Το Δίστομο, όπου στις 10 Ιουνίου του 1944, ο ναζιστικός στρατός κατοχής δολοφόνησε 218 κατοίκους, έγινε θέατρο μιας νέας ελληνογερμανικής «αντιπαράθεσης», πολύ πιο ειρηνικής αυτή τη φορά: Στο γήπεδο του Διστόμου, ο τοπικός ποδοσφαιρικός σύλλογος «Αμβρυσσέας» -που υπάρχει από το 1928- αντιμετώπισε τη γερμανική ομάδα SJC Hovelriege, την οποία απαρτίζουν μέλη και φίλοι της πρωτοβουλίας Γερμανών νομικών «ΑΚ Δίστομο-Αμβούργο», η οποία προσφέρει νομική υποστήριξη στο διεθνή δικαστικό αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια οι Διστομίτες για τη νομική δικαίωση των εκτελεσθέντων και για την καταδίκη των ναζί-θυτών.

Περίπου 50 Γερμανοί εθελοντές ήρθαν στην Ελλάδα, με αισθήματα συναδέλφωσης, για να υποστηρίξουν τη δικαίωση των κατοίκων και άλλων ελληνικών χωριών που γνώρισαν τη ναζιστική θηριωδία κατά τη διάρκεια της κατοχής. Με τη συνοδεία του αγωνιστή Δαμιανού Βασιλειάδη οι Γερμανοί ακτιβιστές ξεκίνησαν με τα 20 τροχόσπιτά τους από την Πάτρα και, αφού απέτισαν φόρο τιμής στο Μαυσωλείο των Καλαβρύτων, έφθασαν προχθές στο Δίστομο, όπου φιλοξενήθηκαν από τον τοπικό δήμο στις εγκαταστάσεις της παιδικής κατασκήνωσης στον Άγιο Νικόλαο Παραλίας Διστόμου.

Οι Γερμανοί ακτιβιστές κατέθεσαν στεφάνι στο Μαυσωλείο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών στον ομώνυμο λόφο, ενώ σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης δημοτικοί σύμβουλοι τούς ξενάγησαν στο Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού. Πολλοί νεαροί Γερμανοί κυριολεκτικά λύγισαν ακούγοντας το χρονικό της σφαγής και το σχετικό μοιρολόι που έχει γραφτεί («Εδώ το λένε Δίστομο»).

Σε αυτό το κλίμα ήταν φυσιολογικό να κυριαρχήσει το αντιπολεμικό μήνυμα της εκδήλωσης, που ήταν το «Ποτέ πια πόλεμος», και κατά τη διάρκεια του αθλητικού μέρους, δηλαδή του ποδοσφαιρικού αγώνα που έγινε χθες και που έληξε ισόπαλος 1-1. Στο ημίχρονο του αγώνα τα μέλη της γερμανικής ομάδας (ανάμεσά τους και μία γυναίκα-αμυντικός!) και οι συνοδοί της αποστολής φόρεσαν συγκινημένοι στο στήθος τους το μετάλλιο της Πόλης του Διστόμου για τη Σφαγή. Μετά το ματς, οι Γερμανοί ακτιβιστές επιβεβαίωσαν και πάλι τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των Διστομιτών για δικαίωση, ενώ πολλοί από αυτούς δήλωσαν τη σαφή αντίθεσή τους στη σημερινή οικονομική πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης απέναντι στην Ελλάδα.

Τέλος, η γερμανική αποστολή προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τους ποδοσφαιριστές του «Αμβρυσσέα» ώστε στο εξής να πραγματοποιούν την προετοιμασία τους στις εγκαταστάσεις του γερμανικού συλλόγου, κοντά στο Ντόρτμουντ.