Ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και δικηγόρος Μαρίνος Σκανδάμης, σε σημερινή δήλωσή του επισημαίνει τον κίνδυνο, οι ιδιωτικές απαιτήσεις των πολιτών και των συγγενών τους από τις γερμανικές αποζημιώσεις, να παραμείνουν εκτός του πλαισίου των διεκδικήσεων κατά τη μεθαυριανή συζήτηση στη Βουλή.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σκανδάμης αναφέρει ότι «η συζήτηση στη Βουλή, μεθαύριο, που μπορεί να καταλήξει σε εντολή στην κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων,έχει αφενός μεγάλη εθνική σημασία, αφετέρου κινδύνους σε σχέση με το τι πραγματικά κατοχυρώνει μια τέτοια συζήτηση» και προσθέτει:

«Μεταξύ άλλων υπάρχει και ο άμεσος κίνδυνος να μείνουν έξω από το πλαίσιο διεκδικήσεων, οι επανορθώσεις των θυμάτων του ναζισμού και των συγγενών τους, δηλαδή οι ιδιωτικές απαιτήσεις».

Ακόμη, ο κ. Σκανδάμης αναφέρει ότι «το πόρισμα των 97 σελίδων της διακομματικής επιτροπής “για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών” του έτους 2016 το οποίο θα συζητηθεί στο Kοινοβούλιο, έκρινε – σε μόλις 4 γραμμές – ότι ο προσδιορισμός των πολεμικών αποζημιώσεων των ιδιωτών ‘δεν είναι ευχερής’ παρά δηλαδή το πλήθος των αγωγών και αποφάσεων που έχουν εκδοθεί προς αυτό (…) Και μάλιστα κόντρα στην απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης του 2012, που αν και έκρινε το θέμα της ετεροδικίας, αφήνει ανοικτή τη δυνατότητα να διεκδικηθούν οι απαιτήσεις των θυμάτων μέσω του Ελληνικού Δημοσίου. Το οποίο είχε παρέμβει στη δίκη με απόφαση της – τότε – κυβέρνησης Παπανδρέου».

Η ελληνική πολιτεία, σημειώνει ο κ. Σκανδάμης, δεν υπάρχει ερήμην του πολιτών και του λαού της, αλλά οφείλει οι όποιες διεκδικήσεις της να λάβουν υπόψη και τις απαιτήσεις αυτών που υπέστησαν τον φρικτότερο ανθρώπινο πόνο».