Η αιματηρή ελληνοτουρκική αερομαχία της 23ης Ιουλίου 1974

Τι λέει ο πρωταγωνιστής της σήμερα, για τα ελληνοτουρκικά


ΕΛΛΑΔΑ
0:07
19/08/2019
Η αιματηρή ελληνοτουρκική αερομαχία της 23ης Ιουλίου 1974
19
loading

Την εβδομάδα που μας πέρασε, ήταν η μαύρη επέτειος της δεύτερης φάσης της στην Κύπρο, γνωστότερη ως «Αττίλας 2», με την οποία ολοκληρώθηκε η πολεμική σύγκρουση του καλοκαιριού του 1974. Την περίοδο του «Αττίλα 1» και «Αττίλα 2» σημειώθηκαν γεγονότα και πράξεις που χαρακτηρίστηκαν από προδοσίες, ανικανότητες αλλά και ηρωισμούς και στρατιωτικά επιτεύγματα.

Ειδικά από ελληνικής πλευράς είναι πολλές οι περιπτώσεις μεμονωμένων μονάδων αλλά και στρατιωτών και αξιωματικών που έκαναν όχι απλά το καθήκον τους ενώ η ηγεσία τους τους είχε προδώσει, αλλά που τα κατορθώματά τους μπορούν να ενταχθούν επάξια, πλάι σε εκείνα παλαιότερων γενεών.

Η αερομαχία της 23ης Ιουλίου ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά

Ένα από τα συμβάντα που σημειώθηκαν εκείνη την περίοδο και που εν πολλοίς παραμένουν άγνωστα στο ευρύ κοινό, είναι και η αερομαχία της 23ης Ιουλίου ανάμεσα σε ελληνικά και τουρκικά μαχητικά που είχε ως αποτέλεσμα η τουρκική πολεμική αεροπορία να απωλέσει δύο F-102 και τους πιλότους τους.

Οι δύο Έλληνες πιλότοι, αυτής της αιματηρής εμπλοκής είναι οι δύο μοναδικοί Έλληνες χειριστές που έχουν συμμετάσχει σε πραγματική αερομαχία με μαχητικά τζετ μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία 45 χρόνια μετά έχει απλά παρασημοφορήσει...το ένα αεροπλάνο που συμμετείχε σε αυτή, αλλά όχι τους χειριστές. Δείγμα της «φαρσοκωμωδίας» που διέπει τις κυβερνήσεις αυτής της χώρας σε θέματα αξιοκρατίας.

Όχι μόνο δεν έχει καταγραφεί η αερομαχία αυτή και η επιτυχία στα επίσημα μητρώα τους αλλά δεν κλήθηκαν ποτέ να μεταδώσουν την εμπειρία τους στους νεότερους ιπτάμενους της χώρας και επιπλέον αυτών, αποστρατεύτηκαν και σχετικά νωρίς καθώς δεν θέλησαν να ενταχτούν σε κανένα πολιτικό «άρμα».

Ο Ιωάννης Δινόπουλος και ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης

Ο λόγος για τον Ιωάννη Δινόπουλο που όταν έγινε η αερομαχία ήταν υποσμηναγός και επικεφαλής του ελληνικού ζεύγους και ο Θωμάς Σκαμπαρδώνης που τον καιρό εκείνο ήταν ένας νεαρός ανθυποσμηναγός.

Το news.gr έψαξε αυτούς τους δύο ανθρώπους για να μάθει που είναι τώρα και τί κάνουν με τις ζωές τους αλλά και τι θυμούνται πλέον από το περιστατικό εκείνο, που αν γινόνταν σε μια άλλη χώρα όπως οι ΗΠΑ, σήμερα θα ήταν γραμμένη με χρυσά γράμματα στην ιστορία και όχι καταχωνιασμένη…

Ο Γιάννης Δινόπουλος ζει πλέον στην Θεσσαλονίκη και δεν έχει μιλήσει ποτέ στο πλαίσιο συνέντευξης για την αερομαχία εκείνη στην οποία ήταν εκείνος που «καθάρισε» με τους πυραύλους του. Αρνήθηκε ευγενικά  να σπάσει την σιωπή του λέγοντας  απλά πως τα πράγματα έγιναν όπως τα έχει αναφέρει κατά καιρούς ο συμπολεμιστής του Θωμάς. Το μόνο που μας επεσήμανε ήταν πως η αερομαχία έγινε στις 23 Ιουλίου 1974 και όχι στις 22.

Αντιπτέραρχος ε.α. Θωμάς Σκαμπαρδώνης

Ο Θωμάς Σκαμπαρώνης κινείται μεταξύ Αθήνας και λίμνης Πλαστήρα όπου έχει φτιάξει μια ξενοδοχειακή υποδομή για τα παιδιά του. Ευγενικός, λιτός, ταπεινός αλλά και καυστικός όπως κάθε άνθρωπος που έχει πολεμήσει πραγματικά.

«Ο Θωμάς ο Σκαμπαρδώνης είναι πλέον συνταξιούχος εδώ και είκοσι και πλέον χρόνια. Ζω στην Αθήνα και στην λίμνη Πλαστήρα όπου έχω κάνει για τα παιδιά μου ένα μικρό ξενοδοχείο. Περνάμε την ώρα μας ασχολούμενοι με το ξενοδοχείο κυρίως και φυσικά με την οικογένεια, τα εγγόνια, τα παιδιά» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Αποστρατεύτηκα με τον βαθμό του Ταξιάρχου αλλά στην συνέχεια έκανα κάτι προσφυγές και πήρα και τον βαθμό του Αντιπτεράρχου. Σαφώς μου έχει λείψει η Αεροπορία δεν επέλεξα εγώ να απομακρυνθώ από αυτήν στα 48. Δυστυχώς όμως έτσι ήταν η κατάσταση τότε καθώς και η πολιτική έπαιζε ρόλο. Αν δεν ήσουν ενταγμένος ή αν εθεωρείτο ότι ήσουν στην αντίπαλη πλευρά… Έπρεπε να είσαι ενταγμένος σε κάποιο (πολιτικό) “άρμα”» πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν του έχει λείψει η αεροπορία και κάτω από ποιές συνθήκες έφυγε.

Δεν του ζητήθηκε ποτέ να μεταφέρει την εμπειρία του στους νεότερους

Στην συνέχεια όταν ρωτήθηκε αν του ζητήθηκε, πριν την αποστράτευσή του, να μεταφέρει την εμπειρία του στους νεότερους. «Δεν ζήτησαν ποτέ ούτε από εμένα ούτε από τον κ. Δινόπουλο. Δεν ελήφθει κάν υπόψη η κατάσταση εκείνη, η περίπτωση εκείνη που θα ήταν ένα δίδαγμα για τους νεότερους, το να την μεταφέρουμε στους επόμενους. Εντάξει βέβαια αργότερα αυτά γράφτηκαν από τα περιοδικά, από τους συναδέλφους. Όλοι πια την γνωρίζουν» απάντησε, χωρίς κανένα ενδοιασμό.

Σχετικά με το πως βλέπει την κατάσταση τώρα στο Αιγαίο με τις καθημερινές παραβιάσεις και εικονικές αερομαχίες είπε: «Κοιτάξτε όταν έγινε το περιστατικό εκείνο στο Αιγαίο, οι Τούρκοι μαζεύτηκαν και εμφανίστηκαν στο Αιγαίο μετά από περίπου 7-8 χρόνια πάλι.

Φοβούμενοι την αντίδρασή μας και νιώθοντας μειονεκτικά απέναντί μας, δεν τολμούσαν να βγουν στο Αιγαίο καθώς την θεωρούσαν μια ξένη περιοχή. Σιγά σιγά όμως την περίοδο του ΠΑΣΟΚ και με την ανοχή των υπουργών Άμυνας, γίνονταν οι αναχαιτίσεις και σιγά σιγά συνήθισαν και αυτοί τον χώρο του Αιγαίου. Έτσι άρχισαν οι εμπλοκές και μαζί μας εκπαιδεύονται».

Η αναφορά στην αερομαχία εκείνου του Ιουλίου

«Κοιτάξτε εμείς ακολουθώντας το γράμμα του νόμου και επειδή η κατάσταση ήταν δύσκολη αποφασίσαμε, αποφάσισε ο αρχηγός δηλαδή να απογειωθούμε ενώ δεν είχαμε ασύρματο μεταξύ μας. Ο νούμερο 1 (σ.σ Δινόπουλος) δεν είχε επαφή ούτε με εμένα ούτε με τα ραντάρ. Έτσι ανέλαβα εγώ την αρχηγία. Εκείνος παρακολουθούσε από ψηλά και εγώ φυσικά δεν τον έβλεπα.

Ήταν πολλά τα ίχνη των Τούρκων στο Αιγαίο. Συναντηθήκαμε, παρότι μου δίνανε αποστάσεις από άλλα ίχνη (σ.σ. τα ραντάρ), βρεθήκαμε αντιμέτωποι με δύο F-102. Εγώ το ανέφερα στο ραντάρ ότι είναι δύο F-102 και ότι είναι τουρκικά, για μένα ήταν μια συνηθισμένη αναγνώριση-αναχαίτιση. Έστρεψα να επιστρέψω πίσω και ξαφνικά το σκέφτηκα και έστριψα πάλι για να δω τί κάνουν και είδα ότι με ακολουθούσαν από το πλάι, γιατί ευτυχώς αντέδρασα αμέσως. Από εκεί και πέρα άρχισα ελιγμούς αποφυγής. Αυτοί εξαπέλυσαν κάποια βλήματα εναντίον μου τα οποία αστόχησαν καθώς δεν τους άφησα εγώ περιθώριο να με σκοτώσουν».

Όταν ρωτήθηκε για το πώς ένιωσε εκείνη τη στιγμή απάντησε:  «Εκείνη την στιγμή το μόνο που σκεφτόμουν ήταν να αποφύγω τα πυρά τους και αν ήταν δυνατόν να τους ρίξω εγώ. Τα βλήματά μας, τους διακόπτες τους τούς είχαμε στο «off». Δεν ήταν ενεργοποιημένα τα βλήματά μας.

Ο Δινόπουλος όμως που παρακολουθούσε από ψηλά και είδε την όλη κατάσταση και αφού είδε ότι μου έριξαν, έβαλε και αυτός το κεφάλι του μέσα, έβαλε τους διακόπτες των βλημάτων του στο «on» και προσπάθησε, δεν τον είδαν καθόλου αυτοί, τους μπήκε από πίσω και έριξε τον πρώτο πύραυλο αλλά δεν είχε ζεσταθεί ακόμα για να του δώσει επαφή με το εχθρικό αεροπλάνο για αυτό και έφυγε προς την θάλασσα.

Το δεύτερο όμως συντονίστηκε και πήγε κατευθείαν πάνω στον Τούρκο, ο οποίος κατέπεσε και εγώ τον είδα να πέφτει. Είδα το «παφ» στη θάλασσα που φάνηκε παρά το γεγονός ότι είχε πολύ κακή ορατότητα εκείνη την ημέρα. Εν τω μεταξύ ο άλλος σάστησε έχασε τον προσανατολισμό του και έβαλε πορεία προς την ηπειρωτική Ελλάδα. Έφτασε μέχρι την Κόρινθο. Εκεί κατάλαβε που βρισκόταν και γύρισε πίσω αλλά στον γυρισμό έμεινε από καύσιμα και μάθαμε εκ των υστέρων ότι πήγε να προσγειωθεί σε ένα δρόμο αλλά τσακίστηκε το αεροπλάνο και αυτός τραυματίστηκε βαριά και πέθανε».

«Κάθε Έλληνας αισθάνεται αντίπαλος των Τούρκων»

«Κοίταξε κάθε Έλληνας νομίζω αισθάνεται "αντίπαλος" των Τούρκων. Δεν νομίζω ότι τρέφουμε και φιλικά αισθήματα παρότι μετά πήγα στο ΝΑΤΟ και συνυπηρετούσα με Τούρκους αξιωματικούς. Μάλιστα ένας από αυτούς με προκάλεσε λέγοντας ότι το ‘74 μας κατέρριψαν» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εγώ πήγα στο ΝΑΤΟ το ‘88. Του είπα «αν νομίζετε ότι εγώ είμαι ο καταρριφθής τότε είμαι ένα φάντασμα. Συνέβη το αντίθετο ακριβώς». Το βούλωσε τότε και δεν ήξερε τί να κάνει».

Στην ερώτηση αν διατηρεί επαφές με τον Δινόπουλο, απάντησε: «Ναι φυσικά. Ο Δινόπουλος βέβαια δεν ασχολείται πλέον με αυτό το θέμα και ούτε μια συνέντευξη δεν έχει δώσει. Εμένα με προσέγγισαν πιο εύκολα επειδή ήμουν στην Αθήνα. Αυτός είναι στη Θεσσαλονίκη. Κατά καιρούς με προσέγγιζαν για συνεντεύξεις σχετικά με το περιστατικό. Έγινε γνωστό το περιστατικό και συνάδελφοι που το διαβάσανε είπαν πως κακώς συνέβη η αποστρατεία του Δινόπουλου και μετά η δική μου και το να μην εγγραφεί στο φάκελό μας το περιστατικό. Το αστείο είναι πως παρασημοφόρησαν το αεροπλάνο του Δινόπουλου αλλά όχι τον χειριστή. Συμβαίνουν ευτράπελα στην χώρα μας».

Η άποψη του Θωμά Σκαμπαρώνη για τα ελληνοτουρκικά σήμερα

«Η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη. Η θέση μας είναι επίσης δύσκολη γιατί με την κρίση πήγαν πίσω οι εξοπλισμοί, τα αεροπλάνα μας δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση, δεν είναι ετοιμοπόλεμα όλα. Αυτό πρέπει να το δουν σύντομα οι αρμόδιοι και να κάνουν και μια καινούργια προμήθεια που θα μας δώσει το πάνω χέρι με τους Τούρκους οι οποίοι και αυτοί στα κακά τους χάλια είναι τους χειριστές τους τούς έχουν διώξει τους περισσότερους. Δεν έχουν χειριστές για τα αεροπλάνα τους.

Η δική μας εκπαίδευση είναι αρκετά καλή αλλά υστερεί λίγο στον χρόνο πτήσης. Δηλαδή στις εξόδους που πρέπει να βάλει ένας χειριστής για να γίνει ετοιμοπόλεμος. Αυτό πρέπει να το δει η ηγεσία. Τους λείπουν ώρες πτήσεις. Όταν δεν υπάρχουν διαθέσιμα αεροπλάνα αναλογικά πέφτει και η εκπαίδευση. Σαφώς πρόκειται για αποτέλεσμα της κρίσης και κανένας δεν έδωσε σημασία, γιατί δεν μπορεί να έχουν αεροπλάνα 30 χρόνων, έπρεπε να έχουν αναβαθμιστεί τα υπάρχοντα αεροπλάνα, τώρα κάτι πάει να γίνει αλλά παίρνει χρόνο. Χρειαζόμαστε δε ένα καινούργιο μαχητικό».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Κύπριος

  O Καρμανλής είχε συμφωνήσει με τους Αμερικάνους, να αφήσουν την Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο, και να γίνει η διπλή ένωση (Νότιο μέρος με Ελλάδα, βόρειο με τουρκία). Ο ίδιος ο Κκίσιγκερ σχεδίασε τον χάρτη μεχρι που να προελάσουν οι Τούρκοι, αν και δεν το τήρησαν και προχώρησαν πιο κάτω. Προδότες Κύπριοι αντι Μακαριακοί και Ελλαδίτες αξιωματικοί ήταν επίσης υπέρ αυτού αλλα δεν ήξεραν που και πότε. Υποκλοπές σε σήματα, κινήσεις στα τουρκικά παράλια κ.α έδειχναν ότι η εισβολή ήταν σίγουρη. Ακόμα και ο 6ος στόλος είχε οδηγίες να μαζέψει Αμερικανούς και Άγγλους υπήκοους.
  Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε η Ελλάδα να εμπλακεί στις μάχες επίσημα, γιατί θα αναιρουσε την υπόσχεση για υποβοήθηση των σχεδίων της Τουρκίας, αλλα και των δικών της σχεδιασμών. Σαν εγγυήτρια έπρεπε να δείξει ενδιαφέρον, αλλά όχι να αναμικτεί ενεργά.... Καθαρή προδοσία, έλλειψη διορατικότητας, υποτίμηση των Τούρκων. Όλα πηγαν λάθος, απλά χάρισαν το μισό νησί και τώρα 45 χρόνια ΤΑΧΑ ψάχνουν να βρουν λύση. Το Κυπριακό το έλυσαν το 1974 κάνοντας ένα τεράστιο στρατηγικό σφάλμα...

 2. avatar Ρεθυμνιωτης

  Δεν ξεκαθαριζεται στο άρθρο , αν εδρασαν αυτοβουλως , η κατόπιν διαταγης ανωθεν .
  Αν εδρασαν αυτοβουλως , ( οπως ο Παραγιουδακης στην κρίση των Ιμίων , που χωρίς να περιμένει εντολές άνωθεν , παρεταξε ολοκληρο σωμα στρατου κατα μηκος του εβρου , στελνοντας αμεσως το μήνυμα στους τούρκους πως αν τους βαστάει ας επιχειρησουν κατι παραπανω . Πραγμα που δεν έχει γίνει γνωστο στο ευρύ κοινο . Αυτος τουλαχιστον ανταμειφθηκε τοποθετωντας τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ) και το ότι δεν θελησαν να ενταχθουν σε κανένα πολιτικο φορεα ( οπως ο Παναγούλης το 1974 ενώ ταυτόχρονα διεμυνησε πως θα βγάλει στη φορά οσα σοβαρα συνεβησαν στην Κύπρο , μαζί με κάποιες ευθύνες πολιτικων για τον αττιλα 2 ) αυτά τα δυο ήταν τα « θανάσιμα » αμαρτήματα τους . Από\' κει και περα ηταν φυσικο ηταν να μη γίνει γνωστος ο ηρωισμός αυτών των πσλληκαριων απο την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία , και να αποστρατευτουν πολυ γρηγορα εν αντιθεσει με αλλους στρατιωτικους . Αυτη δυστυχως ειναι η Ελλάδα μας .

  1. avatar Konstantinos1

   Από άρθρο που έχω διαβάσει, οι αεροπόροι έδρασαν αυτοβούλως, διότι δεν είχαν επικοινωνία ασυρμάτου με την ηγεσία τους (που συνιστούσε \"αυτοσυγκράτηση\")

 3. avatar Mplaky

  ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΣΩΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ F5 ΗΤΑΝ ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΟΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟ ΑΠΟ ΤΑ F102

 4. avatar Mplaky

  ΓΡΑΦΩ ΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΝΤΟΜ ΜΑΘΕ ΟΤΙ ΤΑ ΦΑΝΤΟΜ ΥΠΗΡΧΑΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗΝ 128 ΟΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΜΟΥΝ ΣΑΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΟΣ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΩ ΣΤΑ F5 ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΑΝ ΕΚΕΙ ΑΛΛΑ ΣΤΑΛΘΗΚΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ ΜΕ F84ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΜΗΤΕ ΡΟΥΧΑ ΜΗΤΕ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΟΣΟΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΑ ΦΑΝΤΟΜ ΗΤΑΝ ΑΟΠΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΑΠΛΑ ΠΙΑΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΕΝΑ ΖΕΥΓΟΣ ΤΟ ΕΝΑ ΕΣΚΑΣΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΑ ΗΞΕΡΑΝ ΑΚΟΜΗ ΜΗΝ ΓΡΑΦΟΥΜΕ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΝΤΟ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣ ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ Η ΣΕΙΡΗΝΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΗΣ ΤΙ ΓΙΝΟΤΑΝ ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΤΟΜΑ ΕΦΕΔΡΟΙ ΠΟΥ ΚΑΘΗΣΑΝ ΜΗΝΑ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΟΓΟ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΛΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΓΝΩΜΕΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΟΙ

  1. avatar Ανδρέας 67

   Εγώ το έμαθα από κάποιον πιλότο Κωσταρακο λεγόμενο ,ο οποίος μόλις είχε εκπαιδευτεί στην Αμερική εκείνες τις μέρες και από ότι έλεγε λογικά περίμενε μαζί με άλλους να πάνε εκεί.Αυτο από συνέντευξη του σε δημοσιογράφο.Ειναι ανεβασμένη στο διαδίκτυο.Μαλιστα ελεγε ότι υπήρχε φρόνημα, μεταξύ των πιλότων και περίμεναν εντολές.Και ήταν χειριστής Φάντομ.Ωστοσο παρατηρώ ότι πολλοί ασχολούνται με την αναμοχλευση του Κυπριακού ,από τον πολύ κόσμο ,κι αυτό είναι καλό.Μεσα από τις πολλες γνωμες φωτίζεται η αλήθεια καθαρότερα.Οσο για τον ελληνισμό να μελετά τα λάθη του με τίμια καρδια ,και τότε θα πορευτεί καλύτερα.Ευγε για την παρέμβαση σας.

 5. avatar Sparta

  ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΕ????ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΑΝ ,ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ, ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΕ ΣΕ ΆΣΧΕΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΣΑΣ ΕΦΑΓΑΝ

 6. avatar Κωστο67

  Εύγε στους δύο πιλότους μας αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι ήταν και είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Όμως εξακολουθώ να κάνω δύο ερωτήματα: Πρωτον, γιατί δεν πέταξαν μερικά από τα υπέρτερα φάντομ που είχαμε στις 20 Ιουλίου 1974 ενώ οι Τούρκοι δεν είχαν και δεύτερον γιατί ανακλήθηκαν τα υποβρύχια που είχαν σταλεί προς το νησί. Μη μου πείτε ότι και οι Τούρκοι είναι καλυτεροι στη ναυτοσύνη γιατί τότε θα καραφλυνει όλος ο ντουνιάς

  1. avatar chris pap

   Δες στο διαδίκτυο την \'\'συνέντευξη Σαμψών\'\'. Η τηλεφωνική εντολή που πήρε από τον Πηλιχό (έμπιστο του Ιωαννίδη) δείχνει ξεκάθαρα την προδοσία.

 7. avatar Ανδρέας67

  Εύγε στους δύο πιλότους μας για την αξιοσύνη τους αφού είναι γνωστό τοις πάσι ότι οι Έλληνες πιλότοι είναι από τους καλύτερους στον κόσμο. Αλλά εγώ εξακολουθώ να κάνω δύο ερωτήσεις: 1η Γιατί τα υπερτερα φάντομ που είχαμε στις 20 Ιουλίου 1974 δεν πέταξαν στην Κύπρο και δεύτερον τα υποβρύχια που σημειωτέον δε φαίνονται εκλήθησαν να επιστρεί εντολή να πλεύσουν προς τα εκεί. Και ένα τρίτο, το BBC ήξερε από την προηγουμένη για την απόβαση ενώ οι ηγήτορες μας δεν ήξεραν τίποτα;

  1. avatar chris pap

   Ομοίως, η προηγουμένη μου απάντηση.

 8. avatar MIG 21

  Μονο τα MIG με Σοβιετικους πιλοτους ηρωες πιλοτους ειναι προιοντα ειρηνης.

 9. avatar πονηρος

  το μονο που ενδιαφερει τα δυο κρατη ειναι να συντηρειται αυτη η κοντρα ωστε να κερδιζει η πολεμικη βιομηχανια

 10. avatar Mplaky

  ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗΗ ΔΙΝΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΕΙΧΑ ΑΝΘΥΠΟΣΜΗΝΑΓΟ ΣΤΗΝ 343 ΜΑΗ ΣΤΗΝ Ν ΑΓΧΙΑΛΟ ΜΕ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΡΑΦΑΚΟ ΕΙΜΟΥΝ Α/Τ Α/ΦΩΝ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΕΒΛΕΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΘΩΜΑ ΤΟΝ ΠΑΥΛΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΑΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΙΟ ΠΙΣΩ

 11. avatar Χαχα22

  Ελληνικο διαχρονικο φοβικο συνδρομο.....δεν τους παρασημοφορησαν για να μην εκνευρισουν την Τουρκια κ να δειξουν οτι ειμαστε καλα παιδια...!!καλα μας κανουν ολοι διεθνως κ μας ριχνουν σφαλιαρες...!!

 12. avatar παπατζας

  Μπραβο ρε μαγκες

 13. avatar Εεεετσι

  Ήρωες, ο κόσμος μπορεί οι πολιτικοί δεν μπορούν και οι συριζαίοι είναι με τους εχθρούς.

 14. avatar PanosGianaros

  ΤΙ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ.
  Η άποψη του Θωμά Σκαμπαρώνη .
  Το αστείο είναι πως παρασημοφόρησαν το αεροπλάνο του Δινόπουλου
  αλλά όχι τον χειριστή. Συμβαίνουν ευτράπελα στην χώρα μας».
  Η πατρίδα παρασημοφόρησε το άψυχο περιουσιακό της στοιχείο.
  Λέτε να έγινε απο την . . . .επάρατο ;

  1. avatar criskalts

   Από την επάρατο δεν έγινε τιποτα, δεν πρόλαβαν άλλωστε, από το προοδευτικό και δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ όμως έγινε η αποπομπή και αποστρατεία των δύο αεροπόρων με ΜΟΝΑΔΙΚΟ κριτήριο το ότι ΔΕΝ ήταν πρασινοφρουροί.
   Αυτά, για την αποκατάσταση της αλήθειας, αν και ανποψιάζομαι ότι την ήξερες...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει