Επισκέψεις σε 7 ακριτικά νησιά του Αιγαίου πραγματοποίησε ο Φιλανθρωπικός Οργανισμός «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών υλοποιώντας προγράμματα ενημέρωσης , εξετάσεων και παροχής δεμάτων Αγάπης σε οικογένειες  που ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τα ακριτικά οδοιπορικά συμπεριλάμβαναν τα νησιά Σάμου, Ικαρία, Φούρνους, Κάρπαθο, Κάσο , Χιο και Λέσβο.

Το κλιμάκιο της «Αποστολής» είχε συναντήσεις με τους Μητροπολίτες και εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκους των περιοχών καταγράφοντας τα προβλήματα των ακριτών προκειμένου να προχωρήσει σε δράσεις στήριξης  τους.

Ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» κ. Κωνσταντίνος  Δήμτσας στις συναντήσεις του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία  επισημαίνοντας το ενδιαφέρον του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου για τους ακρίτες.

«Κάθε επίσκεψη στην ακριτική Ελλάδα είναι μια εμπειρία γιατί διαπιστώνεις την εγκατάλειψη που βιώνουν οι κάτοικοι των μικρών νησιών. Διαπιστώσαμε ότι η οικονομική κρίση δημιουργεί  σοβαραρότατα προβλήματα στην καθημερινότητα τους αλλά πολλές φορές και στην ίδια τους τη ζωή. Δυστυχώς πολλοί στην Αθήνα φαντάζονται πόσο ωραία είναι η ζωή στα ακριτικά νησιά αλλά ξεχνούν ότι υπάρχει μια προϋπόθεση,  να έχεις προστάτη έναν Άγιο δίπλα στο προσκεφάλι σου, να σε προφυλάσσει από αρρώστιες και κάθε  αναποδιά. Η «Αποστολή» στα μέτρα των δυνατοτήτων της  θα συνεχίζει να στηρίζει τους ακρίτες».

Η δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο για την πρωτοβουλία του και αναφέρθηκε ενδεικτικά στα προβλήματα του νησιού  λέγοντας  ότι σήμερα ο δήμος δεν διαθέτει κανέναν μόνιμο υπάλληλο και πρόσθεσε: “Έχουμε μείνει απολύτως απογυμνωμένοι. Δυστυχώς έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και χρειαζόμαστε βοήθεια. Αυτή τη στιγμή είμαστε με ένα γιατρό, με ένα σαράβαλο ασθενοφόρο, χωρίς νοσηλεύτρια, χωρίς τραυματιοφορείς, χωρίς πρακτικογράφο”.

Στην Σάμο, τους Φούρνους, την Ικαρία, την Κάρπαθο και την Κάσο συνεχίστηκε  η μεγάλη πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης και πρόληψης για την άνοια της «ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ» σε συνεργασία με την 100% ελληνική εταιρία ΜΕΓΑ και τα Sani Sensitive.

Εξειδικευμένο προσωπικό του «Καρέλλειου – Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Alzheimer & Συναφών Παθήσεων» της «Αποστολής» πραγματοποίησε δωρεάν τεστ μνήμης σε πολίτες άνω των 60 ετών.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με την άνοια στα Πνευματικά Κέντρα των Ιερών Μητροπόλεων, με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη νόσο, που παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον πολίτες της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος της πανελλαδική εκστρατείας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου προκειμένου να επιτυγχάνεται η έγκαιρη διάγνωση της νόσου η οποία είναι αποφασιστικής σημασίας για τον ασθενή και τους οικείους του γιατί τους επιτρέπει να ξεκινήσουν έγκαιρα φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες, να προγραμματίσουν το μέλλον με τη ρύθμιση νομικών, ιατρικών και οικονομικών θεμάτων, να εκπαιδευτούν ώστε να διαχειρίζονται αποτελεσματικά την καθημερινότητά τους, να μειώσουν το συνολικό κόστος φροντίδας».

Οι πάσχοντες από νόσο Aλτσχάιμερ και άλλες μορφές Άνοιας στην Ελλάδα υπολογίζονται περίπου 200.000 ενώ Παγκοσμίως και μέχρι το 2050, οι ανοϊκοί ασθενείς θα είναι περίπου 115,4 εκατομμύρια .