Μπάζα, σπασμένα είδη υγιεινής και παλιούς καναπέδες εγκαταλείπουν στα πεζοδρόμια της Θεσσαλονίκης δεκάδες πολίτες, γεγονός που δημιουργεί πονοκέφαλο στην υπηρεσία Ανακύκλωσης και Καθαριότητας του κεντρικού δήμου.

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο εν μέσω καλοκαιριού, καθώς συνηθίζεται τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο του έτους οι ιδιοκτήτες σπιτιών να προχωρούν σε επισκευαστικές εργασίες. Αποτέλεσμα είναι κάθε λογής ογκώδη αντικείμενα να βρίσκονται πεταμένα είτε δίπλα στους πράσινους κάδους σκουπιδιών, είτε πάνω στα πεζοδρόμια, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα ακόμη και στις μετακινήσεις των Θεσσαλονικέων.

«Αρκετοί συνδημότες μας προχωρούν σε ανακαινίσεις στις κατοικίες τους και θεωρούν σκόπιμο να αφήνουν τα παλιά αντικείμενα, τα μπάζα, τα χαλασμένα πατζούρια, τα ξεχαρβαλωμένα έπιπλα στο δρόμο. Και, μάλιστα, χωρίς να μπουν στον κόπο να μας ενημερώσουν τηλεφωνικά» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θανάσης Παππάς.

Σύμφωνα με τον κ.Παππά, ο κανονισμός καθαριότητας του δήμου Θεσσαλονίκης προβλέπει ποια ογκώδη αντικείμενα περισυλλέγονται και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται μπάζα και προϊόντα κατεδαφίσεων και ανακαινίσεων, τα οποία οι δημότες είναι υποχρεωμένοι να τα διαχειρίζονται μόνοι τους.

Ωστόσο, στο πλαίσιο της λειτουργικής διεκπεραίωσης της καθαριότητας στην πόλη, ο δήμος παραλαμβάνει χωρίς κόστος τα ογκώδη αντικείμενα. Προαπαιτούμενο είναι οι δημότες να επικοινωνήσουν για ραντεβού και ενημέρωση στα τηλέφωνα 2310 494500 και 2310 458528.

Το πρώτο εξάμηνο του 2012 συγκεντρώθηκαν 3.160 τόνοι ογκωδών αντικειμένων που οδηγήθηκαν στους χώρους εναπόθεσης – συγκέντρωσης για επεξεργασία στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης.