«Απαιτούνται πολιτικές για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία», δήλωσε η Μαριέττα Γιαννάκου, για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Στο διήμερο συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για τα άτομα με Αναπηρία, συμμετείχε ως ομιλήτρια η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ κα. Μαριέττα Γιαννάκου.

Η κα Γιαννάκου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, τόνισε ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης έχει ίσο δικαίωμα συμμετοχής στη δημόσια ζωή και ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να έχουν ως γνώμονα την εξασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων των πολιτών και τη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής τους.

Σύμφωνα με την κα Γιαννάκου, τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια από τις κατηγορίες που έρχονται αντιμέτωπες με τον κοινωνικό αποκλεισμό. Υπολογίζεται ότι περίπου 10% των μαθητών είναι άτομα με ειδικές μαθησιακές ανάγκες. Επίσης, 18.2% του πληθυσμού αντιμετωπίζει είτε προβλήματα υγείας, είτε προβλήματα αναπηρίας με τους μισούς εξ αυτών να είναι άνω της ηλικίας των 65 ετών.

Η επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ τόνισε ότι :  «Οι πολιτικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή ¨Ένωση, αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ειδικότερα, πρέπει να προσανατολίζονται στην όσον το δυνατόν μεγαλύτερη κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία. Οι δυσκολίες της μετακίνησης, δεν θα πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για έναν ενεργό κοινωνικά πολίτη, ο οποίος επιθυμεί να εργάζεται και να προσφέρει. Ο όποιος αποκλεισμός που παρατηρείται σήμερα, έχει τις ρίζες του στην αδυναμία της ίδιας της κοινωνίας να προσαρμοστεί στις ειδικότερες ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Για την επίλυση των προβλημάτων αυτών και τη διευκόλυνση των ατόμων με αναπηρία, επιβάλλεται η λήψη μέτρων, αφενός, στα ίδια τα κράτη μέλη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο αλλά, αφετέρου, και σε επίπεδο στόχων και πολιτικών της Ευρωπαϊκής ¨Ένωσης».

Η κα. Γιαννάκου ολοκλήρωσε την ομιλία της τονίζοντας ότι κανείς δεν περισσεύει σε μια κοινωνία και ότι ο καθένας χωριστά μπορεί να βρει διόδους προσφοράς, αρκεί να υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες ενώ, σημείωσε, προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει να εξασφαλίζονται αρκετοί οικονομικοί πόροι.

Εν κατακλείδι, η κα Γιαννάκου υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για τα άτομα με Αναπηρία με ταυτόχρονες δράσεις στην εκπαίδευση, τις υποδομές και την εξασφάλιση οικονομικών πόρων. Το σχέδιο δράσης της Ένωσης, είναι βασισμένο στην ιδέα ότι τα άτομα με αναπηρία είναι κοινωνικά και οικονομικά ενεργά και για το λόγο αυτό αξίζουν ίσης μεταχείρισης και ευκαιριών.

Στο πανηγυρικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμμετείχε πλήθος αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής ¨Επιτροπής από τη Γενική Διεύθυνση Δικαιοσύνης, επιστημόνων, στελεχών της πολιτικής ηγεσίας της Γαλλίας και του Βελγίου, εκπροσώπων των special Olympics, καθώς και εκπροσώπων διαφορετικών ευρωπαϊκών σωματείων για τα άτομα με αναπηρία.