Στην τελική ευθεία μπήκε το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», καθώς μετά την εγκατάσταση του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, οι μπουλντόζες έπιασαν σήμερα δουλειά.

Το έργο, με βάση τη συμβατική υποχρέωση του εργολάβου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015. Θεωρείται δε ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο στα Χανιά, καθώς το συγκεκριμένο αεροδρόμιο παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αλματώδη άνοδο των αφίξεων.

Περιλαμβάνει την επέκταση του υφιστάμενου σήμερα αεροσταθμού, έτσι ώστε η συνολική επιφάνεια του κτιρίου να γίνει 31.572 τετραγωνικά μέτρα (από 13.325 σήμερα).

-Διαμόρφωση και αναδιαμόρφωση του συνολικού περιβάλλοντος χώρου.

-Κατασκευή νέου κτιρίου πύργου ελέγχου, συνολικής επιφάνειας 2.000 τετραγωνικών μέτρων.

-Κατασκευή νέου κτιρίου αμαξοστασίου, συνολικής επιφάνειας 2.600 τετραγωνικών μέτρων σε δύο επίπεδα.

-Κατασκευή νέου κτιρίου φύλαξης απορριμμάτων 484 τετραγωνικών μέτρων .

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της εργολήπτριας εταιρείας στόχος είναι το έργο να παραδοθεί νωρίτερα από το συμβατικό χρόνο παράδοσης, ενώ όπως εξήγησε από το καλοκαίρι του 2014 το αεροδρόμιο θα αλλάξει όψη καθώς το έργο θα εκτελείται σταδιακά.

Το αεροδρόμιο Χανίων επισκέφθηκε σήμερα ο τρίτος αντιπρόεδρος της βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος χαρακτήρισε το έργο ως το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης.

Πέρα από τα οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν δημιουργούνται και νέες θέσεις εργασίας, καθώς ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας δεσμεύτηκε, ότι προτεραιότητα στις προσλήψεις όσων ασχοληθούν με την κατασκευή του θα έχουν εργαζόμενοι από τα Χανιά.

Υπολογίζεται, ότι στο εργοτάξιο θα απασχοληθούν από 250 – 300 εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Χανίων Σταύρο Καστρινάκη, με την επέκταση του αεροσταθμού και τα έργα που θα γίνουν υπερδιπλασιάζονται οι χώροι του αεροδρομίου που αποκτά μια νέα δυναμική, ενώ η κατασκευή του νέου πύργου ελέγχου θα αυξήσει σε ημερήσια βάση την δυνατότητα προσέγγισης αεροσκαφών.

Με βάση στοιχεία του 2012 τα έσοδα του αεροδρομίου Χανίων ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατομμυρίων ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, ενώ η προσπάθεια για επέκταση του αεροδρομίου ξεκίνησε το 2004.