Στις κερκίδες των γηπέδων έχει μεταφερθεί η αγανάκτηση για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Στα πανό των οπαδών την περασμένη αγωνιστική καταγράφηκε ο θυμός τους, αφού ως μέλη της ελληνικής κοινωνίας υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης.

Στην αναμέτρηση ΠΑΟ – Εργοτέλη οι χαρακτηρισμοί που επιφύλαξαν οι οργανωμένοι των γηπεδούχων στους πολιτικούς παραλίγο να τινάξουν τον αγώνα στον αέρα, δίνοντας «τροφή» για συζητήσεις σχετικά με το δικαίωμα των οπαδών να εκφράζονται πολιτικά. Το περιστατικό ανέτρεψε τη θεωρία των κοινωνιολόγων, σύμφωνα με την οποία «το ποδόσφαιρο κοιμίζει τον λαό». Φαίνεται πως η κρίση «ξύπνησε» τους… αγανακτισμένους των γηπέδων, που έκαναν δυναμική εμφάνιση από το ΟΑΚΑ και τη Ν. Σμύρνη μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης και τη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η πολιτική διαμαρτυρία εμφανίζεται στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Τα ματς της Εθνικής ομάδας συχνά αποτελούσαν ευκαιρία για μια «δήλωση» πολιτική υπέρ του… εθνικού συμφέροντος. Σε αγώνες όπως Ελλάδα – Τουρκία ή Ελλάδα – Αλβανία στο παρελθόν ακούστηκαν συνθήματα πολιτικού περιεχομένου, που δεν διέπονταν από… προοδευτικό πνεύμα. Στον πρόσφατο αγώνα της Εθνικής με την Κροατία, οι παριστάμενοι φώναξαν συνθήματα υπέρ της Σερβίας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ως «επιχείρημα» κατά του αντιπάλου.

Όμως το πανό που «σηκώθηκε» στον πρόσφατο αγώνα Ολυμπιακού – Ντόρτμουντ, με τον καβαλάρη σημαιοφόρο να κατακεραυνώνει τη Γερμανία, δεν θα εμφανιζόταν εύκολα στο παρελθόν. Όπως γράφει σήμερα το «Έθνος», οι πολιτικές εξελίξεις με πρωταγωνίστρια την καγκελάριο Μέρκελ και ο ρόλος της Γερμανίας στην ελληνική κρίση στάθηκαν αφορμή για το πανό, αλλά και για τα «ευρηματικά» συνθήματα που ακούστηκαν.

Είναι αλήθεια ότι δεν μπορεί κανείς να ταυτίσει το σύνολο των φιλάθλων μιας ομάδας με έναν πολιτικό χώρο ή με συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Παραδοσιακά, όμως, υπάρχουν κάποιες «τάσεις» που οδηγούν στην επιλογή της μίας έναντι της άλλης φανέλας. Αντιεξουσιαστές, αναρχικοί και οπαδοί της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς δείχνουν έντονη συμπάθεια στην ΑΕΚ και στον Ατρόμητο. Οι «Φενταγίν» του Περιστερίου είναι γνωστοί για τη δράση τους υπέρ των Παλαιστινίων και την ευαισθησία τους για τις πολιτικές εξελίξεις.

Αλλά και στον αγώνα του ΠΑΟ με την ισραηλινή Μακάμπι οι φίλαθλοι σήκωσαν πανό υπέρ της Παλαιστίνης. Στους οργανωμένους του «τριφυλλιού» συναντά κανείς και τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, με την αριστερή τάση να βαρύνει την πλάστιγγα τα τελευταία χρόνια.

Οι οπαδοί του Ολυμπιακού χαρακτηρίζονται ως πιο «απολιτίκ», αλλά κατά καιρούς συσπειρώνονται για πολιτικούς λόγους. Όσο για τους Snakes του ΟΦΗ, εσχάτως έχουν βρεθεί απέναντι στο σύστημα δις: όταν διαμαρτύρονταν για να ανέβει η ομάδα τους στη Σούπερ Λίγκα και την περασμένη Κυριακή που τα έβαλαν με κυβέρνηση και τρόικα.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Αστέρα Εξαρχείων, αφού λόγω… εντοπιότητας οι πιστοί του έχουν μια έφεση στα συνθήματα εναντίον της Αστυνομίας. Αν και η ομάδα αγωνίζεται στο τοπικό πρωτάθλημα της Αθήνας, η παρουσία των οπαδών της είναι εντυπωσιακή με τον Τσε Γκεβάρα να κοσμεί τα πανό τους…