Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Ασυμβίβαστη η γιόγκα με την ορθόδοξη πίστη

«Δεν είναι γυμναστική όπως πολύ συχνά παρουσιάζεται»


ΕΛΛΑΔΑ
21:50
20/04/2017
Αρχιεπισκοπή Κρήτης: Ασυμβίβαστη η γιόγκα με την ορθόδοξη πίστη
19
loading

Η Αρχιεπισκοπή Κρήτης με επίσημη ανακοίνωσή της εξέφρασε την ανησυχία της για την διδασκαλία της γιόγκα, καθώς «είναι εμποτισμένη με ινδουιστικές φιλοσοφίες και αλλοιώνει την χριστιανική συνείδηση». Αφορμή για την ανακοίνωση είναι η ομιλία της Master της γιόγκα, Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι με θέμα «Γιόγκα: Η επιστήμη της ζωής», που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στο Ηράκλειο.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Μετά τα Φρικτά Πάθη τής Μεγάλης Εβδομάδος τού Κυρίου και Θεού μας, πού εζήσαμε και διανύοντας την Αναστάσιμη χαρά και το άνοιγμα τής οδού από τον Θάνατον εις την Αιώνιον Ζωήν και Χαρά, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης απευθύνεται μέ όλη της την αγάπη και τον σεβασμό εις το πρόσωπον τον Ορθοδόξων Χριστιανών μας, όχι διά να περιορίσει την ελευθερίαν, η οποία είναι δώρο τής αγάπης τού Θεού στον άνθρωπο, αλλά μόνον να εκφράσει με πνεύμα στοργικής αγάπης την ανησυχίαν της και να ενημερώσει σχετικά με την ομιλία στην αίθουσα Ανδρόγεω στο Ηράκλειο, το προσεχές Σάββατο 22 Απριλίου 2017, με θέμα «Γιόγκα: Η επιστήμη τής ζωής» τής Σουάμι Σιβαμούρτι Σαρασουάτι.

Αρχικώς, η Ιερά Αρχιεπισκοπή, με πλήρη σεβασμό προς όσους καλοπροαίρετα επιλέγουν την Γιόγκα ως γυμναστική, διευκρινίζει ότι η «Γιόγκα», αν και συνήθως παρουσιάζεται με την μορφή τής καθαρά γυμναστικής άσκησης, όμως είναι εμποτισμένη με Ινδουιστικές Φιλοσοφίες, και μάλιστα αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο τής θρησκείας τού Ινδουισμού (σύμφωνα με τα ιερά κείμενα των ίδιων των Ινδουιστών, όπως η Μπαγκαβίτ Γκιτά).

Στο Δυτικό κόσμο, παρουσιάζεται με ποικιλομορφία σχολών, κλάδων, εφαρμογών και τάσεων για όλα σχεδόν ενδιαφέροντα τού σύγχρονου δυτικού ανθρώπου.

Για την εξέλιξη τού ασκούμενου σέ δήθεν υποτιθέμενα «ανώτερα επίπεδα» τής Γιόγκα, απαραίτητος είναι ο Διαλογισμός, ακόμη και η καθοδήγηση και εξάρτηση από φωτισμένο διδάσκαλο, τον γκουρού.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση τής εν λόγω ομιλίας, όπως συχνά συμβαίνει για λόγους διεισδύσεως σέ κοινωνικούς κύκλους, η γιόγκα παρουσιάζεται ως υποτιθέμενη επιστήμη, όπως δηλώνεται και από τον τίτλο τής ομιλίας.

Ωστόσο, παρόλο πού και η ίδια η ομιλήτρια αναφέρει σέ βιβλίο της «η Γιόγκα δεν είναι θρησκεία, είναι επιστήμη…», το επίσημο περιοδικό «Γιόγκα» τού κέντρου «ΣΑΤΥΑΝΑΝΤΑΣΡΑΜ» εις την Ελλάδα, στο οποίο ανήκει και από το οποίο έρχεται στον Τόπο μας, η ομιλήτρια αυτή, αποκαλύπτει ότι «οι διάφορες τεχνικές της Γιόγκα αποσκοπούν στην αλλαγή ολόκληρου τού τρόπου ζωής τού ανθρώπου και εξάρτησής του από τούς νόμους τού κάρμα και τής μετενσάρκωσης», νόμοι δε σαφώς μη επιστημονικοί και πλήρως ασυμβίβαστοι με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και Ζωή μας, καθώς η θεόπνευστος Άγια Γραφή, αναφέρει ότι «απόκειται τοις ανθρώποις απαξ (=μια φορά) αποθανειν (Ἑβρ. Θ΄, 27).

Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να μην έχει θρησκευτικό χαρακτήρα η γιόγκα και να είναι επιστήμη;

Επιπλέον, στο βιβλίο της η ίδια η κ. Σιβαμούρτι Σαρασουάτι, φθάνει στο, πέραν από κάθε λογική, σημείο να γράφει: «Οι πρακτικές τής Γιόγκα σάς φέρνουν πιο κοντά στην καρδιά τής δικής σας θρησκείας…», αλλοιώνοντας τήν χριστιανική συνείδηση όσων από τούς οπαδούς τής οργάνωσης ενστερνίζονται τίς θέσεις αυτές.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η παραπάνω φιλοϊνδουϊστική οργάνωση συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών πού θεωρούνται ως ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη Πίστη (Ζ΄ Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για τίς αιρέσεις και τίς παραθρησκείες, αρ. 173, 193, 331).

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, περιοριζόμενη στα ανωτέρω και μόνο, στους δύσκολους καιρούς πού ζούμε, εφιστά την προσοχή όλων όσων επιθυμούν.

Εμείς, ως Ελληνικός Ορθόδοξος λαός, χρειαζόμαστε σήμερα, περισσότερον παρά ποτέ άλλοτε, τίς ρίζες μας, να ανακαλύψουμε την ταυτότητα, τον Πολιτισμό και τίς Παραδόσεις μας, πού δεν έχουν καμμιά σχέση με καμμιά Ανατολική Θρησκεία.

Χριστός Ανέστη!».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar ΝΑΜΑΣΤΕ

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Η ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΤΗΣ ΓΙΟΓΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ
  ΑΛΗΘΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΟΡΑΤΑ ΚΙ
  ΕΥΡΓΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ
  ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
  ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ ΤΗΣ .ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ
  ΠΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ ΤΟΥ ΕΒΡΑΙΣΜΟΥ ΠΟΥ
  ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΜΗ ΤΡΩΝΕ ΤΟ
  ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΡΒΙΡΟΥΝ.
  ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΕΡΟΝΤΙΑ,ΨΥΧΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΟΗΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ
  ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΑΤΖΗ.
  ΝΑΜΑΣΤΕ ΟΜ ΤΑΤ ΣΑΤ
  ΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜ

 2. avatar tis

  Η γιόγκα δεν είναι γυμναστική, άσχετα αν μας την πασάρουν έτσι κάτι βλαχοπαρουσιάστριες, είναι η πρακτική πλευρά συγκεκριμένων θρησκειών μαζί με τις επικλήσεις που προφέρουν κ.ά.. Μας τα έχουν πει άτομα που μπλέχτηκαν με αυτά και επέστρεψαν. Αν δεν πιστεύετε αυτούς ή τους παπάδες ρωτήστε τους γιόγκι. Και αυτοί το θεωρούν προσβολή να τη βλέπουν οι άλλοι ως γυμναστική.

 3. avatar Eρινύα

  Τι έγινε, χάνουμε πρόβατα από το ποίμνιο κ ανησυχήσαμε; , οι ρίζες μας "κύριοι" παπάδες είναι στον Πλάτωνα, στον Αριστοτέλη, στον Αρχιμήδη, τον Κτησίβιο, τον Φίλων, τον Θαλή, τον Ευπαλίνο, τον Πυθαγόρα, τον Ιπποκράτη, και τόσους άλλους με ανάλογα επιτεύγματα που με πολύ κόπο προσπαθήσατε όλοι οι οπαδοί της χριστιανικής αγάπης να αφανίσετε ώστε τα πρόβατα να κοιμούνται σε λήθαργο αμάθειας κ άγνοιας. Όσο για τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε κ ανησυχείτε, κάντε μια απόδοση ΦΠΑ κ ΕΝΦΙΑ από τις επιχειρήσεις κ τα ακίνητα σας επιτέλους να μας διευκολύνετε.

  1. avatar tis

   Ξέρεις καλά τους πυθαγόρειους με το μυστικισμό τους; Ίδια με άλλους λαούς που ασκούσαν τη μαγεία (Αφρική-Ασία).
   σ.σ.: δεν τους αφανίσαμε, κρατήσαμε τα σωστά

 4. avatar ΝΑΜΑΣΤΕ

  ΓΙΟΓΚΑ ΚΙ ΑΓΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ
  ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΚΑΤΑΝΤΑΣ ΚΟΙΛΙΟΔΟΥΛΟΣ
  ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΡΑΣΟΦΟΡΟΥΣ ΜΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΜΑΝΝΑ ΕΞ ΟΥΡΑΝΟΥ.ΜΕ ΤΗΝ ΓΙΟΓΚΑ ΧΤΙΖΕΙΣ ΚΟΡΜΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ.
  ΝΑΜΑΣΤΕ ΟΜ ΤΑΤ ΣΑΤ
  ΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜΟΜ

 5. avatar δαναος

  αναρωτιεμαι οταν βλεπετε η ακουτε παπα φριτετε !!οταν βλεπετε ωραιες κοπελιτσες που γυμναζουν το σωμα τους και αυτοσυγκεντρωνονται για χαλαρωση ,ευεξια, ηρεμια ,και καλη διαθεση ,δεν σκεφτηκατε καθολου ,τι ακριβως κανη , εκει δεν αγανακτητε , εεε,--- τελικα η περισσοτεροι οντως δεν εισται οχι χριστιανοι ,αλλα ουτε καν σκεπτωμενοι , δεν μπηκατε ποτε στην διαδικασια απλα να ΜΕΛΕΤΗΣΕΤΕ ΤΟ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΡΑΦΗ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ για αυτους αλλα και για αλλους γιατι αραγε με τοσο ευκολια καταδικαζεται τους παπαδες και την ορθοδοξια γιατι ,μηπως η λογοι ειναι εκτος απο ατομικοι και ειδικοι ,δεν λεω οτι καποιοι δεν αξιζουν τον ΛΙΘΟ αλλα ποιος απο εσας ειναι αξιος να τον βαλη, οταν ερχεσται με την σταση σας και υπερασπιζεσται κατι που η ποιο πολλοι απο οτι αντιλαμβανομαι δεν το εχετε καθολου ερευνηση σοβαρα, την επιθεση ομως θα την κανετε ουτος η αλλως!!!!!!! ΟΠΟΥ ΠΑΠΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΣ, ΟΤΙ ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΤΟΥ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΥ ΛΟΛΟΣΤΕΦΑΝΗ ,ΜΑΖΕΣ ΣΙΠΤΙΚΕΣ, ΞΥΛΟΠΑΡΟΙΚΕΣ, ΑΝΟΥΣΙΕΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΒΛΕΝΩΔΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ, ΜΕ Ε ΚΡΙ'ΜΜΑ'ΤΑ ΜΙΣΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΜΠΩΔΗΣ ΚΑΚΙΑ ΑΡΚΗ ΝΑ ΕΠΙΦΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ..... αυτοι που εχουν ξεχαση την ιστορια τους δεν εχουν μελλον........

 6. avatar Καταματα

  ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΣΑΣ ΡΕ [...] ΣΧΟΛΙΟΦΟΡΟΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΜΙΑ ΖΩΗ . ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΟΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΑΡΧΙΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ ΔΕΝ ΚΟΙΤΑΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ . ΞΕΦΤΙΛΕΣ . ΟΥΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΥΤΕ ΕΧΕΤΕ ΙΔΕΑ ΤΙ ΕΙΣΤΕ .

  1. avatar audioware

   ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΤΙ [...] ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΤΙ ΣΚΟΠΗΜΟΤΗΤΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ...

 7. avatar Athrawes

  Οι καλοί "χριστιανοί " μας λένε πως πρέπει να πράξουμε . Ρε.... [...] υποκριτές .

 8. avatar Σκορπιός

  Μπορώ και νηστεία, και προσευχή, και γιόγκα ""εσας"" τους δήθεν ιερείς....και ακόμα χειρότερα...Αγίους που σας αρέσει να σας αποκαλούν...γιατί δεν μπορώ...?

 9. avatar ……

  Με προσευχή δεν ισιώνει η πλάτη πάτερ. Αντίθετα, παχαίνει, οπότε επιβαρύνει την κατάσταση. Αποτελείτε δε το ζωντανό παράδειγμα κοιλιοδουλείας.

  1. avatar Ύποπτος.

   Με προσευχές και εδαφιαίες μετάνοιες όμως γυμνάζεται και η ψυχή αλλά και το σώμα.

 10. avatar crazy wolf

  οι παπαδες χαλανε την θρησκεια με αυτες τις ηλιθιοτητες

 11. avatar Λέλα

  ο Αμβρόσιος , ο ΄Ανθιμος κλπ συμβιβάζονται με την ορθόδοξη πίστη;

 12. avatar xxxΧ

  Ο ΙΟΥΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ????

 13. avatar νανσυ28

  να ρωτησω?Πολεμικες τεχνες επιτρεπονται?

  1. avatar tis

   Όχι. Θα έβαζα κάτι σχετικό από άτομο που πέρασε από αυτά αλλά θα μου το κόψουν.

  2. avatar Social Distortion

   Shotokan και τα μυαλά στα κάγκελα.

 14. avatar Περίεργος.

  Εδώ ο κόσμος φλέγεται .....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει