Βιολιά από τζιν, κιθάρες από χαρτί, πιάνο από ύφασμα: Μουσικά όργανα, όλα χρηστικά και όχι διακοσμητικά, όπως θα περίμενε κανείς, που εμπνεύστηκε ο φύλακας ενός μουσικού σχολείου στην Κομοτηνή!

Ο 44χρονος Χρήστος Τσόνιας δεν γνωρίζει πολλά από μουσική. Φαίνεται, όμως, πως ποτέ δεν τον άφηνε αδιάφορο. Όταν του γεννήθηκε η ιδέα να φτιάξει ένα μουσικό όργανο από ανακυκλωμένα υλικά, σίγουρα δεν περίμενε πως μέσα σε ένα χρόνο το εγχείρημά του θα προχωρήσει τόσο ώστε να δημιουργηθούν δύο ορχήστρες.

Ξεκίνησε επισκευάζοντας δύο σπασμένα βιολιά και επειδή αγαπά να συγκεντρώνει διάφορα αντικείμενα, ουσιαστικά άχρηστα, σκέφτηκε με αυτά να φτιάξει ένα μουσικό όργανο, εφαρμόζοντας επί της ουσίας της ιδέα της ανακύκλωσης.

«Δεν ξέρω γιατί αλλά αρχικά είχα μια παρόρμηση να γραφτώ στο βιβλίο Γκίνες. Έψαξα λοιπόν να δω αν υπάρχει κάτι τέτοιο αλλού στον κόσμο. Από ό,τι είδα δεν βρήκα κάποιον που να έχει κάνει κάτι αντίστοιχο. Έφτιαξα λοιπόν μουσικά όργανα από ανακυκλωμένα υλικά, τα οποία μπορεί να μην γίνεται να ενταχθούν στο Γκίνες (δεν μπορεί να θεωρηθεί ρεκόρ και να σπάσει), έγιναν όμως, μια πρωτότυπη συλλογή» εξηγεί, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο κ.Τσόνιας.

Με τη βοήθεια και τις συμβουλές των μουσικών που τον περιβάλλουν άρχισε να κατασκευάζει τα μοναδικά και πρωτότυπα μουσικά όργανα.

«Η απόδοσή τους έχει ελάχιστα μειονεκτήματα σε σχέση με τα κλασικά μουσικά όργανα, ενώ σημειώνεται ότι το πιάνο είναι ηλεκτρικό, καθώς θα ήταν αδύνατο από χαρτί να κατασκευαστεί ένα κλασσικό πιάνο που χρειάζεται πολύ βάρος για τις χορδές» επισημαίνει ο κ.Τσόνιας.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν δύο μουσικά σχήματα: Η EcoArt Band, που έχει στο ρεπερτόριό της, κλασσική μουσική, τζαζ και ορχηστρικά κομμάτια και η Arteco Band που παίζει κυρίως έντεχνη ελληνική και ξένη μουσική.

Παρότι είναι νέα ως συγκροτήματα, έχουν ήδη κάνει αρκετές εμφανίσεις και «κλέβουν την παράσταση», όχι μόνο για το ταλέντο τους, αλλά και για τα ιδιότροπα μουσικά όργανα που παίζουν.

Τα ανακυκλωμένα μουσικά όργανα που κατασκευάζει ο κ.Τσόνιας έχουν αρχίσει να αποκτούν μεγάλη δημοσιότητα που έχει φτάσει μέχρι την Αμερική.

«Χαίρομαι που ενδιαφέρονται να τα αποκτήσουν αρκετοί μουσικοί που έχουν ενημερωθεί από το διαδίκτυο. Ειδικά για τους Αμερικάνους έχουν μεγάλη ζήτηση τα όργανα φτιαγμένα από τζιν. Για αυτό ετοιμάζω τώρα κι ένα μουσικό όργανο από επώνυμο τζιν» αναφέρει, χαμογελώντας.

Καθώς εξελίσσεται η τέχνη του, θέλει να κάνει ακόμη πιο μοναδικά τα κομμάτια του, δίνοντάς τους διαφορετικά, από τα συνηθισμένα, σχήματα.

Συγχρόνως, μαθαίνει να παίζει καχόν, έτσι για να του «γίνει λίγο το μεράκι του», αφού όπως λέει, ο καημός του είναι ότι φτιάχνει μουσικά όργανα αλλά δεν μπορεί να τα παίξει.

Στην EcoArt Band συμμετέχουν ο μαέστρος Δημήτρης Σβυντρίδης, ο Φώτης Ζανελάρης, η Ευγενία Πετμεζά και η Φωτεινή Τσιαλίκη. Στην Arteco Band μαέστρος είναι ο Παντελής Καραματσούκης και παίζουν η Αναστασία Βασιλειάδου, ο Κωνσταντίνος Πανδής και η Αναστασία Βασιλειάδου.

Μερικά από τα πρωτότυπα μουσικά όργανα εκτίθενται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η τέχνη της Ανακύκλωσης. Μην το πετάς», που θα διαρκέσει έως τις 6 Μαΐου.