Τα σφαιρικά βίντεο (360 videos) είναι η νέα κυρίαρχη τάση στον χώρο της καταγραφής εικόνας και συνδυάζονται όχι μόνο με οθόνες υπολογιστή, αλλά με κινητά τηλέφωνα και γυαλιά εικονικής πραγματικότητας (VR glasses). Γυρίζετε το κεφάλι σας γύρω γύρω και βλέπετε διαφορετικό τμήμα της σφαιρικής κινούμενης εικόνας.

Πέρα από την εντυπωσιακή παρουσίαση και την καταγραφή οπτικού υλικού, τα videos 360 προσφέρουν την ψευδαίσθηση της τρισδιάστατης απεικόνισης. Η νέα αυτή τάση έρχεται να εξυπηρετήσει την ανάγκη των ανθρώπων, όχι μόνο να βλέπουν ένα πανοραμικό video, αλλά να συμμετέχουν –έστω και σε δεύτερο επίπεδο- στην εμπειρία που αυτό μεταφέρει, καθώς η σφαιρική καταγραφή δίνει την αίσθηση συμμετοχής στα δρώμενα και σε κάνει άμεσα κοινωνό της όποιας εμπειρίας, καθώς μπορείς να δεις τα πάντα στο χώρο.

videos 360 videos360-1

Η πρώτη ελληνική παραγωγή video 360 δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2015 από την Experience Greece, εταιρία των δημοσιογράφων Γιάννη Ντρενογιάννη και Βάλυς Βαϊμάκη. Το video έχει σαν θέμα μια απλή περιήγηση στους πρόποδες της Ακρόπολης, από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως το Μοναστηράκι και μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση:

*Με το βελάκι πάνω αριστερά μπορείς να περιστρέψεις την εικόνα

Νίκος Τσάδαρης