Παυλόπουλος για Σκόπια: Να μην αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν

Με ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ συναντήθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας


ΕΛΛΑΔΑ
14:18
12/07/2018
Παυλόπουλος για Σκόπια: Να μην αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν
15
loading

Μόνο μετά το πέρας της Συνταγματικής αναθεώρησης στην πΓΔΜ και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξή της στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε διευκρίνισε χθες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε ομογενείς φοιτητές από τις ΗΠΑ, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι ευνοούμε την προοπτική της ΠΓΔΜ προς το ΝΑΤΟ και προς την ΕΕ. Ωστόσο, σημείωσε, ότι υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: «Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο». Και, όπως πρόσθεσε, για να γίνει αυτό - όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την ΕΕ και επίσης από το ΝΑΤΟ και από τα Ηνωμένα Έθνη - πρέπει η γειτονική μας χώρα να φέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της και πρωτίστως στο Σύνταγμά της. Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται - σε καμία περίπτωση - σ' αυτές τις προϋποθέσεις.

«Και πράγματι ανέλαβαν αυτή την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωση αυτής της υποχρέωσης. Μόνο όταν τελειώσει και τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ' αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- μόνο μετά το πέρας όλης αυτής της διαδικασίας και αφού διαπιστωθεί ότι αυτή η αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατόν να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, όπως άλλωστε διευκρίνισε σαφώς χθες ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ» τόνισε ο Πρόεδρος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι τότε μόνο μπορεί να μιλάμε για έναρξη συζητήσεων σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Τότε και μόνο τότε είναι δυνατόν να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων. Αναμένουμε λοιπόν. Ευχόμαστε η διαδικασία αυτή να έχει ευνοϊκή κατάληξη, αλλά η ευθύνη - όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι - ανήκει στην γειτονική μας χώρα» σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «από τα όσα ως τώρα έχουν συμβεί και συμφωνηθεί και ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η έκβαση, εμείς οι Έλληνες κρατάμε κάτι σημαντικό: Το ότι μέσα από αυτήν την Συμφωνία προκύπτει - και, το τονίζω, ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η έκβαση στο μέλλον - ότι, όπως η ίδια η ΠΓΔΜ ομολογεί, η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Μακεδονίας μας, της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αυτής της Μακεδονίας η οποία άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της πάνω στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ανθρωπότητας, αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο».

«Το γειτονικό μας κράτος έχει έναν λαό, ο οποίος είναι σλαβικός, μια γλώσσα που είναι σλαβική και το ομολογούν και οι ίδιοι. Και νομίζω ότι είναι προς όφελος των ιδίων - και χαίρομαι γιατί υπήρξαν ανάλογες διαπιστώσεις πρόσφατα - ότι πρέπει να αναζητήσουν σ' αυτή τη σλαβική τους καταγωγή, τη σλαβική τους προέλευση, ό,τι θετικό οι Σλάβοι έχουν προσφέρει στην περιοχή. Και όχι να αναζητούν ρίζες ή κληρονομιές που δεν τους ανήκουν. Το κρατάμε αυτό εμείς, οι Έλληνες. Γιατί είναι σημαντικό και είναι η πρώτη φορά που το αποδέχτηκαν ύστερα από την δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ. Αλλά επαναλαμβάνω: Η ευθύνη για την περαιτέρω πορεία τους ανήκει. Εμείς είμαστε εδώ και να διευκολύνουμε τη δική τους πορεία, αλλά - και το τονίζω - να μην παραχωρήσουμε ο,τιδήποτε από εκείνο που μας ανήκει, σύμφωνα με την Ιστορία μας και τον Πολιτισμό μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικά με το Κυπριακό, διευκρίνισε ότι δεν είναι μόνον Ελληνοκυπριακό ή πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας. Είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι επιδιώκουμε, πάντα, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση και είμαστε απόλυτα ειλικρινείς.

Ωστόσο, επισήμανε την ανάγκη να αντιληφθεί η Τουρκία ότι λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, δοθέντος ότι η Κύπρος είναι πλήρες κράτος-μέλος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. «Τούτο σημαίνει, με βάση μάλιστα το πρωτογενές Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ότι δεν είναι νοητή λύση του Κυπριακού με στρατεύματα κατοχής και εγγυήσεις τρίτων. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο με βάση το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και έχει καταστεί σαφές στην Τουρκία. Το τονίζω, όχι μόνο από την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ανέφερε. Επισήμανε, επίσης, ότι, αν αποδεχόμασταν κάτι τέτοιο για την Κύπρο, θα ήταν καταστροφικό προηγούμενο, για την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπενθύμισε ότι στο συγχαρητήριο μήνυμα που απέστειλε στον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, με την ευκαιρία της επανεκλογής του, σημείωσε, ότι «εμείς, οι Έλληνες, - το έχουμε αποδείξει και στην πράξη - επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας με την Τουρκία. Και του ευχήθηκα μιαν επιτυχημένη πορεία του Προεδρίας του για το καλό και του τουρκικού λαού και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς και πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, διευκρίνισα ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η φιλία μας και η καλή γειτονία, εξαρτώνται από έναν θεμελιώδη παράγοντα: Τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, και, επίσης, τον σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου. Κυρίως των Συνθηκών οι οποίες καθορίζουν τα σύνορα της Ελλάδας που είναι και σύνορα της ΕΕ. Δηλαδή της Συνθήκης της Λοζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων, του 1947».

Μάλιστα, τόνισε ότι -όπως έχει αποδείξει η πράξη- οι συνθήκες αυτές είναι πλήρεις, δεν αναθεωρούνται, δεν επικαιροποιούνται, καθορίζουν τα σύνορα επακριβώς, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Το ό,τι είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ τα ελληνικά σύνορα, το λέει, σε πλειάδα διατάξεων, το ίδιο το πρωτογενές Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Επιπλέον, σημείωσε, το ποιο είναι το έδαφος της Ελλάδας και της ΕΕ, προκύπτει εμμέσως πλην σαφώς και από επί μέρους κανόνες του πρωτογενούς και του παραγώγου Ευρωπαϊκού Δικαίου, που αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος, όπως είναι το πρόγραμμα Natura, για το οποίο, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, είχα την ευκαιρία να κάνω αναφορά εντελώς πρόσφατα. Η Τουρκία, λοιπόν, οφείλει να σεβασθεί όλα αυτά. Να εφαρμόσει το Διεθνές Δίκαιο, να σεβασθεί το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, να σεβασθεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν τα σέβεται αυτά, εδώ είμαστε να υπάρχει φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Εμείς πιστεύουμε σε αυτή. Δεν ξέρω πόσο πιστεύει η ίδια η Τουρκία.

«Θέλω να μείνω στην διευκρίνηση του κ.Ερντογάν, ότι πράγματι έχει αυτή τη φιλοδοξία η Τουρκία. Αλλά οι κανόνες που υπενθύμισα είναι κανόνες για όλους τους Ευρωπαίους, και αυτούς που αποτελούν μέλη της ΕΕ και αυτούς που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη. Επομένως, εδώ εκπτώσεις δεν θα υπάρξουν. «Και να θυμόμαστε, το τονίζω: Κάθε αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ελλάδας, είναι αμφισβήτηση των συνόρων και του εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλες τις εντεύθεν συνέπειες» επισήμανε ο Πρόεδρος.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σε αυτά τα θέματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές, που μπορεί να υπάρχουν και που είναι θεμιτές σε μια πραγματική Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, θα μείνουν ως το τέλος ενωμένες.

«Γιατί εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε πως ό,τι σημαντικό πετύχαμε σ' αυτόν τον κόσμο και σε αυτήν την πορεία μας, το πετύχαμε ενωμένοι. Ξέρουμε το κόστος του διχασμού, ξέρουμε ότι μας στοίχισε ακόμη και κομμάτια του Εθνικού μας Κορμού. Και δεν είμαστε διατεθειμένοι, σας διαβεβαιώ, να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος» κατέληξε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

15
σχόλια
 1. avatar ΝΟΗΜΩΝ

  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΟΡΟΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ, " ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΙΔΙΚΑΣΜΕΝΟΥ" ΩΣ ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ !!!! ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ, ΟΤΙ ΑΝΟΙΞΑΤΕ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΡΤΕΣ ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΡΕΞΕΙΣ ΚΑΠΟΙΩΝ. ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΡΓΗΣΕ ΝΑ ΦΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ, ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ!!! ΠΡΩΤΟΣ Ο ΧΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ, ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ, ΤΩΡΑ Ο ΤΑΓΙΠ , ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ, ΣΕ ΛΙΓΟ ΟΙ ΒΟΥΛΓΑΡΟΙ, ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΟΜΗ!!!!!!

 2. avatar babis o flu

  Α ρε Τσίπρα, σε θυμάμαι που μπήκες στην βουλή (φτου) με το βιβλίο του Τσε Γκεβάρα και ακόμα έχω απορία. Το διάβασες;

 3. avatar ΦΙΛΕΛΛΗΝ

  Ο ΖΑΕΦ ΔΕ ΔΗΛΩΣΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ, ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ???? ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΛΑΒΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ??? ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΛΟΙΠΟΝ ΠΡΟΕΔΡΕ, ΟΤΙ ΘΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ???? ΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΑΠ' ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΑΛΛΑ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ!!! ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΑΡΙΣΤΕΡΟΙ, ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΧΩΝΕΥΤΟ!!!! ΤΟΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ !!!! ΟΤΑΝ ΘΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ, ΚΑΙ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΤΟΤΕ ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΤΕ???? ΜΗΠΩΣ ΝΤΑΝΤΑ????

 4. avatar True

  Πληρώνεται αυτή η [...] για να μένει μόνο στις θεωρίες. Συν ότι συγκαλύπτει τόσο καιρό τους προδότες στα εγκλήματα τους εις βάρος του ελληνικού λαού. Θα έρθει σύντομα η θεία δίκη για ΌΛΟΥΣ.

 5. avatar Adiafthorospromitheas1

  Και πως θα γίνει αυτο που λετε κε Καθηγητά Πρόεδρε της Δημοκρατίας??? Αφού οι άνθρωποι είναι Nationality Macedonian /Citizens of North Macedonia!!! και συμφωνει σε αυτο και ο κρατικός φορέας της ιστορικής Μακεδονίας, δηλαδή η Ελλάδα!!!!!!Τι δεν καταλαβαίνετε?? Μπερδευεστε στα Αγγλικά? Να σας το μεταφράσω!! Η Ιθαγένεια τους είναι "Μακεδονική" και η υπηκοότητα τους είναι "Πολίτες της Β. Μακεδονιας". Αν κάποιος απο αυτούς πάει μετανάστης στην Αμερική, τι εθνότητα (ethnicity) θα έχουν τα παιδιά του? Σλαβομακεδονικη όπως είχαν μέχρι τώρα, η πλέον Μακεδονική? Διότι Βορειομακεδονικη σίγουρα δεν θα έχουν αφού η Βόρεια Μακεδονία σχετίζεται μονο.με την υπηκοότητα!!!....Τι δεν καταλαβαίνετε?

 6. avatar ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

  Ο Πρόεδρος τιμά τον υπεύθυνο ρόλο του. Παρότι δεξιός χαίρει εκτίμησης σε όλο το πολιτικό φάσμα, σε όλους τους Έλληνες και είναι καταξιωμένος διεθνώς. Άνευ σημασίας είναι η κόντρα που έχουν μαζί του ελάχιστοι ακροδεξιοί. Αυτοί δε χωνεύουν ούτε τα άντερά τους.

 7. avatar ic

  Δεν θα χρειαστεί να αναζητήσουν ολα αυτα που δεν τους ανήκουν γιατι τους τα δίνετε απλόχερα. Μόνο για δηλώσεις είμαστε πλεον γιατι ολα τα υπογραφουμε. Σε λιγο θα διεκδικηθει και η Μεγάλη Βουλγαρία και η Μεγάλη Τουρκία.

 8. avatar Σκορακι

  Με το ονομα ομως;

 9. avatar τέρας

  Aσε μας ρε [...] Πρώτα τούς χαρίζετε τήν ιστορία μας και τήν μακεδονία μας και μετά τούς κάνετε και παρατηρήσεις. [...]

 10. avatar Navara

  [...]
  ( τα στοιχεία μου το έχεις το newsbeast εάν θέλεις κάνε νου μυνηση )
  [...]

 11. avatar Προδοτακι

  Εσένα πάντως προδότη.... δεν θα σε ρωτήσει ο Ζαεφ.... το τι θα κάνει από εδώ και πέρα... αφού του δώσατε το δικαίωμα... τώρα θα μας χορεύει αυτός στο ταψί... και εμείς θα χορεύουμε..... ένας πατριώτης δεν υπάρχει σε αυτή τη ώρα να ρισκάρει την πολιτική του καριέρα.... όπως ο μεγάλος Μεταξάς που είπε. Το μεγάλο. ΌΧΙ.

 12. avatar Nick fr

  “...αυτή η κληρονομιά είναι ελληνική στο ακέραιο” . Από που προκύπτει ότι συμφώνησαν σε αυτό οι Σκοπιανοί; Πουθενά δεν τονίζετε στην συμφωνία. Το μόνο που αναφέρετε είναι ότι ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία όπως τον πιστεύει ο ίδιος. Όποτε μια τρύπα στο νερό.

 13. avatar ρε

  χαχα,καημένο παπί,οπως βολεύει καθε φορα εκφράζεσαι...εισαι για λύπηση..

 14. avatar ΠΙ & ΦΙ

  Πάκη πολύ αργά.........τώρα αρχίζουν τα όργανα με σολίστ τον Ζάεφ......

 15. avatar Σας σιχάθηκα όλους σας σιχάματα!

  Αυτός ο άνθρωπος θα αφήσει εποχή για την προσωπική ελαχιστότητά του σε όποιο θέμα και αν του προέκυψε τουλάχιστον ως πρόεδρος της Δημοκρατίας ( λέμε τώρα).
  Το λεγόμενο....."όπως φυσάει το αγέρι" είναι ανεπαρκές για να καλύψει την άθλια θεσμική συμπεριφορά του.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει