Μεγάλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κινέτα Αττικής, η οποία εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας σε πευκόφυτη περιοχή στα Γεράνεια Όρη. Πριν από λίγη ώρα εκκενώθηκαν οι οικισμοί Γαλήνη, Πανόραμα 1 και Πανόραμα 2 στην ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, όπου μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η εκκένωση έγινε μετά από προτροπή της Πυροσβεστικής. Λόγω της πυρκαγιάς, που έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις καθώς πνέουν ισχυροί άνεμοι, έκλεισαν η νέα και η παλαιά εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου και στα δύο ρεύματα, από το 39ο έως το 57ο χλμ. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν γύρω στις 14:00 το μεσημέρι. Αυτή την ώρα επιχειρούν 70 πυροσβέστες με τριάντα οχήματα, δύο πεζοπόρα τμήματα, πέντε αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

«Είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν»

Χαρακτηριστικά των πυρκαγιών του 2007 αλλά με χαμηλότερες θερμοκρασίες έχει η πυρκαγιά στην Κινέτα, σύμφωνα με τον Γενικό Γ Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη. «Αυτή η πυρκαγιά είναι από τα χειρότερα σενάρια που απευχόμασταν να αντιμετωπίσουμε φέτος» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Καπάκης και συμπλήρωσε: «Πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες πυρκαγιές καθώς οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με την πυκνή καύσιμη ύλη συνεργούν στην ταχύτατη εξέλιξή της. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες για τον περιορισμό των συνεπειών αλλά οι καταβατικοί άνεμοι έχουν εξαπλώσει τις φλόγες και δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών».

Όπως είπε ο κ. Καπάκης η πυρκαγιά δημιουργεί μικροκλίμα και καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μην κινηθεί προς τη βορειοανατολική πλευρά των Γερανείων και συγκεκριμένα προς το Αλεποχώρι. Αυτή τη στιγμή η φωτιά είναι μέσα στον οικισμό Πανόραμα αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ενημέρωση για τον αν έχει προκαλέσει ζημιές σε σπίτια.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος, Eurokinissi, Intime