Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Η Γενοκτονία των Ποντίων

Το σιωπηλό ολοκαύτωμα του ποντιακού ελληνισμού


ΕΛΛΑΔΑ
0:24
19/05/2013
Η Γενοκτονία των Ποντίων
55
loading

Τον Φεβρουάριο του 1994, το ελληνικό κοινοβούλιο ανακήρυξε τη 19η Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στον Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα μάλιστα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα το 1919.

Το χρονικό της μεθοδευμένης εξόντωσης του ποντιακού ελληνισμού αναγνωρίζεται επισήμως ως γενοκτονία τόσο από την Ελλάδα όσο και την Αυστραλία, αλλά και από πλήθος έγκριτων οργανισμών, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS - 2007).

Η επίσημη τουρκική θέση είναι πως δεν υπήρξε γενοκτονία, εγγράφοντας τις απώλειες του ελληνικού πληθυσμού στις συνήθεις φρικαλεότητες του πολέμου, από εχθροπραξίες και αρρώστιες μέχρι στερήσεις, κακουχίες και λιμούς, παρά το γεγονός ότι ελληνικά στρατεύματα δεν εμφανίστηκαν ποτέ στην περιοχή του Πόντου!

Κι όμως, σύμφωνα με τον διεθνή ορισμό για το πότε συνιστά μια ειδεχθής πράξη γενοκτονία, το προμελετημένο έγκλημα που εκτέλεσαν με συστηματικότητα οι Νεότουρκοι έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας: από στρατόπεδα θανάτου στην έρημο, τάγματα εργασίας και βασανισμούς μέχρι εκτεταμένους ξεριζωμούς, λεηλασίες, πυρπολήσεις και επιβολή συνθηκών που η ζωή δεν είναι πλέον δυνατή.

Και βέβαια η γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκε στην ίδια ιστορική περίοδο με τις γενοκτονίες σε βάρος και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όπως των Αρμενίων και των Ασσυρίων, ως επακόλουθο της ρητής απόφασης των Νεότουρκων για επίλυση του εθνικού προβλήματος «καθαρότητας» των οθωμανικών εδαφών, μέσω του φυσικού αφανισμού των ντόπιων εθνοτήτων, την υποχρεωτική εκδίωξη όσων επιβιώσουν και τον βίαιο εξισλαμισμό όσων παραμείνουν.

Η μελανή στιγμή της ιστορίας του ελληνισμού είχε μόλις αρχίσει να γράφεται: οι Έλληνες του Πόντου μετρούσαν στη μεγαλύτερή τους ακμή -τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου- 700.000 ψυχές· μέχρι το τέλος του 1923, είχαν αφανιστεί περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι, σε μια ανθρωποσφαγή τρομακτικής βιαιότητας...

Ιστορικό πλαίσιο - το χρονικό της φρίκης

Οι Έλληνες του Πόντου, αποκομμένοι από την κύρια ελληνική επικράτεια και τα μικρασιατικά παράλια, ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο τμήμα της περιοχής, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην οικονομική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Γιατί όσο κι αν ο ποντιακός ελληνισμός βρέθηκε ξαφνικά στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης και την πτώση της Τραπεζούντας (1461)-, διατήρησε ωστόσο αναλλοίωτο το εθνικό του φρόνημα, τη γλώσσα και τη θρησκεία, αποτελώντας διαχρονικό «αγκάθι» για τον οθωμανό σουλτάνο.

Περιτριγυρισμένοι από άλλες εθνοτικές ομάδες και αποτελώντας μειονότητα στην περιοχή (υπολογίζονται στο 40% του ντόπιου πληθυσμού), οι Έλληνες του Ευξείνου άκμαζαν και προόδευαν, γεγονός που αντικατοπτριζόταν τόσο στα δημογραφικά στατιστικά όσο και στην πνευματική ζωή. Το 1886, ο ποντιακός ελληνισμός έφτανε στους 265.000 ανθρώπους, ενώ στις αρχές του 20ού αιώνα μετρούσε 700-750 χιλιάδες, σύμφωνα με τα μητρώα των τουρκικών Αρχών αλλά και τις εκτιμήσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ταυτοχρόνως, από τα 100 ελληνικά σχολεία του Ευξείνου το 1860, ο αριθμός εκτοξεύεται στα 1.400 το 1919, περιλαμβανομένου και του περίφημου Φροντιστηρίου της Τραπεζούντας. Συνολικός αριθμός μαθητών, 86.000 παιδιά.

Τα μεγάλα αστικά κέντρα του Πόντου γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση στις τέχνες και τα γράμματα, εφάμιλλη των πνευματικών κέντρων της Ευρώπης, την ίδια στιγμή που η δημογραφική άνοδος του πληθυσμού και η οικονομική ευρωστία θα επιτρέψουν στους Έλληνες του Πόντου να επεκταθούν και στις περιοχές του Καυκάσου και της Κριμαίας.

Η προετοιμασία της θηριωδίας

Από το 1908 αρχίζει να αναδύεται με ιδιαίτερη δυναμική το κίνημα των Νεότουρκων, μιας μερίδας εθνικιστών που επιζητούσαν -ανάμεσα σε άλλα- τη φυλετική καθαρότητα των οθωμανικών εδαφών. Συνειδητοποιώντας ότι οι τόσοι αιώνες εκτουρκισμού του ντόπιου πληθυσμού δεν είχαν αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αποφασίζουν να εξοντώσουν το ελληνικό και χριστιανικό στοιχείο (σε συνέδριο μάλιστα του νεοτουρκικού φορέα στη Θεσσαλονίκη). Η Ιστορία λέει λοιπόν ότι η τελική λύση πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911, εφαρμόστηκε κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου και ολοκληρώθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ (1919-1923).

Ήδη βέβαια από το 1908 παρατηρούνται οι πρώτες εκτοπίσεις του ελληνικού πληθυσμού στην ευρύτερη περιοχή της Μικράς Ασίας, καθώς και μαζικές εκτελέσεις των Ελλήνων του Πόντου. Το 1911 ωστόσο μπαίνει μπροστά το μεθοδευμένο και διεξοδικό πλάνο εξόντωσης, που θα εκτελεστεί στα χρόνια που ακολουθούσαν: υποχρεωτική επιστράτευση όλων των αντρών από 15-45 ετών και καταναγκαστική δουλεία σε Τάγματα Εργασίας (τα διαβόητα «Αμελέ Ταμπουρού»), κάτω από εξοντωτικές συνθήκες που αφάνιζαν μαζικά τον πληθυσμό από τις στερήσεις, την πείνα και τις ασθένειες.

Ταυτόχρονα, άτακτες ορδές Τούρκων αρχίζουν να επιτίθενται στα διάσπαρτα ελληνικά χωριά σκοτώνοντας, λεηλατώντας, κακοποιώντας τις γυναίκες και τελικά παραδίδοντάς τα στις φλόγες. Και βέβαια όσοι απέμειναν ζωντανοί μετά τις επιδρομές εκτοπίζονταν, με τις εξοντωτικές πορείες να στερούν τη ζωή στον άμαχο και ταλαιπωρημένο πληθυσμό.

Το χρονικό της γενοκτονίας

Το 1915 είναι το ορόσημο για τους Έλληνες του Πόντου: εφαρμόζεται εκτεταμένα το πλάνο εξόντωσης των Ποντίων, με τα ευρωπαϊκά κράτη απασχολημένα στις εχθροπραξίες του Α' Παγκοσμίου. Ταυτόχρονα σχεδόν, αρχίζει να συντελείται και η Γενοκτονία των Αρμενίων, αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο για το ειδεχθές νεοτουρκικό πλάνο.

Την ώρα που συνεχίζονται οι εθνοκαθάρσεις, το 1916 χτυπιέται η Σαμψούντα, με τον ελληνικό πληθυσμό να υποφέρει φρικιαστικά δεινά. Μόνο η Τραπεζούντα γλιτώνει την καταστροφή γιατί είναι πλέον κάτω από ρωσικό ζυγό. Όταν μάλιστα ο ρωσικός στρατός εγκατέλειψε την πόλη το 1918, ο μισός τουλάχιστον ελληνικός πληθυσμός ακολούθησε τα στρατεύματα στην οπισθοχώρησή τους, εξαιτίας της τουρκικής απειλής που καραδοκούσε.

Με το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, ο ποντιακός ελληνισμός θεώρησε πως τα δεινά του είχαν πάρει τέλος, αφού θα μπορούσε να προσαρτηθεί στην ελληνική επικράτεια. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε ωστόσο, καθώς δεν ήταν σε θέση να προστατεύσει τις απομακρυσμένες ποντιακές περιοχές από την τουρκική εισβολή, και οι Πόντιοι προχωρούν στο περίφημο Ποντοαρμενικό Κράτος, με την ήττα ωστόσο του αρμενικού στρατού στο Ερζερούμ από τον Μουσταφά Κεμάλ να αφήνει τον ποντιακό ελληνισμό στο έλεος των Νεότουρκων.

Το 1919 αρχίζει η δεύτερη φάση της γενοκτονίας, με νέους -ακόμα πιο σφοδρούς- διωγμούς από το κεμαλικό καθεστώς, πολύ πιο βίαιους και απάνθρωπους από τους προηγούμενους. Στις 19 Μαΐου 1919 έρχεται η καθοριστική στιγμή για την τύχη του ποντιακού ελληνισμού, με την απόβαση του Κεμάλ στη Σαμψούντα και κατόπιν την εισβολή στην Τραπεζούντα: οι μαζικές εκτελέσεις, ο ξεριζωμός και το κλίμα τρομοκρατίας αναγκάζουν τον πληθυσμό να εγκαταλείψει τις εστίες του. Όσοι επιβιώνουν, καταφεύγουν στα βουνά, με τις κακουχίες και τις στερήσεις σε βασικά αγαθά να μετατρέπουν την έξοδο σε πορεία θανάτου. Όσοι γλιτώνουν και από αυτή τη δοκιμασία, διαπιστώνουν ότι έχουν οδηγηθεί σε ενέδρα, με τις αγχόνες να είναι ήδη στημένες και να τους περιμένουν.

Παρόλα αυτά, η ποντιακή περηφάνια δεν έσκυψε το κεφάλι: οργανώνεται σε αντάρτικο στα βουνά, με τα μέλη της ποντιακής αντίστασης να φτάνουν στις 12.000 περίπου το 1921, σύμφωνα με τον έγκριτο ιστορικό Κωνσταντίνο Παπαρρηγόπουλο. Οι άτακτοι αυτοί μαχητές, σφυρηλατημένοι στις κακουχίες και την ανέχεια, θα επιφέρουν μια σειρά από δυνατά χτυπήματα στον οργανωμένο κεμαλικό στρατό και θα καταφέρουν να περισώσουν αμάχους από τα λυσσασμένα δόντια του διώκτη.

Παρά την αντίσταση των πατριωτών Ποντίων, μέχρι το καλοκαίρι του 1922 ο Κεμάλ, έχοντας εκκαθαρίσει τα δευτερεύοντα μέτωπα στη Μικρά Ασία (Μικρασιατική Καταστροφή), προχωρά σχεδόν ανενόχλητος στη σταδιακή εξόντωση του ποντιακού ελληνισμού. Πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά λεηλατήθηκαν και κάηκαν, οι κάτοικοι σφαγιάστηκαν, ατιμάστηκαν και εξορίστηκαν, με όσους γλίτωσαν από το τουρκικό μένος να καταφεύγουν στα απομακρυσμένα βουνά για να σωθούν.

Το τέλος του ποντιακού ελληνισμού είχε έρθει. Το ζοφερό πλάνο των τούρκων εθνικιστών πέτυχε τον αποτρόπαιο σκοπό του: με τη γενοκτονία του πληθυσμού, τους εκτοπισμούς, τις λεηλασίες και τις πυρπολήσεις, κατάφεραν την πολυπόθητη αλλοίωση του εθνολογικού χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών. Η βίαιη εξαφάνιση των Ελλήνων από τα προγονικά εδάφη πληρώθηκε με 353.000 ψυχές την περίοδο 1916-1923.

Ο Κεμάλ Ατατούρκ, στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση της 13ης Αυγούστου 1923, πληροφορεί περιχαρής την ομήγυρη: «Επιτέλους, ξεριζώσαμε τους Έλληνες από τον Πόντο» (αναφέρεται από τον συνταγματάρχη Μουζέν, που παρακολούθησε τις εργασίες της εθνοσυνέλευσης, σε επιστολή του προς το γαλλικό Γενικό Επιτελείο Στρατού)...

Ξεριζωμός

Η τελευταία πράξη του ποντιακού δράματος διαδραματίζεται τον Οκτώβριο του 1922: ο Ατατούρκ συμφωνεί να μεταφερθούν οι Έλληνες του Πόντου με τουρκικά καράβια στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί με ελληνικά πλοία στην ελληνική επικράτεια.

Οι Πόντιοι θα αναγκαστούν λοιπόν να αναζητήσουν νέες πατρίδες, με το κύριο σώμα του ελληνισμού του Ευξείνου να καταφεύγει στη μητέρα Ελλάδα, αλλά και μια μερίδα να εγκαθίσταται στις νότιες περιοχές της Ρωσίας.

Το προσφυγικό ποντιακό ρεύμα προς την Ελλάδα θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 1922 και θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του 1923, ενώ το 1924 ο χριστιανικός πληθυσμός του Πόντου θα περιληφθεί στην ελληνοτουρκική σύμβαση για την ανταλλαγή των πληθυσμών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των Ποντίων που αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα δεν είναι ακριβείς, καθώς περισσότεροι από 1.200.000 μικρασιάτες πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν στην ελληνική επικράτεια κατά τη δεκαετία του '20.

Οι ποντιακές κοινότητες υπολογίζουν τον αριθμό των ξεριζωμένων σε 400.000 περίπου ψυχές, με το προσφυγικό ποντιακό κύμα να βρίσκει νέο σπίτι στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και στους νομούς Δράμας, Κιλκίς, Καβάλας, Ξάνθης, Κοζάνης, Πρέβεζας κ.ά., μπολιάζοντας τον τοπικό πληθυσμό με τον πολιτισμό και το πνεύμα που έφεραν στις αποσκευές τους.

Ο ποντιακός θρήνος

Οι Πόντιοι θρήνησαν γοερά την ελληνική στρατιωτική ήττα στη Μικρά Ασία αλλά και το τέλος του ποντιακού ελληνισμού. Ο παρακάτω θρήνος γράφτηκε και τραγουδήθηκε από τους Ποντίους της Πάφρας του Δυτικού Πόντου (αναφέρεται από τον ιστορικό Βλάση Αγτζίδη):

Κοίταξε τις πέτρες της Άγκυρας
βλέπε και τα δακρυσμένα μου μάτια.
Μείναμε σκλάβοι των Τούρκων,
για δες της μοίρας τα γραμμένα.
Οι λόφοι της Άγκυρας είναι μονοκόμματοι
Η Ελλάδα κάηκε, κατακάηκε.
Να τυφλωθείς καταραμένε ’γγλε,
στην Ελλάδα δεν απόμεινε ελπίδα.
Ο στρατός που πήγε για την ’γκυρα,
έμεινε εκεί πεσκέσι στους Τούρκους.
Όσοι μας βοήθαγαν έκαναν πίσω
και τους Έλληνες τους παρέσυρε το κύμα.

Δείτε επίσης το θέμα: «Θηριωδίες και γενοκτονίες της ανθρώπινης ιστορίας»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

55
σχόλια
 1. avatar γιωτ@κι

  εσύ που είσαι αντιΣεΟλα λοιπόν, για πες μας και εμάς σε ποιο βιβλίο διάβασες αυτό που λες

 2. avatar stavros K

  Έχετε χάσει το νόημα κομμουνοφασίστες... Τούρκος καλός μόνο ΝΕΚΡΟΣ!!! Και αν θέλετε σας στέλνω την γιαγία μου να σας τα πει καλύτερα!!! Να σας πει ιστορίες για αυτιά κομμένα για βιάσμους αλλά και για περηφάνεια που δεν θα αποκτήσετε ούτε με άλλα 400 χρόνια σκλάβιας!!! Και αν περάσετε από την Πόλη μην πάτε εκεί που θα σας οδηγήσει ο βοσκός σας αλλά ψάξτε να βρείτε καναν Έλληνα να σας πει καμμιά ιστορία..

  1. avatar AntiSeOla

   Είσαι τυχερός που δεν έχει ψηφιστεί ακόμα ο αντιρατσιστικός νόμος.

 3. avatar Αλεξ_GR

  Συνεπώς είναι ανεπίτρεπτο να ζητούμε με θορυβώδη τρόπο από την Τουρκία να καταδικάσει τα δικά της εγκλήματα, χωρίς όμως να ζητάμε συγγνώμη για παρόμοια εγκλήματα που έκανε η «δική μας» πλευρά.
  εφ. Συριζα <>

  1. avatar Αλεξ_GR

   η αυγη

 4. avatar spartan

  Σε μερικα χρονια θα εχουμε διωγμους απο την Θρακη Ροδο Κω και αλλα περιοχες δεν μπορω να καταλαβω γιατι εχουμε τετοια αριστερα στην Ελλαδα.Για παραδειγμα οι γειτονες μας Αλβανοι Σκοπιανοι Βουλγαροι δεν εχους αριστερους να καινε σημαιες της χωρας τους ουτε να βριζουν την χωρα τους οσο για τους Τουρκους δεν υπαρχει αριστερος να μιλησει υπερ της Ελλαδας η της γειτονισας Συριας κτλ θα τον κρεμασουν ο χειροτερος αριστερος στην Τουρκια ειναι φασιστας για τα Ελληνικα δεδομενα ουτε για αστειο δεν βριζει Τουρκος τον Κεμαλ.Τι νομιζετε οτι στην Ελλαδα ειμαστε τιποτα αθανατοι οι θεοι που οσοι λαθρομεταναστες ερθουν εμεις δεν θα παθουμε τιποτα αν δεν προσεξουμε θα χαθουμε η θα μειωθουμε δεν ειμαστε αριθμητικα κανενας μεγαλος λαος για να κανουμε πειραματα ουτε θεοι για να υπαρχουμε για παντα θνησιμοτητα εχουμε.

  1. avatar Douskas John

   Μάλλον πρέπει να πάς στην τουρκία για να δείς τι σημαίνει δημοκρατία.Μου θυμίζεις ένα λογαγό που είχαμε όταν είμουν στη ορεστιάδα σαν φαντάρος που μας έλεγε το πρωί στην αναφορά το εξής(ΑΡΕ ΝΑ ΕΙΜΟΥΝ ΛΟΓΑΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ,ΕΚΕΙ ΤΟΥ ΜΑΣΤΙΓΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΑΝΤΑΡΟΥΣ.ΚΡΙΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ)Εκεί πρέπει να πας να χαρείς δημοκρατία.

   1. avatar spartan

    @Douskas John Σε εμενα το λες το ξερω μα εσυ υποστηριζεις την Τουρκια οχι εγω εσυ θελεις να ερθουν μουσουλμανοι να παμε στον μεσαιωνα το ξερω οτι οι ανθρωποι ζουν 1000 χρονια πισω εσεις τους θελετε οχι εγω πλακα μου κανεις

    1. avatar Douskas John

     Αυτό έλειπε να υποστηρίζω την τουρκία.

 5. avatar AntiSeOla

  Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν. Ο διωγμός των Ποντίων (καταδικαστέος) δεν έγινε επειδή στους Τούρκους δεν άρεσε η φάτσα τους, αλλά επειδή με την καθοδήγηση της τσαρικής Ρωσίας οι Πόντιοι είχαν κάνει ένοπλο αντ'αρτικο εναντίον της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με σκοπό την απόσχισή τους από αυτήν. Οταν λοιπόν οι Τούρκοι αναδιοργανωθηκαν θεωρησαν σκοπιμο να τους εκδικηθούν για αυτη τους τη σταση και οργ'ανωσαν σχέδιο διωγμού τους από τον Πόντο.

  1. avatar despoina

   AntiSeOla δεν ξέρω τη ακριβώς πίνεις αλλά προσεξετο .....

  2. avatar giannis

   Δεν κοιτάς να μάθεις πως περνούσαν οι Πόντιοι υπό την Τουρκική κατοχή ? καλά έκαναν και εξεγέρθηκαν. Αλλά οι αριστεροί μόνο τους Ελληνες κατηγορείτε.

   1. avatar AntiSeOla

    Εξεγέρθηκαν με την υποκίνηση της Ρωσίας και όχι επειδή κακοπερνούσαν. Απλά ιστορικά γεγονότα χωρίς να κατηγορώ κανέναν Ελληνα και κανένα Τούρκο. Εμείς τους τσάμηδες που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς τί τους κάναμε; Ε αυτό ακριβως εκαναν οι Τούρκοι στους Πόντιους.

  3. avatar Aimilios

   αρα επειδη θελησαν να εκδικηθουν αυτους που ζητουσαν την ελευθερια τους επρεπε να τους δολοφονησουν ε;
   (αναμενομενο σκεπτικο φασιστα)
   Πες λοιπον, τους καταδικαζεις εσυ; τους καταδικαζεις και για την κυπρο; τους καταδικαζεις για ολες τις φασιστικες ιμπεριαλιστικες διεκδικησεις τους;
   Διοτι ως ανθελληνας που εισαι, δεν εχω δει ποτε να κανεις κατι τετοιο, μονο ρατσιστικα βριζεις την ελλαδα με οποιαδηποτε ψευτικη προφαση

 6. avatar Aimilios

  αιμα, βαρβαροτητα και φασιμος απο τους τουρκους.
  Αυτα οδηγησαν αραγε τον  τσιπρα, να λατρεψει τους τουρκους και να μην εχει καταδικασει ΠΟΤΕ οποιαδηοπτε τουρκικη ενεργεια του παρελθοντος ή του παροντος;;;;;;
  Την ιδια ωρα που αν φωναξεις οτι σε δολοφονει αλλοδαπος ταγματα εφοδου κουκουλοφορων του συριζα θα σου καψουνε το σπιτι και το μαγαζι

 7. avatar shellocker

  Ρεπουση που εισαι ? κρυφτηκες? η πολυ προοδευτικοτητα καιει πολα εγκεφαλικα κυτταρα !

 8. avatar Illuminato

  Όσοι γραικύλοι τύπου Ρεπούση και Μπουτάρη και αν υπάρχουν, εμείς ως Έλληνες ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ και ΠΑΝΤΑ ΘΑ ΤΙΜΑΜΕ!!!

 9. avatar Marios

  Ποια γενοκτονία ρε?
  Στο Πολυτεχνείο ξέρετε τι περάσανε τα παιδιά?

  1. avatar ROBOCOP

   χαχαχαχααχχαα!Μαριε +100000 !!!;-)

  2. avatar AntiSeOla

   Την πέταξες πάλι.

 10. avatar V4Vendetta

  Όσα αυγά απο κάτω είναι Μεταξικοί και ενστερνίζονται τις ιδέες περί ''καλού και χρυσού'' Μεταξά,να μην ξεχνάνε το συλλυπητήριο τηλεγράφημα του Μεταξά προς τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Τζελάλ Μπαγιάρ με αφορμή τον θάνατο του εντολέα της γενοκτονίας των Ποντίων,Κεμάλ Ατατούρκ...Και επειδή είμαι σίγουρος ότι στον '''''''λαικό σύνδεσμο''''''' δεν ανοίγουν το στοματάκι τους για αυτό το θέμα,σας το υπενθυμίζω: Τα συλλυπητήρια δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα ''Ελευθερον Βήμα'' το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 1938 ξεκινώντας με το ''Υπο το κράτος της πλεον οδυνηράς συγκινήσεως....'' και καταλήγει ''η Ελλάς ουδέποτε θα λησμονήση ότι ο Πρόεδρος Κεμάλ Ατατούρκ υπήρξε ο κύριος θεμελιωτής της Ελληνοτουρκικής συνεννοήσεως και ότι εσφυρηλάτησε τους δεσμούς της αδιαλύτου φιλίας,ήτις ενώνει τας δυο χώρας μας εν τω κοινώ ιδεώδει της ειρηνικής συνεργασίας.Θα διατηρήση πιστώς την συγκεκινημένην ανάμνησιν του μεγάλου εκλιπόντος,του οποίου το κραταιόν έργον θα κατευθύνη δια παντός τας τύχας του ευγενούς τουρκικού έθνους.'' Επομένως ανιστόρητα ή με επιλεκτική μνήμη αυγά,επιλέξτε είτε τον έρωτα σας για τον Μεταξά είτε τον Ποντιακό ελληνισμό...Κανείς δεν θα καπηλευτεί αυτή τη τραγωδία,ούτε κόμματα ούτε ''''''σύνδεσμοι''''' φιλοΜεταξικοί και φιλοΠαπαδοπουλικοί

  1. avatar Νικος

   V4Vendetta κατι μας ειπες τωρα..για τον γλεζο που πηγε στην κηδεια το χοτζα στην αλβανια γιατι δεν μας λες;;ή για τον σταλιν που τα χε βρει με τον χιτλερ;;αυτα τα παρε-δωσε με ανακοινωσεις φιλε γινονταν ανεκαθεν,ολα τα χρονια για τυπικους και μονο λογους..εδω ο αριστερος τσιπρας εγινε παιδι των αμερικανων,τι να λεμε τωρα...

   1. avatar V4Vendetta

    @Νίκος Θα υποθέσω ότι όταν έγραψες το σχόλιο σου,δεν είχε δημοσιοποιηθεί το σχόλιο-απάντηση στον Γιάννη.Νομίζω πως την απάντηση την έχω δώσει ήδη...Δεν είμαι ούτε γλεζικός,πόσο μάλλον σταλινικός,για τον Τσίπρα το έγραψα..Πάντως να μην λέμε τα ίδια,κουραστικό

    1. avatar giannis

     Σύμφωνα με τα γραφόμενα σου το πρόβλημα σου είναι ο Μεταξάς . Για αυτο άλλωστε εψαξες να βρεις στοιχέια μόνο για αυτόν, Όταν κάποιος ψάχνει να βρει στοιχεία μόνο για να δικαιολογήσει την ιδέα του πως λέγεται? απλά προπαγανδιστής. Βεντετουκο.

  2. avatar giannis

   Μήπως θυμάσαι τον Βενιζέλο που πρότεινε τον κεμάλ για το νόμπελ Ειρήνης? πόσα σας πληρώνουν για την προπαγάνδα?

   1. avatar V4Vendetta

    Γιαννούκο,δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις αλλά προπαγάνδα λέγεται αυτό που κάνεις εσύ τώρα.Ενώ παραθέτω αληθινά στοιχεία που μπορούν να ελεγχθούν,εσύ όχι μόνο δεν απαντάς σε αυτό που γράφω (προφανώς γιατί νιώθεις μια γνωστική ασυμφωνία,σε καταλαβαίνω) αλλά επιπλέον μου λες για τον Βενιζέλο λες και έγραψα εγώ πουθενά ότι είμαι Βενιζελικός,Παπανδρεικός,Τσιπραικός και δεν ξέρω και εγώ τι...Έχετε φτάξει ένα ωραίο παραμυθάκι και όταν σας την λένε αμέσως να χαρακτηρίσετε τον άλλο με 1002 αβάσιμα πράγματα...Γύρνα λοιπόν στην τρυπούλα σου και προς πληροφόρηση σου δεν είμαι ούτε Πασόκος,ούτε πικραμένος Νδημοκράτης και Λάος,ούτε Συριζαίος,Κκες κτλ...Υπάρχουν ξέρεις και άτομα που δεν τους εκφράζουν οι ισχύουσες πολιτικές δυνάμεις...Αν εσύ θες μια ζωή να κυνηγάς κόμματα και ψευτοβο(υ)λευτές δικό σου θέμα,οχι δικό μου...

 11. avatar meteoriths

  ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΗ Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΔΙΕΘΝΩΣ , ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ !!!

 12. avatar Αλεξ_GR

  2 τουρκοι βουλευτες του Συριζα εχουν φωτογραφηθει με τη σημαια της Τουρκιας και του Κεμαλ.. (...................)

 13. avatar Βασίλειος ο Β’

  Αυτή ήταν πραγματική γενοκτονία, όχι κομπίνα για να βγάλουν κάποιοι φράγκα.

  1. avatar AntiSeOla

   Πάλι οι Εβραίοι φταίνε.

 14. avatar Marios

  Μπράβο στα ζώα που ψηφίσανε Ρεπούση!

 15. avatar Marios

  Δε μας παρατάτε μωρέ με τους φασίστες?
  Καλά κάναν οι Τούρκοι,τα αδέρφια μας και τους έδιωξαν!Ζητώ η Τουρκική ακροδεξιά και η Ελληνική αριστερά!
  Είδατε άμα διαβάζεις Ρεπούση τι ωραία ιστορία που μαθαίνεις?
  Μετά,θα σας πω και για το ατύχημα στη Σμύρνη,που γλιστρησανε στην προβλήτα!

  1. avatar ellhnaras33

   ΜΑΡΙΈ ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ..ΟΝΤΩΣ ΓΛΙΣΤΡΙΣΑΝΕ...ΕΙΧΕ ΒΡΕΞΕΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΓΛΥΣΤΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ...ΕΙΔΕΣ ΑΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΕΝ ΒΗΚΕ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΜΕ ΤΑ ΓΝΩΣΤΑ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ.ΜΑΛΛΟΝ Η ΡΕΠΟΥΣΗ ΕΙΧΕ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΛΕΕΙ ΜΕ ΤΟΣΟ ΠΕΙΣΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ..ΤΟ ΖΟΥΣΕ ΒΡΕ ΑΔΕΛΦΕ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΣΩ..ΝΑ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΗΝ ΧΥΘΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ Η ΛΙΠΗ ΚΑΙ ΓΛΙΣΤΡΙΣΟΥΜΕ...ΘΑ ΜΑΣ ΚΥΝΗΓΟΥΝ ΣΕ ΛΙΓΟ ΚΑΙΡΟ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΦΗ...ΤΟ ΝΟΥ ΣΑΣ ΑΔΕΛΦΙΑ ......ΓΛΙΣΤΡΑΕΙ..ΓΛΙΣΤΡΑΕΙ....ΜΗΝ ΠΕΣΟΥΜΕ Η ΜΗΝ ΜΑΣ ΜΠΕΙ ΚΑΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ (ΠΟΡΤΑ)...ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΑΣ ΓΛΙΣΤΡΑΕΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ.....................ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

 16. avatar dimi65

  Η ιστορια των ρωσων αναφερει οτι ο κεμαλ ζητησε τη βοηθεια του λενιν στο διωγμο των ελληνων
  δινοντας του υποσχεση τη συνεργασια της τουρκιας και την αναδειξη της σε κομμουνιστικο καθεστως .
  Η αληθεια ειναι οτι ο λενιν βοηθησε ενεργα τη τουρκια αναζητωντας συμμαχους στην περιοχη .

 17. avatar A.K.

  Αναμένω από ΣΥΡΙΖΑ και λοιπούς ψευτοπροοδευτικούς:
  -συλλαλητήριο στα Προπύλαια υπέρ των ΠΟντίων και υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας από την Τουρκία.
  -δηλώσεις των βουλευτών του για το θέμα
  -συναυλία όλων των "αριστερών" καλλιτεχνών με τα χρήματα να προοορίζονται για την υποστήριξη του Παγκόσμιου συμβουλίου Ποντίων (ή όπως αλλιώς λέγεται). Οι του ΣΥΡΙΖΑ πρώτο τραπέζι πίστα βέβαια.
  -ενημέρωση από τους ΣΥΡΥΖΕΟΥΣ για την γενοκτονία, όλων των εν Ελλάδι μουσουλμανικών οργανώσεων.
  -ενός λεπτού σιγή των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο ευρωκοινοβούλιο.

 18. avatar ΑΙΑΣ

  Ο Μπουτάρης θα κάνει άγαλμα και στον Τοπάλ Οσμάν; Όσοι δεν έχουν διαβάσει ιστορία ας μάθουν ότι το κομμουνιστικό ξανθό γένος ήταν στο πλευρό του Μουσταφά ( Κεμάλ Ατατούρκ) στις σφαγές των Ποντίων.

 19. avatar petmath

  Αυτόν τον λαό θέλουν να βάλουν στην Ευρώπη! Αυτό θα είναι και το τέλος της!!!!!!!!

 20. avatar temeteron

  ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει