Τι θα προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες

Όσοι θέλουν, μπορούν να αυτονομηθούν χωρίς την έγκριση της γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας


ΕΛΛΑΔΑ
9:45
12/01/2017
Τι θα προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες
12
loading

Νέες εξελίξεις σημειώνονται στην υπόθεση με την αυτονομία στη θέρμανση  μετά την ψήφιση της τροπολογίας που καταργεί την υποχρέωση της συναίνεσης του «50 συν 1» των ενοίκων στις πολυκατοικίες.

Κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας αναγνώριζαν χθες ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε σχέση με τις υποχρεώσεις που απορρέουν για όσους αυτονομηθούν στο κόστος συντήρησης της κεντρικής θέρμανσης.

Τόνιζαν, σύμφωνα με την Καθημερινή, ότι θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος για την εφαρμογή της τροπολογίας, ενώ παράλληλα διαβεβαίωναν ότι ανεξάρτητα από την έκδοσή της οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ήδη να απευθυνθούν στην ΕΠΑ Αττικής για σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου χωρίς να απαιτείται απόφαση γενικής συνέλευσης για την αυτονόμησή τους από την κεντρική θέρμανση.

Οι ίδιοι κύκλοι διαβεβαίωναν επίσης ότι η εγκύκλιος δεν θα υποχρεώνει όσους αυτονομηθούν να πληρώνουν πάγιο, το οποίο συνδέεται με την κατανάλωση πετρελαίου στην κεντρική θέρμανση, αλλά να συνεισφέρουν για τη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης.

Μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος, το όλο θέμα παραμένει ασαφές.

Η χρήση του φυσικού αερίου για θέρμανση προσφέρει εξοικονόμηση που ξεπερνά το 35% σε σχέση με το πετρέλαιο (Δεκέμβριος 2016), ενώ για το ζεστό νερό η εξοικονόμηση υπερβαίνει το 70% σε σχέση με το ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΕΠΑ Αττικής εφαρμόζει αυτή την περίοδο πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εγκατάστασης ύψους 1.200 ευρώ και εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης. Το συνολικό κόστος εγκατάστασης για αυτόνομη θέρμανση ανέρχεται σε περίπου 2.000 ευρώ και για κεντρική σε 5.000 ευρώ.

Σε σχετική ανακοίνωση η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής τονίζει ότι πλέον: «Η αποκοπή από την κεντρική θέρμανση και η εγκατάσταση αυτόνομων συστημάτων θέρμανσης φυσικού αερίου γίνεται πιο εύκολα και πιο άμεσα για τις περιπτώσεις πολυκατοικιών που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να ακολουθήσουν χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Συγκεκριμένα, η Εταιρεία Παροχής Αερίου Αττικής σημειώνει πως: «Βάσει του νέου νομοθετικού πλαισίου (Ν. 4447/2016), η τοποθέτηση αυτόνομης μονάδας θέρμανσης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας ή η αυτονόμηση διαμερίσματος από την κεντρική ανεξαρτήτως καυσίμου θέρμανση, δεν προϋποθέτει προηγούμενη έγκριση ή απόφαση της γενικής συνέλευσης πολυκατοικίας.

Με αυτό τον τρόπο τα νοικοκυριά απαλλάσσονται από διαδικαστικά εμπόδια και αποκτούν πρόσβαση στην πλέον φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, το φυσικό αέριο, συμβάλλοντας στον περιορισμό του φαινομένου της αιθαλομίχλης και την προστασία του περιβάλλοντος.

Η σύνδεση γίνεται ακόμα πιο ελκυστική καθώς ενεργοποιείται πρόγραμμα άτοκης χρηματοδότησης του κόστους εσωτερικής εγκατάστασης για όλες τις κεντρικές και αυτόνομες θερμάνσεις, ανεξαρτήτως ισχύος. Το ποσό χρηματοδότησης μπορεί να ανέλθει μέχρι το ποσό των €12.300 για κεντρικές θερμάνσεις, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκή είναι η περίοδος που προβλέπει το πρόγραμμα για την αποπληρωμή του χρηματοδοτούμενου ποσού, που είναι 2 ή 3 έτη ανάλογα την περίπτωση. Η προσφορά ισχύει για υπογραφή σύμβασης έως και 31 Μαρτίου 2017.

Συνδυάζοντας μάλιστα και το γεγονός ότι τα τέλη σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο φυσικού αερίου έχουν έκπτωση 100% για όλες τις κατηγορίες πελατών, τότε η λύση της θέρμανσης με φυσικό αέριο είναι η βέλτιστη και ασύγκριτα πιο οικονομική επιλογή για τα νοικοκυριά τον φετινό χειμώνα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar OBAMA

  Αυτονόμηση από σύστημα κεντρικής θέρμανσης πολυκατοικίας με καύσιμο φυσικό αέριο? Για ποιό λόγο κύριοι? Η είστε παντελώς άσχετοι και επικίνδυνοι, ή ψάχνετε ψήφους διαλύοντας τις πολυκατοικίες ή είστε αφανείς μέτοχοι σε εταιρείες εισαγωγής συστημάτων ατομικής θέρμανσης. Δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η τροπολογία που ενέσκυψε από το πουθενά και χωρίς καμία διαβούλευση.

 2. avatar ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ

  ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΟΧΙ ΠΑΓΙΟ . ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ ?[ ΚΑΘΑΡΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ]

 3. avatar Αγανακτισμένος 3

  Έχω ακούσει πως όσοι δεν έχουν χρήματα δεν βάζουν θέρμανση και είναι κοινωνική πολιτική τάχα να πληρώνουν πάγιο θέρμανσης όσοι αυτονομηθούν. Αυτό βέβαια είναι απολύτως λάθος για 2 λόγους. Πρώτον γιατί πρώτοι οι αδύναμοι θα μπορέσουν να αυτονομηθούν με το πρόγραμμα εξοικονομώ κατ οικον που οσονούπο αναμένεται και έτσι θα χρησιμοποιούν θέρμανση όταν και όσο χρειάζονται χωρίς τους αναγκάζει κανείς να πληρώνουν τα κερατιάτικα τους για να κάνουν οι έχοντες το σπίτι τους χαμάμ. Δεύτερον γιατί είναι προτιμότερο να έχεις γύρω σου ζεστά διαμερίσματα χωρίς εσύ (ο ασθενέστερος) να χρησιμοποιείς θέρμανση, παρά να έχεις παγωμένα επειδή δεν έχεις να πληρώσεις και αναγκάζεις και τους άλλους να μην βάλουν θέρμανση.

 4. avatar Αγανακτισμένος 2

  Υπάρχουν πολλά σπίτια στις πόλεις που είναι μεσοτοιχία σε διπλανές πολυκατοικίες. Πληρώνει ο ένας της μιας πολυκατοικίας πάγιο θέρμανσης ή έξοδα θέρμανσης στον άλλο στην διπλανή πολυκατοικία? Αν λοιπόν εγώ αυτονομηθώ θα είμαι ένα σπίτι μεσοτοιχία με τον διπλανό μου στην διπλανή πολυκατοικία και μεσοτοιχία με τον διπλανό μου στην δική μου πολυκατοικία. Αφού δεν δίνω κάτι στον έναν στην διπλανή πολυκατοικία με ποιά λογική να δίνω στον άλλον στην ίδια πολυκατοικία? Να το δούμε και αλλιώς? Ο διπλανός στην ίδια πολυκατοικία που δεν θέλει ή δεν έχει θέρμανση θα μου πληρώνει πάγιο ή έξοδα θέρμανσης επειδή του ζεσταίνω τον ένα τοίχο? Αν αποφασίσει να βάλει κεντρική θέρμανση σε λειτουργία γιατί να του πληρώνω εγώ που μου ζεσταίνει τον τοίχο? Όσο για τις σωλήνες που περνάνε από μέσα από τα διαμερίσματα δεν συζητάμε! Να μονοθούν άμεσα για να μην χρωστάει χάρη κανένας σε κανέναν! Ούτε νατους χρωστάω εγώ που \"ζεσταίνομαι\" επειδή περνάει η σωλήνα από το σαλόνι μου (και φαίνεται μια αηδία)! Ούτε να μου χρωστάνε οι άλλοι που περνάνε την σωλήνα από το σαλόνι μου και δεν έχουν τις απώλειες που θα είχαν αν πέρναγε από το κρύο κλιμακοστάσιο ή το φωταγωγό(όπως θα έπρεπε). Ο καθένας μόνος του!

 5. avatar Αγανακτισμένος με την κεντρική θέρμανση

  \"να συνεισφέρουν για τη συντήρηση της κεντρικής θέρμανσης\". Απαράδεκτο αν συμβεί! Οι άλλοι θα συνεισφέρουν στην συντήρηση της δικής μου θέρμανσης αν αυτονομηθώ? Αν όχι γιατί να συνεισφέρω εγώ στην δική τους? Ο καθένας μόνος του, επιτέλους. Ένα τόσο απλό θέμα το έχουμε κάνει σήριαλ!!

 6. avatar Ναι σε ολα

  Επιτέλους!!!!

 7. avatar ub

  ΤΑ ΡΕΤΙΡΕ ΜΠΟΡΟΥΝ ΑΝΕΤΑ ΝΑ ΚΟΠΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΑΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ 40 τετρ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ ΟΛΗ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ..

 8. avatar !!

  Είναι το 5ο άρθρο που επαναλαμβάνει τα ίδια και τα ίδια. Εντάξει το μάθαμε ότι μπορούν οι ιδιοκτήτες να αυτονομηθούν! Στις περισσότερες πολυκατοικίες αυτό είχε ήδη γίνει και χωρίς συνελεύσεις και αποφάσεις ιδίως για τα καταστήματα των ισογείων. Αυτό είναι το σημαντικό; Ή το αν ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ή ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ το πάγιο ή άλλη συμμετοχή στη δαπάνη κεντρικής θέρμανσης; Πότε θα εκδοθεί επιτέλους αυτή η έρμη διευκρινιστική εγκύκλιος;

 9. avatar Εμβρόντητος

  Να χαρώ εγώ υψηλής ποιότητας δημοσιογραφία ! ! ! \"Τι προβλέπει η εγκύκλιος για την αυτόνομη θέρμανση στις πολυκατοικίες\" Ανοίγεις και παθαίνεις μια ενημέρωση βρε παιδί μου ! \". . . Μέχρι να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος , το θέμα παραμένει ασαφές . .. \"

  1. avatar calmsea

   Πρέπει να ντρέπονται λιγάκι...
   Αλλά όχι μόνο δεν ντρέπονται αλλά κομπάζουν κιόλας !!!
   Από τους \"κυκλοφορούντες\" δημοσιογράφους, οι περισσότεροι είναι αμόρφωτοι
   και σχεδόν όλοι κάνουν \"σκόπιμη\" δημοσιογραφία...

   1. avatar οκ παιδια

    μαλλον δεν το ξερετε το θεμα καθολου. ειναι σημαντικο αν τελικα θα πληρωνεις το παγιο στην κοινοχρηστη θερμανση ή οχι... απλά εσείς δε σας ενδιαφέρει και λέτε ότι σας κατέβει στο κεφάλι

    1. avatar calmsea

     Μάλλον μπερδεύτηκες !!!
     Εγώ λέω ότι το μόνο που έκαναν, αφού λαδώθηκαν από τους διαχειριστές αερίου, νομοθέτησαν στο πόδι για να αυτονομηθούν όσοι θέλουν, χωρίς ωστόσο να δώσουν λύση και στα άλλα συναφή προβλήματα, όπως αν κάποιος όταν αυτονομηθεί θα πρέπει να πληρώνει το πάγιο ή όχι, τον καταμερισμό των δαπανών της θέρμανσης γενικά, των άλλων κοινοχρήστων, κλπ...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει