Η ειλικρινής και αταλάντευτη πρόθεση της κυβέρνησης να εφαρμόσει πολιτικές πρωτοβουλίες και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα διαχείρισης των αποβλήτων τονίστηκε σε ευρεία συνάντηση που είχε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με την επιτροπή αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με υποθέσεις αναφορών για περιοχές στην Αττική, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα και την Κέρκυρα.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, παρουσιάστηκε η υφιστάμενη κατάσταση στις περιοχές αυτές, καθώς και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Επισημάνθηκε, επίσης, ο σημαντικός και αποφασιστικός ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα αυτό, καθώς, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, για να υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτείται η προώθηση της κοινής ευθύνης και της αμοιβαίας κατανόησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Γιάννης Μανιάτης επαναεπιβεβαίωσε την πολιτική δέσμευση του υπουργείου σε μια κοινή προσπάθεια με τις τοπικές κοινωνίες, με διαφάνεια και διάλογο, για την επίλυση του ζητήματος της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση και να αναλυθούν οι αναγκαίες νομοθετικές και θεσμικές πρωτοβουλίες για την καλύτερη εφαρμογή των κοινοτικών ρυθμίσεων.

Πέραν των μελών της επιτροπής, στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, και ο ειδικός γραμματέας υδάτων Κώστας Τριάντης, ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και ειδικός συντονιστής για τη διαχείριση των αποβλήτων Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Μαντζούφας, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Αττικής, καθώς και κλιμάκιο υψηλόβαθμων υπαλλήλων του ΥΠΕΚΑ.