Περίπου 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στο κύριο συνοριακό πέρασμα από την Ελλάδα προς την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) καθώς απαγορεύεται η είσοδος σε ανθρώπους συγκεκριμένων εθνικοτήτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δήλωσαν σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη.

«Μια νέα ανθρωπιστική κατάσταση είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη η οποία χρειάζεται επείγουσα προσοχή», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Άντριαν Έντουαρντς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Οι νέοι περιορισμοί αφορούν κυρίως ανθρώπους που το προφίλ τους περιγράφεται στη βάση της εθνικότητας που δηλώνουν», ανέφερε. Στα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και μεταξύ της ΠΓΔΜ και της Σερβίας, επιτρέπεται η είσοδος σε πολίτες της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ.

Η διέλευση απαγορεύεται σε πολίτες άλλων χωρών και αυτό έχει προκαλέσει διαμαρτυρίες από περίπου 200 πρόσφυγες και μετανάστες, κυρίως από το Ιράν, το Μπανγκλαντές και το Πακιστάν, με μερικούς από αυτούς να έχουν αρχίσει απεργία πείνας.

«Όλοι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους, και (το δικαίωμα) οι ατομικές υποθέσεις τους να εξετάζονται. Θα πρέπει να δίνεται κατάλληλη πληροφόρηση στους ανθρώπους που αφορούν αποφάσεις στα συνοριακά σημεία και κατάλληλες συμβουλές θα πρέπει να είναι διαθέσιμες», τόνισε ο Έντουαρντς.

Η UNHCR δεν έχει πληροφορίες για το αν οι νέοι περιορισμοί έχουν άμεση σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι πριν από δέκα ημέρες που σκότωσαν 130 ανθρώπους και την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Το περιβάλλον έχει επιδεινωθεί σημαντικά για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο και αυτό είναι ένα θέμα», επισήμανε.

Συνολικά 858.805 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει μέχρι τώρα διά θαλάσσης στην Ευρώπη φέτος, κυρίως στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ενώ 3.548 έχουν πεθάνει ή αγνοούνται, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (IOM). Μόνο 148 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης– στη Φινλανδία, στο Λουξεμβούργο και στη Σουηδία, είπε ο Έντουαρντς.