Θέμα επανένωσης των εταιρειών HELEXPO AE και ΔΕΘ ΑΕ, που προέκυψαν από τη διάσπαση του εθνικού εκθεσιακού φορέα, το 1999, αλλά και επείγουσας εξεύρεσης ξένου στρατηγικού εταίρου, επανέφεραν σήμερα από κοινού οι διοικήσεις των δύο νομικών προσώπων, με την ευκαιρία της συνέντευξης Τύπου για την 76η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ξεκαθάρισαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει επίσημη κυβερνητική γραμμή για το ζήτημα της επανένωσης, ενώ επισήμαναν την ανάγκη άμεσης προώθησης της δημιουργίας του νέου εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου Θεσσαλονίκης.

Τα περισσότερα από αυτά τα ζητήματα θίγονται, άλλωστε, τόσο σε σχετική μελέτη των «Ευρωσυμβούλων» για λογαριασμό της HELEXPO -η οποία απεστάλη ήδη στην πολιτική ηγεσία- όσο και στο νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΘ, προγραμματισμένο να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας, σημείωσε ότι η HELEXPO-ΔΕΘ, «ως ενιαίο μαγαζί», είναι απίστευτων δυνατοτήτων και μπορεί πράγματι να αποτελέσει στα επόμενα χρόνια τον σημαντικότερο αναπτυξιακό φορέα της Θεσσαλονίκης, μαζί με το λιμάνι και την – ακόμη «στα χαρτιά»- Ζώνη Καινοτομίας.

«Πρέπει να επιλεγεί επειγόντως ξένος στρατηγικός εταίρος, που θα βοηθήσει την Έκθεση στο θέμα της εξωστρέφειας και πρέπει να λήξει η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο εταιρειών», πρόσθεσε, δεδομένου ότι οι διοικήσεις της Ηelexpo και της ΔΕΘ βρέθηκαν τα περασμένα χρόνια «στα μαχαίρια», εξαιτίας των ενοικίων που πρέπει να καταβάλει η πρώτη στη δεύτερη για χρήση εκθεσιακών εγκαταστάσεων.

Ερωτηθείς ποια μορφή θα μπορούσε να λάβει η συνεργασία των HELEXPO-ΔΕΘ με διεθνή εταίρο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo Πάρις Μαυρίδης σημείωσε ότι αν ο ίδιος ήταν ιδιώτης θα διάλεγε «να μπει σε μια εταιρεία με πλειοψηφικό πακέτο». Διατύπωσε την εκτίμηση ότι, παρά την κακή εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό σήμερα, αν προκηρυσσόταν σχετικός διαγωνισμός θα υπήρχε ενδιαφέρον, καθώς η Θεσσαλονίκη μπορεί πράγματι να εξελιχθεί σε μεγάλο περιφερειακό εκθεσιακό κέντρο για τις περιοχές Βαλκανίων, Β.Αφρικής και Μ.Ανατολής.

Πρώτη προτεραιότητα αποτελεί για τον νέο πρόεδρο της ΔΕΘ, Θεόδωρο Σουμπάση, η δρομολόγηση της κατασκευής του νέου εκθεσιακού κέντρου εντός της θητείας του, υπογράμμισε ο ίδιος.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετικό ερώτημα, ο κ.Μαυρίδης σημείωσε ότι οι οφειλές του δήμου προς τη Ηelexpo ανέρχονται σε 360.000 ευρώ.