Το φαινόμενο της «αιφνίδιας πλημμύρας» και η τραγωδία στη Μάνδρα

Μετεωρολόγος εξηγεί τι συνέβη τα κρίσιμα λεπτά που έπνιξαν τη Δυτική Αττική


ΕΛΛΑΔΑ
21:05
15/11/2017
Το φαινόμενο της «αιφνίδιας πλημμύρας» και η τραγωδία στη Μάνδρα
1
loading

Η βιβλική καταστροφή που σημειώθηκε στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο με τους 15 μέχρι στιγμής νεκρούς απασχολεί την πολιτική ηγεσία αλλά και την επιστημονική κοινότητα ώστε να μπορέσουν να υπάρξουν κάποιες απαντήσεις όσον αφορά το τι έφταιξε και οδηγηθήκαμε στις εικόνες αποκάλυψης.

Ο μετεωρολόγος Γιώργος Εμμανουήλ μίλησε στον Alpha και οι επισημάνσεις του παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η βροχή που έπεσε στην περιοχή δεν μπορεί να δικαιολογήσει το μέγεθος της καταστροφής. «Έπεσαν κοντά στα 20 χιλιοστά βροχής. Εκείνες τις ώρες σε άλλες περιοχές της Αττικής έβρεξε περισσότερο», ανέφερε ο κ. Εμμανουήλ για να συνεχίσει με το φαινόμενο που προκάλεσε το χάος: «Το φαινόμενο αυτό λέγεται "αιφνίδια πλημμύρα". Η βροχόπτωση που έπεσε στο όρος Πατέρα πάνω από τις περιοχές που επλήγησαν και μέσω της λεκάνης απορροής, κατέληξαν μέσα στις κατοικημένες περιοχές. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφτασαν τεράστιες ποσότητες νερού που έπνιξαν τις περιοχές».

Ο προβλέψεις των μετεωρολόγων για τις επόμενες ώρες δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Όπως σχολίασε ο κ. Εμμανουήλ «τις επόμενες ώρες αναμένεται να ξεκινήσουν πάλι βροχές. Τα φαινόμενα θα εξελιχθούν μέσα στη νύχτα στις πληγείσες περιοχές. Κατά τις 03:00 τα ξημερώματα οι βροχές θα γίνουν και πιο έντονες για να φτάσουμε τις πρώτες πρωινές ώρες όπου θα έχουμε και καταιγίδες. Τα φαινόμενα πάντως θα επιμείνουν και τα επόμενα 2 24ωρα».

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι ξαφνικές ή αιφνίδιες πλημμύρες, με κύριο χαρακτηριστικό την ταχεία εξέλιξή τους, είναι το πιο συνηθισμένο είδος πλημμύρας στην Ελλάδα λόγω της ιδιόμορφης γεωμορφολογίας της χώρας μας η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη μεγάλου αριθμού ρεμάτων με μικρές σχετικά λεκάνες απορροής, στις οποίες κυριαρχούν οι έντονες κλίσεις που συντελούν στη γρήγορη αποστράγγισή τους. Οι ξαφνικές πλημμύρες ή αιφνίδιες πλημμύρες έχουν προκαλέσει κατά το παρελθόν μεγάλες καταστροφές σε υποδομές (οδικό δίκτυο, κλπ), αγροτικές εκμεταλλεύσεις, κατοικίες κλπ. και έχουν θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές (παράσυρση πεζών και οχημάτων, κλπ)

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Μπούμπης

    Η κρατική αδιαφορία, ο ανθρώπινος ωχαδελφισμός και τυχωδιοκτισμός με την ωμή παρέμβαση στα της φύσεως (μπαζώσεις ρεμάτων, μη ορθή διέλευση των υδάτινων όγκων μέσω ολοκληρωμέων αντιπλημμυρικών έργων κ.λ.π.) επέφεραν το πιο τραγικό αποτέλεσμα, δέκα πέντε (15) νεκροί και ένας (1) αγνοούμενος. Ο,τι συμβαίνει δηλ. στις περισσότερες περιπτώσεις που έχουμε παρόμοιες καιρικές συνθήκες. Για άλλη μία φορά παρατηρούμε, ότι η φύση εκδικείται.-

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει