Την κορδέλα των εγκαινίων του Πνευματικού Κέντρου του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Ψυρρή έκοψε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος από όπου αναφέρθηκε στα πολύτιμα οφέλη της συνεργασίας.

Ειδικότερα, χαρακτήρισε το ναό πολυσήμαντο και επισήμανε πως «η πορεία αυτού του χώρου φανερώνει ότι όταν ομονοούμε το αποτέλεσμα είναι θαυμαστό και το καμαρώνουμε», ενώ παράλληλα έκανε λόγο για τις δυσκολίες που υφίσταντο παλαιότερα στη συνεργασία μεταξύ Εκκλησίας και Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μίλησε επιπλέον για την ιστορία του ναού και τις ταλαιπωρίες που έχει υποστεί στο πέρασμα του χρόνου, ενώ τόνισε ότι ο ναός αυτός μπορεί να μην έχει πολύ κόσμο, όπως έχουν μεγάλες ενορίες, αλλά έχει ανθρώπους πιο συναισθηματικούς, που τους αρέσει η ησυχία και η απλότητα. «Βλέπουμε ότι αυτή η αναζήτηση είναι έντονη», είπε και σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που πραγματοποιείται στην Αρχιεπισκοπή για τη λειτουργία των ιστορικών ναών της Αθήνας. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Συμεών Βολιώτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για αυτό το επιτυχημένο πρόγραμμα, αλλά και την εντυπωσιακή συμμετοχή 3.500 νέων.

Σχετικά με το Πνευματικό Κέντρο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος χαρακτήρισε συγκινητική την προσπάθεια δημιουργίας τέτοιων δομών και τόνισε πως «χρειάζεται συντονισμός, συνεργασία με τον δήμο ή οποιονδήποτε άλλο φορέα, ώστε να λειτουργούν όλα με προγραμματισμό».

Τέλος, ευχαρίστησε τον π. Χρυσόστομο Συμεωνίδη, προϊστάμενο του ναού, για την υλοποίηση του έργου, καθώς και όλους όσοι συμμετείχαν και συνεισέφεραν.

Τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, παρουσία κληρικών, πολιτικών, εκπροσώπων της Περιφέρειας, διευθυντών υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Αρχιεπισκοπής και πλήθους κόσμου.

Ο προϊστάμενος του ναού, αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Συμεωνίδης, έκανε, από την πλευρά του, αναφορά στην ιστορία του ιερού ναού, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το 2001 μνημείο πολιτισμού και για το Πνευματικό Κέντρο, του οποίου οι προσπάθειες ανοικοδόμησης ξεκίνησαν το 2012, αλλά και για τη διαδικασία που απαιτήθηκε, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες το 2014.

Η κατασκευή του έργου ολοκληρώθηκε πριν από δύο μήνες και πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο κτήριο ενεργειακής κλάσης Α, που θα στεγάσει το Πνευματικό Κέντρο του ναού, αλλά έναν χώρο φιλοξενίας συγγενών ασθενών.