar

   Ας κάνει και κάποιος άλλος λοιπόν ένα copy paste
   Το αναίμακτο
   Το «επιχείρημα» στηρίζεται σε μια ταχυδακτυλουργία. Ως Πολυτεχνείο ορίζεται αποκλειστικά το προαύλιο του Ιδρύματος. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εισβολής και το γκρέμισμα της πύλης από το τανκς.
   Πράγματι, εκεί και τότε, υπήρξαν διαπιστωμένα μόνο τραυματίες. Εκτός από τον τραυματισμό της Πέπης Ρηγοπούλου από το τανκς (συνήθως αποσιωπάται ή αποδίδεται περίπου... σε ατύχημα), στον ευρύτερο χώρο είναι καταγεγραμμένοι πάνω από 1.100 τραυματίες (αναφέρονται ονομαστικά στην πρώτη προκαταρκτική έκθεση Τσεβά).
   Αλλά το Πολυτεχνείο δεν ήταν, φυσικά, μόνο το προαύλιο. Εκτεινόταν έξω από τα κάγκελα, στους γύρω δρόμους, σε μια μεγάλη έκταση, παντού όπου εκδηλωνόταν αντιστασιακή δράση. Επιπλέον, η εξέγερση δεν περιορίζεται χρονικά τη νύχτα της 16ης-17ης Νοεμβρίου, αλλά ολόκληρο το διάστημα 14-19 Νοεμβρίου. Με τους απολύτως επιβεβαιωμένους νεκρούς και περίπου τους 2.000 σοβαρά τραυματίες σε νοσοκομεία, κλινικές κ.ά.
   Δεν υπήρξαν νεκροί
   Με βάση υπερβολές και συγχύσεις για τον αριθμό των θυμάτων αμέσως μετά τα γεγονότα αλλά και αντιφατικές εκτιμήσεις της πρώτης περιόδου της μεταπολίτευσης, επιχειρείται να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των δολοφονιών. Οι περισσότεροι θεωρούνται «φανταστικοί», «κατασκευασμένοι» ή... κατά λάθος και συμπτωματικά νεκροί.
   Σε όλες τις σχετικές πλαστογραφήσεις, ενώ αφειδώς παρέχονται αποσπασματικές και επιλεκτικές πληροφορίες, αγνοείται επιδεικτικά η επιστημονική τεκμηρίωση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στη μελέτη «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973». Σε αυτή:
   Εχουν καταγραφεί 24 πλήρως τεκμηριωμένες δολοφονίες.
   Εχει καταρτιστεί κατάλογος 16 ανώνυμων περιπτώσεων που «προκύπτουν βα

 5. avatar ΔΙΑΣ

  ΣΥΝΕΧΕΙΑ ...........
  Και βέβαια το ζητούμενο είναι ο ρόλος που έπαιξαν ορισμένοι αξιωματικοί άνθρωποι του Δημήτριου Ιωαννίδη, ο οποίος προκάλεσε όλο αυτό το μακελειό σε συνεργασία με πράκτορες της αμερικανικής πρεσβείας, προκειμένου να γίνει δυνατό το πραξικόπημα μία εβδομάδα αργότερα που σταμάτησε την πορεία εκδημοκρατισμού που είχε ξεκινήσει - κάπως άτσαλα - ο Γ.Παπαδόπουλος, αλλά βασικά για να τον ανατρέψουν και να εγκαθιδρύσουν δικό τους 100% κυβέρνηση
  Οι λόγοι για τους οποίους οι Αμερικανοί είχαν αποφασίσει να "τελειώσουν" τον Γ.Παπαδόπουλο, δεν απέχουν και πολύ από τις αιτίες που προκάλεσαν το πριόνισμα και τελικά την πτώση του Κώστα Καραμανλή το 2007-2009: Το ενεργειακό και η προσπάθεια γεωστρατηγικής απαγκίστρωσης από τον εναγκαλισμό τους.
  Τον Ιανουάριο του 1973,ανακαλύπτεται εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα πετρελαίου στην Θάσο και συγκεκριμένα στην θέση Πρίνος. Ανατολικά της Θάσου (θέση Μπάμπουρας) διακριβώνεται πολύ μεγαλύτερο κοίτασμα πετρελαίου (το οποίο μέχρι σήμερα παραμάνει αναξιοποίητο)..
  Η κυβέρνηση του Γ.Παπαδόπουλου αποφασίζει η Ελλάδα να εξορύξει και να εκμεταλλευτεί χωρίς να εκχωρήσει στις αμερικανικές εταιρείες, το κοίτασμα του Πρίνου, παρά τις πιέσεις που υφίσταται από αμερικάνικες πετρελαϊκές εταιρείες για το αντίθετο.

 6. avatar ΔΙΑΣ

  ΑΝΤΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ...
  Το "πόρισμα Τσεβά" είναι ίσως ότι γνησιότερο έχει συνταχθεί, για τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου, μέχρι σήμερα και είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας του νεαρού, τότε, εισαγγελέα για την υπόθεση του Πολυτεχνείου.
  Δεν είναι απαλλαγμένο από τις προσωπικές κρίσεις που σαφώς είχαν επηρεαστεί από το πολιτικό κλίμα της εποχής, αλλά δεν υποκύπτει στην μυθοπλασία περί "νεκρών του Πολυτεχνείου".
  Είναι το πρώτο επιστημονικό πόρισμα το οποίο εν συνεχεία αποδέχθηκαν όλοι οι ιστορικοί ερευνητές και που αναφέρει με σαφήνεια ότι μέσα στο Πολυτεχνείο κατά την διάρκεια της επιχείρησης εκκένωσής του δεν σκοτώθηκε ούτε ένας άνθρωπος.
  Αντίιθετα περιγράφει με εξαιρετική ακρίβεια τους φόνους που έγιναν σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το Πολυτεχνείο, κυρίως από τους φρουρούς του υπουργείου Δημόσιας Ταξης και από τις στρατιωτικές περιπόλους, με αποτέλεσμα συνολικά 12 νεκρούς.
  Εν συνεχεία η αριστερή μυθολογία διπλασίασε τους νεκρούς, προσθέτοντας και αυτούς που είχαν πεθάνει από εμφράγματα κατά την διάρκεια των επεισοδίων.
  Τα ονόματα των νεκρών είναι γνωστά, αλλά κανένας δεν ανέφερε ότι οι άνθρωποι αυτοί (12 τον αριθμό), οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους εξεγερμένους φοιτητές, άλλα οι περισσότεροι ήταν μεροκαματιάρηδες που βρέθηκαν σε λάθος τόπο την λάθος στιγμή δεν σκοτώθηκαν μέσα στο Πολυτεχνείο αλλά μακριά από αυτό.

  1. avatar politis panagiotis

   Όπως και να έχει το πράγμα ήταν χούντα, στρατιωτικοί, αυταρχικοί, βασανιστές, που κατέλαβαν την εξουσία με τη βία. Ο πολίτης δεν πρόβατο να θέλει τσοπάνη, σωτήρες να τον σώσουν με το ζόρι. Όποια και να είναι η αλήθεια των γεγονότων η ουσία δεν αλλάζει, για μένα το νόημα του πολυτεχνείου είναι: οι πολίτες πρέπει να αντιστέκονται στον αυταρχισμό της εξουσίας να ασχολούνται με τα κοινά, με γνώμονα το καλό των πολιτών. Γι’ αυτό το λόγο γιορτάζουμε την εξέγερση του πολυτεχνείου, αν δεν συμφωνείς, είναι δικαίωμά σου.

 7. avatar aris

  Η ιστορια ειναι Ιστορια ,.. ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ
  Οι και καλα αγωνιστες του πολυτεχνειου ειναι αυτοι που διελυσαν την Ελλαδα ... μαρια... ακης.. και ολα τα αλλα παιδια του λαου!!!
  ΙΔΟΥ ΠΟΥΛΗΤΗΓΝΕΙΟΥ .. ΙΔΟΥ ΠΟΛΥΤΗΓΝΕΙΟΥ Ελεγε η Μαρια τωρα τι λεει στις Βρυξελες για τον κοσμακη που αυτοκτονει και χανει τα σπιτια του???
  Τωρα φταινε οι Φασιστες στην ελλαδα .... Αυτο το συναφι αποκαλει φασιστα τον καθε εντιμο ελληνα πατριωτη που δεν δουλευει στο δημοσιο δεν ειναι συνδικαΛΗΣΤΗΣ και πληρωνει φορους!!
  Ε ΡΕ ΓΛΕΝΤΙΑ

  1. avatar ΑΝΤΑΡΗΣ

   ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΣ ΦΑΣΙΣΜΟΣ.Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
   ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ,ΔΙΕΛΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΚΛΑΒΩΣΑΝ ΤΗ ΚΥΠΡΟ.

   1. avatar ΔΙΑΣ

    @ΑΝΤΑΡΗΣ
    ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΣ ....ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ...ΒΛΑΞ

    1. avatar dodos

     ΡΕ ΔΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΟΥ.
     ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΤΕΥΧΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΤΟΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑΧΝΕΣ.
     ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.

 8. avatar Μάρτυρας "Ω"

  Απο χουντα κκε????? Δηλαδη δεν αλλαξε καθολου!

 9. avatar Ανετος

  μέχρι το απόγευμα της ίδιας ημέρας αφέθηκαν οι περισσότεροι ελεύθεροι. κάποιοι που βρέθηκε ότι ήταν υπότροποι σε αδικήματα δόθηκαν στην αστυνομία μετά από προτροπή της. η διαταγή να εισέλθει το τάνκς μέσα στο χώρο του πολυτεχνείου δόθηκε κατ εντολή Ιωαννίδη. ήταν ο τρόπος να ξεκινήσει η ανατροπή του Παπαδόπουλου. σκεφτείτε ότι οι λοκατζήδες έλαβαν από τον ίδιο τον ΠΑπαδόπουλο εντολή να μην πειράξουν κανέναν αλλιώς θα είχε στρατοδικείο. στρατοδικείο σε καιρό χούντας δεν χρειάζεται να αναφέρω τι σημαίνει.. η μεγάλη μυθοπλαστική απάτη του Πολυτεχνείου δυστυχώς για τους πιστεύοντες δεν έχει αποδείξεις.. αποτέλεσε ανάχωμα για κάποιους να λάβουν αξιώματα, χρήματα και εξουσία

  1. avatar Θαρσειν Χρη

   Μυθοπλασια, με επισημη ανακοινωση της τοτε αστυνομιας,για 11 νεκρους και 138 τραυματιες Ανετε;
   MAKEΔΟΝΙΑ 19/11/1973 Για ψαχτο λιγο

   1. avatar Ανετος

    @Θαρσειν Χρη όπως έχω ξαναπεί πολλές φορές νεκροί υπήρχαν (ας αναπαύονται οι ψυχές τους) άλλα δεν είχαν καμία σχέση με καθεαυτό το πολυτεχνείο.. όλα ήταν ένα προσχεδιασμένο σχέδιο του Ιωαννίδη για να ανατρέψει τον Παπαδόπουλο καθ' υπόταξη των Αμερικάνων. Αν όντως γνωρίζεις εκείνη την ημέρα υπήρχαν προσχεδιασμένες πορείες και συγκεντρώσεις κατά της χούντας σε όλο το κέντρο. Αν δεν είχε εισβάλει το τανκς το πολυτεχνείο δεν θα ήταν το επίκεντρο μέχρι σήμερα. όσο για τους τραυματίες που δήθεν μεταφέραν μέσα στο πολυτεχνείο ένας νοήμων άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι σε ένα αποκλεισμένο με όλες του τις πόρτες κλειδαμπαρωμένες συγκρότημα είναι δύσκολο να μπει και να βγει κανείς πόσο μάλλον τραυματισμένος... αυτά είναι παραμύθια άλλωστε η νομική ήταν η πρώτη που άρχισε κατάληψη και της έκλεψε τη δόξα το πολυτεχνείο..

 10. avatar Ανετος

  ένας από τους λοκατζήδες που μπήκανε στο Πολυτεχνείο ήταν και ο πατέρας μου. τόσο από αυτόν όσο και από άλλους δύο φίλους του που υπηρέτησαν μαζί στο μεγάλο πεύκο έμαθα όλη την αλήθεια για τη μεγάλη απάτη. καταρχάς το πολυτεχνείο δεν είχε καμία σχέση με την πορεία που γινόταν στο κέντρο κατά της χούντας. έλαχε όμως να τα ενώσουν κάποιοι. έτσι ακούγεται καλύτερα. όταν τους πήγαν στο πολυτεχνείο δόθηκε εντολή από το λοχαγό τους ότι "ο Παπαδόπουλος διέταξε να τους βγάλουμε έξω.. δε θα γίνει χρήση όπλων... θα τους πιάσουμε από το αυτί και θα τους βγάλουμε.. όποιος κάνει χρήση βίας αύριο θα περάσει στρατοδικείο" τους λοκατζήδες τους είχε υπό τις εντολές του ακόμη ο Παπαδόπουλος σε σχέση με την αστυνομία και τα τεθωρακισμένα που τα έλεγχε ο Ιωαννίδης. Τους λοκατζήδες τους μετέφεραν έξω από τη μικρή είσοδο στη Στουρνάρη όπου θα την άνοιγαν και θα έμπαιναν μέσα. δόθηκε κάποιος χρόνος στους καταληψίες να εκκενώσουν το χώρο άλλα πέρασε χωρίς αντίδραση. το τάκνς δεν ήταν ποτέ στο σχέδιο να μπει μέσα. όταν άκουσαν το θόρυβο της πύλης να πέφτει από το τάνκς όλοι κοιτάχτηκαν μεταξύ τους. δόθηκε εντολή και μπήκαν αμέσως μέσα. κανένας στρατιωτικός δεν μπήκε από την κύρια είσοδο, όλοι από την πλαϊνή. κάποιοι αστυνομικοί που μπήκανε από την κύρια είσοδο που έπεσε τους έδιωχναν οι λοκατζήδες να φύγουν. οι καταληψίες ήταν τόσο τρομαγμένοι που δεν αντέδρασαν καθόλου και ακολουθούσαν τις προσταγές των λοκατζήδων να ανέβουν στα οχήματα. εντός του πολυτεχνείου δεν υπήρξε κανένας νεκρός, ούτε βαριά τραυματισμένοι όπως λέγεται. έναν έναν που τους βγάζανε από τη μικρή είσοδο τους μετρούσαν. οι "εκατοντάδες" φοιτητές ήταν μερικές δεκάδες. τους μετέφεραν στο γουδί και έγινε ταυτοπροσωπία.

  1. avatar Θαρσειν Χρη

   @ Ανετος
   Για τους λοκατζηδες σε πιστευω!
   Αλλωστε ολοι οι αυτοπτες μαρτυρες,που ηταν μεσα,αυτο ειπαν!
   ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ,ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΤΗΘΙΑ ΤΟΥΣ ΜΠΡΟΣΤΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΟΥΣ (κυριως μυστικους),ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ!
   Δυστυχως ανετε,οι λοκατζηδες,δεν ηταν και στους δρομους,αλλα καποιοι αλλοι που δεν ειχαν την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ψυχαρα του λοκατζη,και ως θρασυδειλα υποταγμενα οντα σκοτωναν οτι εκινειτο,και ετσι φτασαμε σε τοσα θυματα!
   ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ
   ΗΡΩΑΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΖΩΕΣ!
   ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ,ΤΣΑΚΙΣΑΝ ΕΝΑ ΛΑΟ
   ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ!
   Τωρα το τι εγινε μετα αστο
   Ταυτοπρωσια λεγεται που μπηκαν οι ...ανακριτες μυστικοι,στο ρυθμιστικο,και μπουκαραν πανω στα φορεις με τραυματιες!
   Αν μετραγαμε και ποσους πηγανε απο τραυματα αργοτερα,και ποσοι σακατευτηκαν!
   Οντως οι λοκατζηδες,ηταν οι μονοι που δεν ηξεραν τι βρωμερα σχεδια υπηρχαν!
   Αν υποψιαζονταν,ισως να μην αφηναν τα χουντοκαθαρματα,να κανουν τα αισχη τους!
   Αλλα τι να ξερεις,απο βρωμικα παιχνιδια ενας φανταρος,εστω και λοκατζης!

   1. avatar Ανετος

    @Θαρσειν Χρη αν δεν έδινε τέτοιες εντολές ο ίδιος ο Παπαδόπουλος ποτέ δεν ξέρεις τι θα γινόταν. και οι λοκατζήδες εντολές εκτελούσαν.. ίσως να υπήρχαν θρασυδειλα υποταγμενα οντα όπως αναφέρεις και ανάμεσά τους... η ιστορία όμως έγραψε..

  2. avatar ΑΝΤΑΡΗΣ

   ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΑΠΙΛΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ.
   Η ΦΑΙΔΡΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ Κ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ.

   1. avatar Ανετος

    @ΑΝΤΑΡΗΣ ΔΕΝ ξέρεις από ΙΣΤΟΡΙΑ

 11. avatar Duke

  αυτό το άρθρο νομίζω έχει ξαναδhμοσιευτεί

 12. avatar ΑΠΛΥΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΣΑΠΟΥΝΙ

  ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Την νεα χουντα εμεις την φεραμε το 73

  1. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

   ΚΥΠατζη!! ΚΥπατζη!! ελα σου χω μπανανα!

 13. avatar nikos xasapis

  Δεν τους έφαγες όμως Kai φάγανε αυτοί την ελλάδα μας.
  Ας εινε,να κοιτάξούμαι την επόμενη φορά να δώσουμε οριστική λύση στο πρόβλημα με τους άπλυτους.
  Ζητώ η πατρίς.

  1. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

   ασε μας ρε νικο μεταναστη!εσυ βρε προσφυγα απο που αμυνεσαι περι πατρις?απο τη χωρα που σου δωσε ασυλο?
   αν θες να γινεις μετναστη,πραγματικος κανονικος πατριωτης τοτε μπες σε ενα δουλεμπορικο και γυρνα πισω!!....
   ντυσου χοντρα ομως γιατι στον αντλαντικο κανει κρυο!!

   1. avatar dodos

    Ποιός μετανάστης και σαχλαμάρες μωρέ.
    Εκει που υποτίθεται ότι είναι δεν υπάρχει διαφορά ώρας?
    Αυτόν ούτε στο χωριό του δεν τον δέχονται, όχι σε ξένη χώρα.

  2. avatar dodos

   Ζήτω η νίκη είπαμε.
   Αμάν

 14. avatar Χρήστος

  Ένας ακόμα είναι ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Μαοϊκός, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, βασανίστηκε από τη ΕΑΤ-ΕΣΑ, πήγε στο ΚΚΕ-ΕΣ. Την δεκαετία του '80, κατάλαβε την ουτοπία του κομμουνισμού και το γύρισε.
  Είναι πλέον "φασίστας" κατά ΣΥΡΙΖΑ

  1. avatar dodos

   Αρκεί ότι συμβουλεύει τον Σαμαρά.

 15. avatar ΔΙΑΣ

  ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΣΑΣ ΕΠΙ 40 ΧΡΟΝΙΑ ...ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΑ... ΒΓΗΚΑΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΑΣΑΤΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΑΣ ΣΤΑ 2 ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ...
  ΕΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΤΕ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΜΠΕΛΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ και ΤΗΣ Ν.Δ
  ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΜΩΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΕΧΟΥΝ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ....
  ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΗΡΘΕ (ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΕΝΝΟΩ...).... ΕΥΚΟΛΑ ή ΔΥΣΚΟΛΑ ΞΕΘΕΜΕΛΙΩΝΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΑΚΡΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.... ΑΔΥΝΑΤΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΤΕ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ !

  1. avatar demere

   Δία, αυτο που περνας ειναι ειδικοτητα αλλου θεου, του Ποσειδώνα. ΖΗΤΑ ΤΟΥ ΕΠΕΙΓΩΝΤΩΣ ΒΟΗΘΕΙΑ, ΞΕΡΕΙ.

  2. avatar dodos

   Με αυτό που καπνίζεις κυκλάκια μπορείς να κάνεις?

 16. avatar duster

  και επαναλαμβανω για να το καταλαβουν ακομα και αυτοι που δεν εχουν ταλεντο στην κατανοηση.
  σας εκαναν χαρη που "τοποθετησαν" τους νεκρους στον χωρο του πολυτεχνειου.
  ο ελληνικος "πατριωτικος στρατος" γαζωνε στο ψαχνο περαστικους. μεσα απο τεθωρακισμενα και ταρατσες.
  τους χαρακτηρισαν λοιπον θυματα που πλακωθηκαν απο σιδερενια πορτα, για να μην δουν οι επομενες γενιες, ποσο ξεφτιλισμενο ηταν το χουντικο καθεστος.

  1. avatar Ανετος

   έχεις δίκαιο μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς..

   1. avatar dodos

    Ξέρει ο άνετος,του τα είπε ο μπαμπάς του ο λοκατζής.

 17. avatar Μygdonas

  ΩΡΑΙΑ ΤΟ ΤΑΝΚ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ,ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΜΩΣ ΜΟΚΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΛΕΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΑΝΚ ΣΚΟΤΩΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.ΓΙΑΤΙ ΑΦΗΝΟΥΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΣΜΕΝΗ ΠΥΛΗ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ?ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ.

  1. avatar τετραγωνακιας

   στην κύπρο δεν έχει μερίδιο ευθήνης η χούντα γνωρίζουμε για τον αττίλα 2 που ήταν ο καρανμαλης για τον αττίλα 1 κουβέντα για πες μου ποιος ήταν τότε, και τώρα στο πολυτεχνείο δεν σκοτώθηκε κανείς μυγδωνα από το πολυτεχνείο βγήκαν και εκμεταλεύτηκαν την εξεργεση τα λαμόγια οι πολιτικοί που έφτασαν την χώρα εδώ αλλά τόσος κόσμος που είχε βγει στους δρόμους δεν έγιναν όλοι πολιτικοί δεν είναι δικαιολογία να κατηγορίτε το πολυτεχνείο με αυτό το επιχείρημα

  2. avatar demere

   Να σου πω βρε φυρδειν-μυγδειν... καταλαβαινεις τι γραφεις; Αντιλαμβανεσαι πως προσπαθεις να δικαιολογησεις τα αδικαιλογητα; Ο νεκρος μεσα ή εξω απο το ΕΜΠ ήταν νεκρος-δολοφονημενος για την ακριβεια των λεξεων, από τις δυναμεις καταστολης που πυροβολουσαν αδιακριτως εναντιων του κοσμου. Ενα καθεστως που δεινει εντολη να πεσουν σφαιρες εναντιον του κοσμου τι καθεστως ειναι; φιλαικο; Το ΕΜΠ ηταν και θα ειναι ενα συμβολο που πανω του αντανακλα ολος ο αντι-δικτατορικος αγωνας. Κατι σαν τον αγνωστο στρατιωτη.

  3. avatar maria

   Γιατί το πολυτεχνείο συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που θες εσύ να πιστεύεις.Οι φασίστες πάντοτε απαξίωναν κάθε είδους αγώνες. Εάν σήμερα μπορείς να σχολιάζεις πίσω από την ανωνυμία σου , και να εκδηλώνεις τις φασιστικές , μισανθρωπιστικές σου ιδέες από άκρη σ'ακρη στο διαδίκτυο, είναι προνόμιο που δεν θα είχες αν δεν έπεφτε τότε η χούντα. Θα μου πεις , εσύ θα ήσουν κομμάτι της χούντας, άρα και ευνοούμενος. Αλλά οι ελευθερίες είναι ψιλά γράμματα για τους φασίστες....Δεν μπορείς να επιζητείς να πέσει η σημερινή , όπως αποκαλείται , χούντα, με την επιβολή νέου , ανελεύθερου, ολοκληρωτικού καθεστώτος . Δεν είναι αυτό το χρέος σου προς τα παιδιά και την πατρίδα σου.

  4. avatar ΔΙΑΣ

   ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ...

   1. avatar demere

    ρε ΔΙΑ αν δεν μπορεις να πεις κατι σοβαρο, ραφτο το ριμαδι και ασε τα τρολλαρισματα, εχεις γινει γραφικος.

   2. avatar dodos

    Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΣΟΥ ΜΕ ΤΟ ΣΦΥΡΟΔΡΕΠΑΝΟ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΚΟΙΜΟΝΤΑΝ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ.

  5. avatar duster

   σωστος, ηταν μια αναιμακτη εξεγερση.
   μια αναιμακτη εξεγερση ηταν το πολυτεχνειο και μια που εγινε στην Σουηδια, για τα δικαιωματα των ψυλλων στην μοκετα.
   ρε φιλε πεθανε κοσμακης;
   γιατι πεθαναν ανθρωποι; μπορεις να μου απαντησεις μονο σε αυτο;
   γιατι πεθαναν;
   "Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί."
   γιατι να ειναι τραυματιες; γιατι να μπει αρμα μαχης μεσα; γιατι να πυροβολει ο στρατος ελληνες πολιτες;
   κοιτα λιγο τα θυματα, γεροντακια και πιτσιρικαδες πυροβολουσαν.
   απαντησε μου σε αυτα και μετα θα σου πω γιατι χρεωσαν τους νεκρους μεσα στο πολυτεχνειο, ενω τους σκοτωσαν ανανδρα εξω απο αυτο.
   χαρη σας εκαναν γιατι οι "πατριωτες" εριχναν στο ψαχνο και σκοτωναν περαστικους. τους εβαλαν λοιπον μεσα και ειπαν οτι τους πλακωσε η πορτα, για να μην δουν οι επομενες γενιες ποσο ξεφτιλισμενη ηταν η χουντα.

   1. avatar Μygdonas

    ΜΠΕ ΠΡΟΒΑΤΟ,ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ,ΣΥΝΤΑΞΗ ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ?

    1. avatar Θαρσειν Χρη

     ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΕΞΑΡΓΥΡΩΣΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΤΟΥ,ΟΠΩΣ ΚΑΤΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ!
     Απλο μυγδωνα;
     Για τα λογια του οδηγου θα πεις κατι;
     Τον αμφισβητει κανεις;

  6. avatar Nintza

   γραφεις με κεφαιλαια,αρα εχεις δικιο...NOT

  7. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

   την επομενη φορα θα στειλουμε εσενα να γινει σωστα η δουλεια!
   εσυ δεν θα μετανιωσεις ποτε!...μια ζωη περηφανος φασιστας

  8. avatar Θαρσειν Χρη

   Ε αφου δεν σκοτωσε το τανκ κανενα,δεν σκοτωθηκε κανεις!
   Σκεψου τι λες μυγδωνα,χειροτερο για τη χουντα αυτο!
   Γιατι αν εμεναν στη εκκενωση θα ηταν ολα νορμαλ,αλλα συνεχισαν σκοτωσαν αοπλους στους δρομους ακομα και την αλλη μερα,ακομα και μικρο παιδι!Λες και ειχε γινει ενοπλη επανασταση!
   ΘΑ Καταλαβατε ποτε οτι επιδεινωνετε την θεση της χουντας,με το να λετε οτι μεσα δεν υπηρχαν νεκροι;
   Μεσα θα ηταν δολοφονια εν θερμω,σε πανικο
   Εξω ειναι δολοφονια εν ψυχρω,βασει σχεδιου και διαταγης!
   ΑΠΛΟ;

 18. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

  φανταρακι ηταν... πολλοι απο εμας θα εκαναν το ιδιο. οποιος πηγε φανταρος στη διαρκει της επταετιας ξερει την κατασταση που επικρατουσε τοτε.....

 19. avatar komis

  Και το ερώτημα είναι: ''Γιατί ρε Λαλιώτη δεν καθόσουν στην πόρτα΄΄?

 20. avatar Θαρσειν Χρη

  Εσυ δηλωσες οτι ησουν φασιστας,και μετανοιωσες,για κατι που τοτε δεν καταλαβαινες,και σου ειπαν οι διοικητες να το κανεις για να γινεις ηρωας!
  ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΓΙΝΕ,ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ,ΥΠΟΣΤΗΡΊΖΟΝΤΑΣ ΈΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΩΝΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΠΟΤΕ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΤΟΥΣ Η ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΕΣΤΩ;

  1. avatar ineth

   ΠΟΤΕ. Η θέση μου ήταν πάντα πολύ κοντά στα άκρα, σε απόλυτη εφαρμογή του νόμου και του πολιτεύματος. Θα μπορούσε να σημαίνει πως θα ήμουν με το μέρος μια Σταλινικής εθνικιστικής αριστεράς. Επειδή η έννοιες πατρωτισμός και αριστερός στην Ελλάδα έχουν χαλαρά δεσμά ιδεολογικά συντάσσομαι με τον ακρεδεξιό χώρο εδώ και δεκαετίες. Δεν είμαι ναζιστής. Αλλά φασίστας? Ω! Ναι. Απολύτως.

   1. avatar Θαρσειν Χρη

    Και απο ποτε ο φασισμος εχει σχεση με την ΕΛΛΑΔΑ;
    Τραγικο ινεθ,ειναι οτι στην πραξη,οι αριστεροι φερθηκαν πθιο πατριωτες απο τους δεξιους!
    Αρα διπλος ο κολαφος!

   2. avatar demere

    ειδαμε και τον πατριωτισμο σας ψευτοεθνικιστες, το αφεντικο σας (US president) ηρθε καποια στιγμη στην επαρχια της Ελλαδας (Κλιντον επι Σημιτη) και ζητησε συγνωμη για την χουντα δημοσιως (μηπως ειναι και αυτος αναρχοαριστεροπλητος επειδη σας εδωσε στεγνα;)... Βεβαια σας εδωσε αφου βασανιστηκε και σκοτωθηκε κοσμος στην Ελλαδα απο το καθεστως και αφου οι τουρκοι πατησαν την κυπρο. Βεβαια μετα ειχαμε το παραμυθι Καραμανλη (Καραμανλης ή τανκς, Η κυπρος κειται μακραν) και αλλες εθνικοπατριωτικες μπουρδες για καθιστερημενους.

   3. avatar dodos

    Να σε χαίρετε η μανούλα σου καμάρι μου.

  2. avatar ΚΕΡΒΕΡΟΣ

   Οχι και σε καθε γωνια του πλανητη.Στην βορεια κορεα υπαρχει ακομη

   1. avatar Θαρσειν Χρη

    Πεστα ΚΕΡΒΕΡΕ!
    Αυτα τα καθεστωτα τα απολιθωμενα,καταδικασμενα υποστηριζουν!
    Απλα ειναι τοσο...ιδιοφυεις,που νομιζουν,οτι επειδη το ενα ειναι μαυρο,και το αλλο ειναι κοκκινο....διαφερουν!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει