Ιδιαίτερα αυξημένη είναι από το μεσημέρι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το λιμενικό για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών.

Οι περισσότεροι προορισμοί έχουν 100% πληρότητα στα πλοία. Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 30 δρομολόγια για σήμερα, 26 για αύριο και 24 για την Κυριακή, από το λιμάνι της Ραφήνας 16 δρομολόγια για σήμερα, 12 για αύριο και 17 για την Κυριακή, ενώ από το Λαύριο θα πραγματοποιηθούν 8 δρομολόγια σήμερα 7 αύριο και 5 την Κυριακή.

Πάντως, η κίνηση στα λιμάνια είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20-30% (τα δρομολόγια φέτος είναι λιγότερα από πέρυσι) και σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοΐας αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση.

Ενδεικτικά, και από τα τρία λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο) τον Ιούλιο του 2012 αναχώρησαν συνολικά 930.285 επιβάτες φέτος, έναντι 1.125.055 πέρυσι.

Τουριστικοί πράκτορες συστήνουν στους επιβάτες οι οποίοι δεν έχουν εκδώσει ακόμα εισιτήριο, να ελέγχουν τις προσφορές που κάνουν αρκετές εταιρείες, καθώς παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις.

Οι λιμενικοί δίνουν τρεις βασικές οδηγίες προς τους ταξιδιώτες, να εφοδιαστούν έγκαιρα με τα εισιτήρια της επιστροφής για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, να πηγαίνουν στο λιμάνι μιάμιση ώρα νωρίτερα από την αναχώρηση του πλοίου και δύο ώρες νωρίτερα αν ταξιδεύουν με όχημα, και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων, στους δρόμους περιμετρικά και μέσα στο λιμάνι, των λιμενικών και του προσωπικού των πλοίων.