Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες ανάκαμψης της τοπικής αγοράς από την περίοδο των θερινών εκπτώσεων. Μπορεί σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα οι απώλειες, σε σύγκριση με πέρυσι, να ήταν περιορισμένες στην Κρήτη, ωστόσο με την επιχειρηματικότητα στο ναδίρ και με την ψυχολογία του κόσμου σε… βαρομετρικό χαμηλό, η αγορά της Κρήτης βουλιάζει ολοένα και περισσότερο στο τέλμα της ύφεσης, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες που θα έχει για την τοπική οικονομία η αδυναμία των εμπόρων να κρατήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.

Απώλειες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου και τα συγκριτικά στοιχεία με τις εκπτώσεις του 2011, ενώ πανελλαδικά η εμπορική κίνηση μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 30%, στην Κρήτη, έστω και αν το … πρόσημο ήταν αρνητικό, οι απώλειες περιορίστηκαν. Συγκεκριμένα, μηδενική πτώση στην εμπορική κίνηση παρουσίασε το Ρέθυμνο, ενώ ακολουθούν το Ηράκλειο και τα Χανιά, με μείωση της τάξης του 0-10% και του 10-15%, αντίστοιχα. Στη Σητεία, η πτώση που σημειώθηκε σε σχέση με πέρυσι κυμάνθηκε ανάμεσα στο 10% και το 20%, ενώ τη μεγαλύτερη μείωση είχε η Χερσόνησος με 20%.

Εφιαλτικό αύριο

Ήδη το ισοζύγιο μεταξύ των επιχειρήσεων που έκλεισαν τους τελευταίους μήνες και αυτών που άνοιξαν είναι αρνητικό, με συνέπεια η ανεργία στο νησί να εκτοξεύεται. Δεκάδες επιχειρήσεις αναγκάζονται να κλείσουν κάθε μήνα, καθώς οι παράγοντες της αγοράς δεν μπορούν να αντέξουν απέναντι στα χρέη, με συνέπεια να οδηγούνται στις λίστες του ΟΑΕΔ εκατοντάδες εργαζόμενοι, ενώ έμποροι και επιχειρηματίες βλέπουν τους κόπους μιας ζωής να χάνονται.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης δέχονται απανωτά χτυπήματα, καθώς η αδυναμία να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις σε συνάρτηση με τον μειωμένο τζίρο της αγοράς δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που θέτει σε κίνδυνο τα ίδια τα θεμέλια της τοπικής οικονομίας.

Όπως αναφέρει το prismanews.gr, οι εκπρόσωποι των εμπόρων και των μικρομεσαίων βλέπουν τους κλάδους τους να απειλούνται με αφανισμό, περιμένοντας τα μέτρα στήριξης και ανακούφισης που έχει ανάγκη η αγορά για να στηριχθεί σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, ενώ παράλληλα επιχειρούν να αλλάξουν το κλίμα στην αγορά προκειμένου να προσελκύσουν τους καταναλωτές.