Σε εορταστικό «σαφάρι» προχωρούν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι εμφανίστηκαν σήμερα σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega, οι έλεγχοι ξεκίνησαν από προχθές και γίνονται σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ σε όλη τη χώρα, όλο το 24ωρα, ενώ έχουν συγκροτηθεί για αυτό το λόγο 50 ειδικά συνεργεία. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και απόψε σε εστιατόρια και ταβέρνες, ενώ θα συνεχιστούν έως και τις 10 Ιανουαρίου σε εμπορικά καταστήματα και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Την ίδια στιγμή παραμένει άγνωστο τι θα γίνει με το σύστημα των αποδείξεων, καθώς το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να αυστηροποιήσει τα πρόστιμα σε μισθωτούς και συνταξιούχους που δεν θα συγκεντρώσουν αποδείξεις για ποσό ίσο με το 25% του εισοδήματός τους.

Αντιδράσεις ωστόσο προκαλεί το γεγονός ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που φαίνεται ότι δεν θα έχουν αφορολόγητο, δεν θα έχουν υποχρέωση να συλλέγουν αποδείξεις. Υπολογίζεται ότι το 60% των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών δήλωσαν το 2011 εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα χαμηλότερα εισοδήματα δήλωσαν:

– 2.139 Έμποροι λιανικής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων σε υπαίθριους πάγκους και αγορές, που παρουσίασαν ατομικό εισόδημα 2.396 ευρώ.
– 14.715 κομμωτές και ιδιοκτήτες κέντρων αισθητικής, με ετήσιο εισόδημα 4.322 ευρώ
– 12.514 ιδιοκτήτες συνεργείων αυτοκινήτων με ετήσιο εισόδημα 6.818 ευρώ
– 9.155 υδραυλικοί με ετήσιο εισόδημα 7.903 ευρώ.