Τη δυνατότητα να γνωριστεί με τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή της Ελλάδας και παράλληλα, μέσω της τέχνης, να κατανοήσει καλύτερα την πραγματικότητα της κρίσης στη χώρα, είχε το κοινό κατά τη Βραδιά Ελληνικού Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας, το οποίο διαρκεί ολόκληρο τον Μάρτιο.

Στη Βραδιά Ελληνικού Κινηματογράφου με αθρόα συμμετοχή Ούγγρων κινηματογραφόφιλων, ομογενών και Ελλήνων φοιτητών και επιχειρηματιών που διαβιούν στη Βουδαπέστη, παρουσία των πρέσβεων της Ελλάδας Δημήτρη Γιαννακάκη και της Κύπρου Βάσου Τσάμπερλεν, προβλήθηκε η ταινία «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου και η μικρού μήκους «Casus belli» του Γιώργου Ζώη, τις οποίες προλόγησε ο βασικός πρωταγωνιστής της «Ακαδημία Πλάτωνος», Αντώνης Καφετζόπουλος.

Στην εισαγωγή του, ο γνωστός ηθοποιός τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι και οι δύο ταινίες γυρίστηκαν πριν την εκδήλωση της ευρωπαϊκής κρίσης, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Ελλάδα, ανατέμνουν με τρόπο διεισδυτικό, φαινόμενα και καταστάσεις που τη συνοδεύουν, επιδρώντας στην κοινωνική συνείδηση.

Όπως επισήμανε, τα φαινόμενα είχαν γίνει ορατά από τότε, αποδεικνύοντας έτσι ότι η τέχνη μπορεί να λειτουργεί συχνά προδρομικά για τις επερχόμενες εξελίξεις, ενώ υπογράμμισε ότι το θέμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας παίρνει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Εύλογα προβάλει το ερώτημα, είπε, αν όλοι οι Έλληνες σκέφτονται όπως ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Ακαδημία Πλάτωνος», για να παρατηρήσει συγχρόνως ότι «τέτοιου είδους γενικεύσεις είναι επικίνδυνες, όπως κάθε είδους αυθαίρετες γενικεύσεις».

Στη συζήτηση του κοινού με τον Έλληνα πρωταγωνιστή, θερμές ήταν οι εντυπώσεις για τις δύο ελληνικές ταινίες και τα ερωτήματα πολλαπλά, περιστρεφόμενα στο θέμα των αντιδράσεων της ελληνικής κοινωνίας στα ζητήματα που θίγονται μέσα από την κινηματογραφική αφήγηση, όπως επίσης και για τα συχνά στερεότυπα με τα οποία αντιμετωπίζεται η πραγματικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Την ελληνική συμμετοχή στο Φεστιβάλ Γαλλοφωνίας στη Βουδαπέστη συντόνισε το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της ελληνικής πρεσβείας στην Ουγγαρία, σε συνεργασία με την ΓΓ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου.