Ανησυχία έχει προκαλέσει στους κατοίκους της νότιας Κρήτης η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται από το Σάββατο το βράδυ στον υποθαλάσσιο χώρο νοτίως του νομού Ηρακλείου που ξεκίνησε με ένα σεισμό 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και συνεχίσθηκε με μετασεισμικές δονήσεις όλο το 24ωρο, ενώ στις 00:39 νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε όλη την Κρήτη αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου.

Ειδικότερα, οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών κατέγραψαν σήμερα στις 00:39 ισχυρή σεισμική δόνηση έντασης 5,6 της κλίμακας Ρίχτερ με εστιακό βάθος τα 10 χιλιόμετρα και επίκεντρο 84 χιλιόμετρα νότια του Τυμπακίου στον υποθαλάσσιο χώρο νότια του νομού Ηρακλείου.

Ο σεισμός προερχόταν από το ίδιο εστιακό κέντρο της ισχυρής δόνησης του Σαββάτου που σημειώθηκε στις 19:10 στο θαλάσσιο χώρο 483 χιλιομέτρων νότιο-νοτιοανατολικά της Αθηνών και νότια του νομού Ηρακλείου και που σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν μεγέθους 5,9, ενώ άλλα Ινστιτούτα έδωσαν ένταση μέχρι και 6,2 Ρίχτερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 00:39 μέχρι και τις 16:30 σήμερα το απόγευμα σημειώθηκαν 30 μετασεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή από 2,9 μέχρι 4 Ρίχτερ .

Οι δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου και ιδιαίτερα στα νότια παράλια της Κρήτης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί ζημιές.