Μπορεί ορισμένοι νέοι που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, με το πέρας των χρόνων, να ασχολήθηκαν με την πολιτική ή να ανέλαβαν δημόσια αξιώματα, όμως δεν ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές… ευνοημένοι.

Πολλοί ανώνυμοι φοιτητές της εποχής έγιναν επιστήμονες χωρίς ποτέ να αποκτήσουν σχέσεις με τα κόμματα. Τα παραδείγματα πολλά και μερικά από αυτά μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω…

Ο κ. Δαφέρμος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας», συμμετείχε ως μέλος στη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης εκπροσωπώντας τη σχολή μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων.

Ανένταχτος, μετά τη μεταπολίτευση στράφηκε στη μέση εκπαίδευση. «Η γενιά του Πολυτεχνείου, λόγω των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί στη διάρκεια της δικτατορίας, βρέθηκε στην αιχμή του αντιδικτατορικού αγώνα. Γι’ αυτό ακριβώς μυθοποιήθηκε και φορτώθηκε με τις τύψεις ολόκληρης της κοινωνίας. Προκάλεσε τη ζήλια και τελικά υποχώρησε όταν χρειάστηκε να επιστρέψει στην καθημερινότητα», έχει πει ο Ολύμπιος Δαφέρμος, συγγραφέας του βιβλίου «Φοιτητές και δικτατορία».

Ανένταχτη τότε και η Λίνα Κωστή, που εκπροσώπησε τη φιλοσοφική σχολή. Με έντονη την παρουσία της στον αγώνα κατά της δικτατορίας, όπως και ο αδελφός της Γιώργος-φοιτητής του Πολυτεχνείου και ενταγμένος στην Αντι-ΕΦΕΕ τότε.

Μία ακόμη εκπρόσωπος, κι αυτή ενταγμένη στην Αντι-ΕΦΕΕ, ήταν η Αριάδνη Αλαβάνου. Το 1989 αποχώρησε από το ΚΚΕ και παραμένει πολιτικοποιημένη, ασχολούμενη με επιτυχία με μεταφράσεις και επιμέλεια βιβλίων.

Από τη συνέλευση της Οδοντιατρικής, εκτός από τον Κώστα Λαλιώτη που ήταν και ο μοναδικός με την σημαία του ΠΑΚ, είχε εκλεγεί εκπρόσωπος ο Γιάννης Κοροβέσης. Πρόεδρος του συλλόγου ηλείων σπουδαστών, ήταν ενταγμένος τότε στις γραμμές της ΚΝΕ. Πριν ακόμα από την κατάληψη του Πολυτεχνείου είχε συλληφθεί και κρατηθεί για έξι μήνες στην ΕΣΑ από όπου βγήκε τον Αύγουστο του ’73 με την αμνηστία που δόθηκε. Αμέσως μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου βγήκε στην παρανομία μέχρι τη μεταπολίτευση. Το 1975 εντάχθηκε στο ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε δέκα χρόνια αργότερα.

Στέλεχος του «Ρήγα Φεραίου», ο Γιώργος Παπαβασιλόπουλος, ήταν εκπρόσωπος της σχολής μηχανολόγων-ηλεκτρολόγων. Διέπρεψε ως καθηγητής.

Με τη σημαία της Οργάνωσης Σοσιαλιστικής Επανάστασης συμμετείχαν στη συντονιστική της κατάληψης ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, εκπροσωπώντας τότε τη Φυσικομαθηματική, και η σημερινή γιατρός, Ελένη Αναστασίου. Με την κίνηση «Μπολσεβίκοι» συμμετείχε ο ψυχίατρος Νίκος Σιδέρης, με πλούσιο συγγραφικό έργο.

«Είναι το πρόσωπο που τιμά τη γενιά μας», ήταν ο κοινός τόπος στις γνώμες που ακούστηκαν για τον Κώστα Ζάμπα, ο οποίος όμως απέφευγε τις αναφορές στη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, μέσα από τις γραμμές του «Ρήγα». Πολιτικός μηχανικός, εντάχθηκε στην ομάδα του καθηγητή Σωκράτη Αγγελίδη και δούλεψε χρόνια στο μεγάλο πρόγραμμα της αναστήλωσης του Ερεχθείου, που γνώρισε διεθνείς διακρίσεις.

Ο φοιτητής της ιατρικής, Νίκος Μανηός ήταν στέλεχος της οργάνωσης «Κίνημα 20 Οκτώβρη». Φυλακίστηκε και βγήκε με αμνηστία το 1973. Μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιάστηκε και εξορίστηκε στη Γυάρο όπου έμεινε έως τη Μεταπολίτευση.

Γνωστός για τη δράση του ήταν και ο καθηγητής της βιοτεχνολογίας, Γιώργος Παυλάκης. Εξέχουσα θέση στον τομέα της πληροφορικής έχει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Γ. Πουντουράκης. Αρκετοί ζήτησαν την ψήφο των δημοτών τους και διετέλεσαν δήμαρχοι, όπως ο Στρατής Πάλλης (Μυτιλήνη) και Δ. Αρχοντής (Καρδίτσα), που είχαν τιμωρηθεί από το χουντικό καθεστώς με διακοπή της αναβολής στράτευσης λόγω σπουδών, ο Γ. Γαβρίλης (Ωρωπός) κ.α.

Οι σπουδές στη φυσικομαθηματική έστρεψαν τελικά στην ενασχόληση με τη φιλοσοφία τον Γιώργο Οικονόμου, που είχε τραυματιστεί από σφαίρες στη διάρκεια της εξέγερσης. Ο Γιάννης Βαρλάμης, απόφοιτος της νομικής, ασχολήθηκε με τις εκδόσεις. Από την ίδια σχολή προέρχονται η Δανάη Ζουμή και ο Δημήτρης Τσούτσουρας, που επέλεξαν τη μαχόμενη δικηγορία.

Φοιτητής στο οικονομικό τμήμα της νομικής ήταν τότε ο Νίκος Τζεφριός. Οργανωμένος στην ΚΝΕ και στην Αντι-ΕΦΕΕ, ήταν γραμματέας στον σύλλογο ηλείων σπουδαστών. Παρέμεινε στο ΚΚΕ. Εργάστηκε για χρόνια στον ιδιωτικό τομέα και από το 1985 ήταν διοικητικός υπάλληλος στο ΙΚΑ ως τη συνταξιοδότησή του.

Ο Δημήτρης Κουμάνταρος, οργανωμένος τότε στο ΕΚΚΕ-ΑΑΣΠΕ, είχε συλληφθεί μετά την κατάληψη, παρέμεινε τέσσερις μήνες σε πλήρη απομόνωση στην ασφάλεια και αποφυλακίστηκε με τη μεταπολίτευση. Απόφοιτος του οικονομικού της νομικής, ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.

Η φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής, Εύη Τζανετή, είπε «όχι» στη δικτατορία από τις γραμμές του ΕΚΚΕ. Μετά τη μεταπολίτευση δούλεψε για χρόνια στη ΔΕΠΟΣ, την υπηρεσία που στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε υλοποιήσει σημαντικές πολεοδομικές παρεμβάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια είχε παραγκωνιστεί και τελικά καταργήθηκε. Αδελφός της είναι ο Μάνος Τζανετής, που είχε τιμωρηθεί με επιστράτευση.