Προτάσεις για την βελτίωση του καθεστώτος χορήγησης αδειών στους κρατούμενους και για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, κατατέθηκαν χθες στη Βουλή, σε συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Σωφρονιστικό Σύστημα.

Στην τοποθέτησή του ο καθηγητής εγκληματολογίας Νέστωρ Κουράκης, επισήμανε ότι το μείζον πρόβλημα είναι η καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίας των φυλακών και η έλλειψη υποδομών.

Ο κ. Κουράκης χαρακτήρισε απαραίτητο τον θεσμό των αδειών, σημειώνοντας πάντως την ανάγκη να αναζητηθεί η χρυσή τομή προκειμένου και «η κοινωνία να ανοίγει ένα δρόμο στον κατάδικο» αλλά και να προστατεύεται από τις περιπτώσεις που δημιουργούν πρόβλημα όπως οι έμποροι ναρκωτικών ή οι μορφές του οργανωμένου εγκλήματος που πολλές φορές βγαίνουν με άδεια από τις φυλακές και επαναδραστηριοποιούνται.

Στο θέμα των αδειών αναφέρθηκε και ο εισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, τις οποίες χαρακτήρισε «θάλαμο αποσυμπίεσης» που αν δεν υπήρχε θα σημειώνονταν «εκρήξεις».

Ο κ. Μπρακουμάτσος είπε ακόμη ότι σήμερα οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 13.000 εκ των οποίων το 66% είναι αλλοδαποί και ότι υπάρχουν περιπτώσεις αποφυλακίσεων πριν τη διεξαγωγή της δίκης.

Παράλληλα πρότεινε να γίνει Σχολή για διευθυντές και προσωπικό σωφρονιστικών καταστημάτων με εισαγωγικές πανελλήνιες εξετάσεις.

Στην ειδική Μόνιμη Επιτροπή είχε κληθεί και ο Ευτύχιος Φυτράκης, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, ο οποίος είπε ότι οι κρατούμενοι δεν είναι μόνο 13.000 αφού και τα κρατητήρια της Αστυνομίας έχουν μετατραπεί σε φυλακές.

Μάλιστα ο κ. Φυτράκης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει «ποταμό» καταδικαστικών αποφάσεων από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και επικαλέστηκε την περίπτωση των φυλακών των Ιωαννίνων που οι καταδικαστικές αποφάσεις κόστισαν 450.000 ευρώ – «χρήματα με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες κράτησης», όπως δήλωσε.