Στο «απυρόβλητο» δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν

Νομοθετικό κενό δεν επιτρέπει τον έλεγχό τους από οικονομικούς επιθεωρητές


ΕΛΛΑΔΑ
21:47
01/07/2013
Στο «απυρόβλητο» δημόσιοι υπάλληλοι που αποχώρησαν
4
loading

Νομοθετικό κενό δεν επιτρέπει στους οικονομικούς επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών να ελέγχουν τους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι για οποιονδήποτε λόγο έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία τους (π.χ. συνταξιοδότηση, παραίτηση, απόλυση, κ.λπ.), επισημαίνει σε γνωμοδότησή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Αντίθετα, οι οικονομικοί επιθεωρητές σε περίπτωση που διαπιστώσουν την διάπραξη παρανόμης πράξης από την πλευρά των πρώην δημοσίων υπαλλήλων, οφείλουν αμελλητί να διαβιβάζουν τις υποθέσεις αυτές στις εισαγγελικές αρχές ή στο ΣΔΟΕ ή στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Ειδικότερα, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Αρχή να γνωμοδοτήσει εάν οι οικονομικοί επιθεωρητές μπορούν να διενεργούν έλεγχο περιουσιακής κατάστασης σε δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι δεν φέρουν πλέον την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, αλλά υπάρχουν σε βάρος τους καταγγελίες για ατασθαλίες που έγιναν, ενόσω ήταν δημόσιοι υπάλληλοι.

Η αρχή αφού ερμήνευσε το Σύνταγμα, το Χάρτη θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), την ελληνική και Ευρωπαϊκή νομολογία και νομοθεσία, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αποφάνθηκε, κατά πλειοψηφία, ότι υπάρχει νομοθετικό κενό στο επίμαχο θέμα και κατά συνέπεια δεν μπορούν, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, οι οικονομικοί επιθεωρητές να ελέγχουν τους πρώην δημοσίους υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, η Αρχή στην υπ΄ αριθμ. 3/2013 γνωμοδότησή της, υπογραμμίζει:

«Ελλείψει ειδικής διατάξεως του νόμου που να επιτρέπει την δυνατότητα ενάρξεως και διενέργειας ελέγχου περιουσιακής καταστάσεως από τους οικονομικούς επιθεωρητές σε βάρος προσώπων που πριν από την έναρξη ή κατά τη διάρκεια του ελέγχου έχουν απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου δεν είναι νόμιμη η επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων τους που πραγματοποιείται κατά τον έλεγχο επειδή αντίκειται στην αρχή της νομιμότητας που διέπει την δράση της δημοσίας διοικήσεως, εφόσον οι οικονομικοί επιθεωρητές δεν έχουν την δυνατότητα επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων προσώπων, τα οποία δεν έχουν πλέον την υπαλληλική ιδιότητα, αλλά είναι ιδιώτες, δοθέντος ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις επιτρέπουν την έναρξη και συνέχιση ελέγχων περιουσιακής κατάστασης εν ενεργεία μόνον υπαλλήλων.

Συνεπώς, στην περίπτωση διαπίστωσης, ότι η υπαλληλική σχέση του ελεγχόμενου προσώπου έχει ήδη λυθεί και δεν έχει κινηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του, οι οικονομικοί επιθεωρητές, που υπάγονται στην Οικονομική Επιθεώρηση του υπουργείου Οικονομικών, οφείλουν να παραπέμψουν ή να αναπέμψουν αμελλητί τη σχετική υπόθεση σε δημόσιες αρχές, που δεν εμποδίζονται να διενεργήσουν έλεγχο, κατά την κρίση τους και στο πεδίο αρμοδιότητάς τους, από το γεγονός της λύσης της υπαλληλικής σχέσης, όπως στο ΣΔΟΕ ή στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης των Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης από τα υπόχρεα πρόσωπα του άρθρου 6 παράγραφος 2 περίπτωση ε' του Ν. 3691/2008. Οφείλουν δε σε κάθε περίπτωση να ανακοινώσουν, χωρίς χρονοτριβή, στον αρμόδιο εισαγγελέα παράνομες πράξεις, τις οποίες πληροφορήθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και οι οποίες διώκονται αυτεπαγγέλτως».

Η μειοψηφία της Αρχής εξέφρασε την άποψη, ότι είναι επιβεβλημένη η συνέχιση του ελέγχου από την πλευρά των οικονομικών επιθεωρητών (οι οποίοι διαθέτουν τις κατάλληλες γνώσεις για τη νομιμοποίηση της κτήσεως και διατηρήσεως περιουσιακών στοιχείων) στις περιπτώσεις που οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει για οποιονδήποτε λόγο από την υπηρεσία, καθώς αυτό συντελεί στην έγκαιρη συλλογή στοιχείων σε ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων.

Κατόπιν αυτών, η Αρχή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ελλείψει διάταξης τυπικού νόμου, που να ρυθμίζει ρητά και ειδικά τη δυνατότητα διενέργειας ελέγχων περιουσιακής κατάστασης από τους οικονομικούς επιθεωρητές με βάση διοικητική εντολή ελέγχου σε βάρος προσώπων, τα οποία έχουν πλέον απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου, η διενέργεια του ελέγχου από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές σε βάρος προσώπων, τα οποία έχουν πλέον απολέσει την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και η συνακόλουθη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των προσώπων αυτών, αντίκεινται στην συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της νομιμότητας που διέπει τη δράση της δημόσιας διοίκησης, υπό την έννοια ότι η αρμοδιότητα των δημόσιων αρχών πρέπει να προβλέπεται από νόμο και να ασκείται σύμφωνα με το νόμο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Q mark

  Δηλαδή μιλάμε για μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΟΜΕΡΤΑ των πολιτικών ΚΑΙ των κομματικών τους πελατών, των "καημένων", "προλετάριων", δ.υ.!!
  Ας 'μασούλησε' με απληστία όσο μπόρεσε το κάθε λαμόγιο της πιάτσας, που επειδή κούνησε ένα σημαιάκι μπήκε στο δημόσιο, ως μη άξιος για κάτι άλλο ενδεχομένως, έρχεται από πάνω και "ο χάρτης των ανθρώπινων δικαιωμάτων" να το καλύψει!
  Εμετός κι αηδία!
  Έχω γίνει αυτόπτης μάρτυρας σε διάφορες, άσχετες φάσεις στα χρόνια της εργασίας μου, (3-4 φορές) κι έχω δει με τα μάτια μου τους τσαμπουκάδες εφοριακούς να "μπουκάρουν" κυριολεκτικά σε "επιτροπές" των 2-3 για έλεγχο και, αφού ρίξουν το συνθηματικό: "κατεβάστε τα βιβλία σας" - (τό'πιασες μεγάλε), με τη μία μπαίνουν στο ψητό: "πέσε" .. για να μη σε ... "πέσω ..."
  (Οι γυναίκες εφοριακοί ειδικότερα, έχουν ύφος ΔΙΣεκατομμυρίων καρδιναλίων και φυσικά τα πιο σούπερ τσάντα, πατούμενο, γυαλί, κομφόρ, αξεσουάρ, κλπ κλπ)
  Και όσοι βγάζουν κηρύγματα περί "πλειοψηφίας των καλών υπαλλήλων" και "μειοψηφίας των κακών υπαλλήλων", λένε μπούρδες και το ξέρουν. Η διαφθορά είναι ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ, σχεδόν ΝΟΜΟΣ σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο δ.υ. έχει μάθει να μη κουνάει το δαχτυλάκι του αν δεν ξέρει από πριν "πόσα θα πιάσει"..
  Από συζητήσεις με ανθρώπους που γνωρίζουν από πολύ μέσα το θέμα, η αλήθεια πρέπει τελικά να είναι περίπου η εξής:
  ~5% (ναι!) είναι άνθρωποι άξιοι, ικανοί να βγάλουν μια δουλειά.
  Από τους υπόλοιπους 95%:
  ~50% θα πάνε π.χ. ένα πράγμα από δω εκεί (μπορεί και σπασμένο), και τίποτε παραπέρα. Δε βάζουν ελάχιστο από το μυαλό, την ψυχή και το .. "φιλότιμό" τους (χαχχχαχαα..)
  ~50% δε θα κουνήσει καν το δαχτυλάκι του, δε θα ιδρώσει καν το αυτάκι του, ενδεχομένως δε χρειάζεται να είναι καν στη δουλειά του. "Είναι του τάδε"!

 2. avatar Gabriel

  Αυτά είναι... Και μετά μας φταίνε οι ξένοι για τα χάλια μας, την στιγμή που εμείς μόνοι μας δεν μπορούμε (ίσως και να μην θέλουμε) να ελέγξουμε όλους αυτούς που τα φάγανε, μόνο και μόνο επειδή παραιτήθηκαν ή βγήκαν στην σύνταξη...
  Δεν πειράζει... Οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί να είναι καλά με τους φόρους που πληρώνουν και τα "τίμια" παιδιά του δημοσίου ας συνεχίσουν να γλεντάνε εις υγείαν των κορόϊδων... Άλλωστε ως γνωστόν λεφτά υπάρχουν, μόνο που προφανώς υπάρχουν μόνο για το δημόσιο, όπως άλλωστε μόνο για το δημόσιο υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν...
  Μη τυχόν και πειράξετε τα αγαπημένα παιδιά του δημοσίου... Θα γκρεμιστεί κανένας φούρνος....

  1. avatar Q mark

   Μόνο φούρνος!
   Εδώ πειράχτηκε η ΕΡΤ (χοντροκομμένα ομολογουμένως, αλλά πειράχτηκε) και κόντεψε να πέσει το σύμπαν!

  2. avatar panosdoken

   ...έτσι ....έτσι...όπως τα λες φίλε....έρχονται και τα εφάπαξ...έτσι ...έτσι...για να έρθουν οι εκλογές...έτσι...έτσι...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει