Με αφορμή τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων που διενέργησε η αρμόδια υπηρεσία για τα τέλη κυκλοφορίας, στάλθηκαν από την Εφορία ειδοποιητήρια σε όλους όσους δεν προμηθεύτηκαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2010 αλλά και προηγούμενων ετών.

Συγκεκριμένα από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν πως 200.000 αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν την τελευταία δεκαετία χωρίς αυτοκόλλητο σήμα και την απόδειξη πληρωμής των τελών που βεβαιώνει την καταβολή τους, ενώ η καταλυτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι η 31η Αυγούστου.

Αν κάποιος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τότε θα πρέπει να προσκομίσει οποιοδήποτε δικαιολογητικό με το οποίο να αποδεικνύει τον λόγο για τον οποίο δεν οφείλονται ή έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας, για τα τέλη και το τυχόν πρόστιμο ευθύνονται όλοι οι συνιδιοκτήτες.

Τα πρόστιμα για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα, τις μοτοσυκλέτες και τα τύπου τζιπ ποικίλουν ανάλογα την περίπτωση:

-Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας κάτω των 30 ευρώ τότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

-Για οχήματα στα οποία αναλογούν τέλη κυκλοφορίας άνω των 30 ευρώ τότε το πρόστιμο ανέρχεται στο ύψος των τελών κυκλοφορίας, που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα του οχήματος ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

-Σε περίπτωση που το αυτοκίνητο είναι μεγάλου κυβισμού και δεν έχει καταβληθεί ο ειδικός φόρος αυτοκινήτων, επιβάλλεται από την αρμόδια ΔΥΟ πρόστιμο που ορίζεται σε ποσοστό 1% επί του οφειλόμενου ειδικού φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης ή μη καταβολής του φόρου αυτού.

-Στην τελευταία περίπτωση που το όχημα απαλλάσσεται από τα τέλη, το πρόστιμο για την εκπρόθεσμη προμήθεια του ειδικού σήματος είναι ίσο με το ένα δεύτερο των τελών που αντιστοιχούν στον κυλινδρισμό του κινητήρα ή τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα του οχήματος, πλην της περίπτωσης που τα αναλογούντα τέλη είναι κατώτερα των 30 ευρώ, οπότε το πρόστιμο ανέρχεται σε 30 ευρώ.

Για τα φορτηγά και τα λεωφορεία δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης καθώς και τα επιβατικά δημόσιας χρήσης, το πρόστιμο περιορίζεται στις περιπτώσεις αυτές στο μισό των κατά περίπτωση οφειλόμενων τελών κυκλοφορίας.