Την εκτίμηση για αύξηση της επισκεψιμότητας της τάξης του 30-40%, στην αποψινή διοργάνωση της 3ης «Λευκής Νύχτας Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου», έναντι της περσινής στην οποία συμμετείχαν 29.000 επισκέπτες με τον τζίρο σε καφέ-εστίαση και ταξί να αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Χατζημιχαήλ.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χατζημιχαήλ χαρακτηρίζει τη διοργάνωση ως το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός της Αλεξανδρούπολης καθώς «μέχρι τη διενέργεια της πρώτης Λευκής Νύχτας, η καλύτερη, εμπορικά, ημέρα του χρόνου ήταν η παραμονή των Χριστουγέννων, οπότε και πραγματοποιείται το 30% του συνόλου της κατανάλωσης σε μία εμπορική επιχείρηση σε σχέση με τους ετήσιους τζίρους. Τα τελευταία δύο χρόνια αυτό έχει αλλάξει στην πόλη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αποδίδει την αισιοδοξία του για την προσέλευση του αγοραστικού κοινού στον διπλασιασμό της γεωγραφικής επιφάνειας που καλύπτει η αποψινή Λευκή Νύχτα, στην οποία συμμετέχει το σύνολο των επιχειρήσεων του ιστορικού κέντρου της πόλης, στις επιτυχημένες δύο προηγούμενες διοργανώσεις, στη διεύρυνση των ποσοστών εκπτώσεων των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία ξεκινούν από 50% σε όλα τα καταστήματα με σταδιακές αυξήσεις των ποσοστών έκπτωσης σε κάποια εξ αυτών προς τη λήξη της διοργάνωσης στις 12.00 τα μεσάνυχτα, στη διευκόλυνση της κίνησης λόγω της πεζοδρόμησης των λεωφόρων και στη δημιουργία ενός γενικότερου περιβάλλοντος ευφορίας που προκαλούν οι παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις, παράγοντες που «επιδρούν καταλυτικά στην ψυχολογία και οδηγούν στην τρομερή έξαρση της κατανάλωσης».

Διαχωρίζει τη φετινή θερινή περίοδο σε δύο μεγάλες υποπεριόδους «με σημείο αναφοράς τις δυσάρεστες εξελίξεις στη γειτονική Τουρκία».

«Στη μετά το πραξικόπημα εποχή, προφανώς υπάρχει μία πτώση εισόδου στη χώρα Τούρκων τουριστών της τάξης του 30 και κατά περίπτωση 40%, η οποία καταγράφηκε κυρίως με βάση εκτιμήσεις τόσο δικές μας όσο και του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης. Είναι γνωστό το θέμα της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα των δημοσίων υπαλλήλων , οι οποίοι ήταν και ένα τμήμα από τον όγκο αυτών των τουριστών που εισέρχονται στη χώρα», σημειώνει ο κ. Χατζημιχαήλ, συμπληρώνοντας πως ήδη παρατηρείται ομαλοποίηση της ροής εισόδου ενώ διευκρινίζει πως οι Τούρκοι επιχειρηματίες συνεχίζουν να επισκέπτονται την Αλεξανδρούπολη.

Αξιολογεί τους Τούρκους επισκέπτες ως τον κινητήριο μοχλό του τουρισμού και της κατανάλωσης στην Αλεξανδρούπολη αλλά και σε όλη την Ελλάδα. «Πριν τις δυσάρεστες εξελίξεις στην Τουρκία έχουμε την καταγραφή απανωτών ρεκόρ σχετικά με την επισκεψιμότητα των Τούρκων, αναφορικά με την κατανάλωση, με την εν γένει παρουσία τους στην περιοχή. Η πρώτη εικόνα που έχουμε από την καταγραφή των στοιχείων στους μεθοριακούς σταθμούς είναι εντυπωσιακή. Κυρίως στη λήξη του Ραμαζανιού καταγράφηκε είσοδος 26.000 Τούρκων επισκεπτών και 10.000 αυτοκινήτων σε ένα διάστημα πολύ λίγων 24ωρων» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Όσον αφορά στο κομμάτι του τουρισμού με τη Βουλγαρία σύμφωνα με τον κ. Χατζημιχαήλ «φαίνεται ότι διευρύνεται και θα γίνεται πλέον υπό την ομπρέλα των εθνικών κυβερνήσεων μια και στο πρόσφατο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού υπήρξε μια ανάλογη κουβέντα με τον Βούλγαρο ομόλογό του πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης τονίζει ότι οι δράσεις του συλλόγου δεν έχουν ως προσανατολισμό μόνο τους επισκέπτες, παραμελώντας τους ντόπιους καταναλωτές. «Επανειλημμένως έχουμε ευχαριστήσει τους συμπολίτες μας για το γεγονός ότι μας στηρίξανε και συνεχίζουν να μας στηρίζουν μέσα στα δύσκολα αυτά χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είναι κανείς αφελής για να δώσει όλη τη βαρύτητα στους επισκέπτες τη στιγμή που η συνεισφορά τους είναι περίπου στο 5,5% του ετήσιου τζίρου των καταστημάτων της πόλης».

Στις εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν τη Λευκή Νύχτα συμπεριλαμβάνονται 8 κεντρικές σκηνές με ζωντανή μουσική από γνωστά συγκροτήματα και καλλιτέχνες πανελλήνιας εμβέλειας, παρέλαση τυμπανιστών που θα διατρέξει κάθε γωνία της Αγοράς, DJs σε διάφορα σημεία της πόλης, παραδοσιακά (και μη) χορευτικά συγκροτήματα, αθλητικά events του ΜΓΣ Εθνικού Αλεξανδρούπολης, εκδηλώσεις καταστημάτων και πολλές άλλες εκπλήξεις για τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.