Μέσα σ’ ένα χρόνο διπλασιάστηκε ο αριθμός των οροθετικών τοξικομανών που πρωτοεισήχθησαν στις ελληνικές φυλακές και φιλοξενούνται στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού, τόνισε ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης Μαρίνος Σκανδάμης κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε διημερίδα με θέμα «Ελληνική Δικαιοσύνη και HIV/AIDS».

Ο κ. Σκανδάμης αφού μετέφερε τις εμπειρίες και τις δράσεις που σχετίζονται με την υποδοχή οροθετικών ατόμων στα καταστήματα κράτησης, επισήμανε ότι για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος το υπουργείο Δικαιοσύνης από 5 Δεκεμβρίου 2012 σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας έχει νομοθετήσει «την υποχρεωτική παρουσία γιατρών νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. σε όλες τις φυλακές της χώρας, δίδοντας έτσι λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα ιατρικής υποστελέχωσης».

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ανασκευάζει χώρο φιλοξενίας οροθετικών ατόμων σε πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, η οποία πρόκειται να παραδοθεί σε χρήση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακόμη, ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης «ετοίμασε νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι φωτογραφίες και τα προσωπικά δεδομένα ατόμων που εμπλέκονται σε σοβαρά εγκλήματα θα γίνεται μόνον υπό τις εγγυήσεις έκδοσης πλήρως αιτιολογημένης εισαγγελικής διάταξης, που θα έχει ορισμένο χρόνο ισχύος και η οποία θα μπορεί να τύχει και δευτεροβάθμιας εισαγγελικής κρίσης, μετά από προσφυγή που μπορεί να ασκεί, όποιος επικαλείται την αναγκαιότητα ή μη, δημοσιοποίησης των δεδομένων του».

Η διημερίδα διοργανώθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών από το «Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδας “Θετική Φωνή” ».