Ποιος είναι ο Γηρυόνης από τον οποίο πήρε το όνομά του η κακοκαιρία

Το όνομά του σημαίνει «φωνάζω, σκούζω»


ΕΛΛΑΔΑ
10:47
25/11/2019
Ποιος είναι ο Γηρυόνης από τον οποίο πήρε το όνομά του η κακοκαιρία
4
loading

Η ελληνική μυθολογία φαίνεται ότι ενέπνευσε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το οποίο βάφτισε την κακοκαιρία, που πλήττει από τη νύχτα της Κυριακής 24 Νοεμβρίου τη χώρα μας, με το όνομα Γηρυόνης.

Ο Γηρυόνης (από το ρήμα γηρύω = φωνάζω, σκούζω) ήταν ένας τρισώματος ή τρικέφαλος γίγαντας, γιος του Χρυσάωρα ή του θεού Ποσειδώνα και της Καλλιρρόης, κόρης του Ωκεανού. Και στις δύο εκδοχές, είναι εγγονός της Μέδουσας Γοργώς. Είναι επίσης γνωστός με τα ονόματα Γηρυονέας, Γηρυονεύς και Γηρυών

Ο Γηρυόνης κατοικούσε στη νήσο Ερύθεια, στην ομιχλώδη Δύση, στα πέρατα του Ωκεανού. Είχε πλούσια κοπάδια βοδιών, που τα έβοσκε ο Ευρυτίων και ο δικέφαλος σκύλος Όρθρος ή Όρθος, κοντά στο μέρος όπου ο Μενοίτιος έβοσκε τα κοπάδια του Άδη.

Με διαταγή του Ευρυσθέα ο Ηρακλής ήρθε στην Ερύθεια για να πάρει τα βόδια του Γηρυόνη στον ομώνυμο άθλο του, τον δέκατο κατά σειρά. Ο Ηρακλής σκότωσε τελικά τότε τον Γηρυόνη, κοντά στον ποταμό Ανθεμούντα, όπου συναντήθηκαν και αναμετρήθηκαν αναφέρει το wikipedia.

Οι αρχαίοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν ποικιλότροπα τον μύθο του τρισώματου Γηρυόνη, λέγοντας ότι στην πραγματικότητα ήταν οι τρεις γιοί του Χρυσάορα, που εξεστράτευσαν κατά του Ηρακλή, είτε ότι ο Γηρυόνης εκφράζει τις τρεις χρονικές κατηγορίες (παρελθόν - παρόν - μέλλον).

Επιστημονικότερος ο Θουκυδίδης ερμηνεύει τον μύθο ως ανάμνηση της παλαιότερης εποχής, κατά την οποία οι ληστείες ήταν συχνές, αλλά δεν θεωρούνταν επίμεμπτη πράξη.

Ο Παλαίφατος, στο βιβλίο του «Περί Απίστων», αναφέρει πως ο Γηρυόνης καταγόταν από την πόλη Τρικαρηνία (κάρα = κρανίο) κι έτσι από παρανόηση, όταν αναφέρονταν στον Γηρυόνη τον Τρικάρηνο, νόμιζαν πως είχε τρία κεφάλια.

Η πάλη του Ηρακλή με τον Γηρυόνη απεικονιζόταν κατά τον Παυσανία στη Λάρνακα του Κυψέλου στην Ολυμπία. Επίσης, η πάλη αυτή παριστανόταν στη μετόπη του «θησαυρού» των Αθηναίων στους Δελφούς, στη μετόπη του ναού του Δία στην Ολυμπία, στις δύο μετόπες του ναού του Ηφαίστου στην Αθήνα (το γνωστό «Θησείο»), σε πολλά αρχαϊκά αγγεία, ιδίως χαλκιδικά, καθώς και σε αττικά μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία. Από τα μελανόμορφα το πιο αξιόλογο θεωρείται ο αμφορέας του Εξηκία (σήμερα στο Λούβρο), ενώ από τα ερυθρόμορφα η κύλιξ του Ευφρονίου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ξεκάλτσωτος στη μπουγατσολάνδη

  τελικα αυτοι οι αρχαιοι ημων μη χ.
  ουτε στα παραμυθια τους ξεραν με σιγουρια ποιος ηταν ο πατερας του καθε [...]
  δε βαριεσαι συντροφε
  ειμαστε [...] μεν , άριοι δε
  αυτο κανεις δε το αμφισβητησε
  ουτε καν ο φαλμεράυερ

 2. avatar κόπυ – πάστε

  γουίκιπήντια...

 3. avatar Αυτό με την ονοματοδοσία καιρικών φαινομένων

  Είναι μια βλακεία ενός τύπου που μας έχει πρήξει με τέτοιες ηλίθιες αμερικανιές. Τον βγαλανευκαι σε φωτογραφίες και κόντεψα να κάμω εμετό.

  1. avatar άλλος

   Τελευταία αρχίζουν και δίνουν αντι ονομασίες αριθμούς που είναι και ορθότερο. Βέβαια στην ελλάδα για τουριστικούς λόγους παίζουν και οι ονομασίες.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει