Νέα φουρτούνα στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά την τρίτη κατά σειρά παραίτηση μέσα σε διάστημα τεσσάρων μόλις μηνών ανώτατου αξιωματικού. Ο λόγος για τον μάχιμο υποναύαρχο Αντώνη Παπαϊωάννου, διευθυντής του κλάδου Πόρων στο ΓΕΕΘΑ, ο οποίος παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά σήμερα.

Ο υποναύαρχος Παπαϊωάννου δεν ήταν ένας τυπικός αξιωματικός της σειράς, από εκείνους που ανελίσσονται στα ανώτατα αξιώματα χωρίς να έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στο Ναυτικό. Αντιθέτως, ο παραιτηθείς υποναύαρχος μπορεί να χαρακτηριστεί κυριολεκτικά σαν ένας «μπαρουτοκαπνισμένος» αξιωματικός. Με θαλάσσια υπηρεσία στα πολεμικά πλοία «Κανάρης», «Θεμιστοκλής», «Σπέτσαι», είχε διατελέσει διοικητής της δεύτερης μοίρας φρεγατών, ενώ το διάστημα 2008 – 2009 ήταν ο πρώτος τακτικός Διοικητής της πρώτης ναυτικής επιχείρησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ονομασία «ATALANTA», στην περιοχή ανοικτά της Σομαλίας για την αντιμετώπιση της πειρατείας, αποσπώντας τα εύσημα της διεθνούς κοινότητας.

Συμπτωματικά και ο προηγούμενος επικεφαλής της ίδιας υπηρεσίας του ΓΕΕΘΑ είχε υποβάλλει την παραίτησή του στις 30 Απριλίου, αντιδρώντας στα υποτιμητικά σχόλια που είχε εξαπολύσει συλλήβδην εναντίον όλων των στρατιωτικών ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Επρόκειτο για τον υποναύαρχο Στέλιο Φενέκο, ο οποίος είχε υποβάλλει την παραίτησή του από τις ένοπλες δυνάμεις διαμαρτυρόμενος για την «απολυταρχική» -όπως είχε χαρακτηρίσει ο ίδιος τη- συμπεριφορά του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου να αποκαλέσει τους στρατιωτικούς «αυτιστικούς» και «γραφειοκράτες».

Η τρίτη (δεύτερη κατά σειρά) παραίτηση ήταν αυτή του επίσης υποναυάρχου Κωνσταντίνου Γκιώνη, διευθυντή εξοπλισμών του ΓΕΝ, με πιθανή αιτία για την οικειοθελή αποχώρησή του την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων που γέρνουν.

Το «κίνημα» παραιτήσεων των ναυάρχων του Πολεμικού Ναυτικού αναδεικνύει τη δυσαρέσκεια των ανωτάτων αξιωματικών για πολλούς από τους χειρισμούς της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Πενταγώνου.

Στους διαδρόμους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ψιθυρίζεται ότι τα ανώτατα στρατιωτικά συμβούλια έχουν υποβαθμιστεί και απλώς επικυρώνουν προειλημμένες αποφάσεις.

Περισσότερα στο «Πρώτο Θέμα»