Σε καταγγελία της κλαδικής σύμβασης των εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που θα φέρει θα σημάνει τη μείωση κατά 30% στους μισθούς τους θα προχωρήσει αύριο η ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρός της Τζανέτος Καραμίχας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου.

Όπως εξήγησε, η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των τεσσάρων βημάτων που υποστηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ ότι πρέπει να ακολουθηθούν, για την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών.
Έτσι, η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται υπέρ των συλλογικών συμβάσεων, στο πλαίσιο της εθνικής και η καταγγελία που θα γίνει θα συνοδεύεται από πρόσκληση προς την πανελλήνια ομοσπονδία εργαζομένων στους αγροτικούς συνεταιρισμούς σε διάλογο, σύμφωνα με τον κ. Καραμίχα.

Μιλώντας περαιτέρω για τους συνεταιρισμούς, τα ληξιπρόθεσμα χρέη των οποίων όπως είπε υπολογίζονται σε 400 εκατ. ευρώ (300 εκατ. ευρώ σε τράπεζες και 100 εκατ. ευρώ σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους), ο κ. Καραμίχας ζήτησε την αναστολή της εφαρμογής του νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα και την εκ νέου συζήτησή του από μηδενική βάση.

Παράλληλα, τόνισε ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ πρόκειται να καταθέσει φάκελο για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ώστε να διεξαχθεί μελέτη ανά επιχείρηση, οργανισμό και συνεταιρισμό και έτσι να διαπιστωθεί το πρόβλημα, κυρίως οικονομικό, εκεί που υπάρχει και να προταθεί ρύθμιση με παράλληλο «κούρεμα» κάποιων χρεών. «Αν πάμε σε εκκαθάριση όπως προτείνεται, δημόσιο, τράπεζες και ΙΚΑ δεν θα πάρουν τίποτα» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι είναι προς όφελος όλων να βρεθεί η χρυσή τομή.

Το τελευταίο βήμα που προτείνει η ΠΑΣΕΓΕΣ για την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών είναι να μην ισχύσει τροπολογία, βάσει της οποίας απαλλάσσονται διοικήσεις από ποινικές και αστικές ευθύνες. «Για τους συνεταιρισμούς που χρεοκόπησαν τη δεκαετία του ’80, κάποιοι πρέπει να πληρώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι εάν δινόταν η αρμοδιότητα στην ΠΑΣΕΓΕΣ να προχωρήσει σε εκκαθάριση των αγροτικών συνεταιρισμών, θα το έπραττε με επιτυχία μέσα σε ένα χρόνο, ενώ επανέλαβε ότι υπάρχουν «συνεταιρισμοί σφραγίδα», αδρανείς δηλαδή, και ότι σύσσωμος ο κλάδος θέλει «να τελειώνουμε με αυτούς».

Ολοκληρώνοντας το θέμα για την εξυγίανση των αγροτικών συνεταιρισμών τόνισε ότι για να επιτευχθεί αυτό απαιτούνται: «κούρεμα» οφειλών, προσαρμογή του εργασιακού κόστους, θεσμική μεταρρύθμιση και επαγγελματικό Management.