«Κεφαλικό φόρο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Γιάννης Αδαμόπουλος, τη διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, με την οποία προβλέπεται η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους επιτηδευματίες και τους ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα, που τηρούν βιβλία Β’ ή Γ’ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Μεταξύ των επιτηδευματιών περιλαμβάνονται και οι δικηγόροι.

Η επιβολή τέλους επιτηδεύματος στους δικηγόρους, υπογραμμίζει ο κ. Αδαμόπουλος, «αυξάνει ακόμη περισσότερο τη συνολική φορολογική πίεση, που συνεχίζει σταθερά να ασκείται, με ασαφή και έωλα κριτήρια, προς τον επαγγελματικό κλάδο των δικηγόρων» και προσθέτει:

«Οι προϋποθέσεις επιβολής του τέλους επιτηδεύματος καταδεικνύουν την προχειρότητα, με την οποία θεσπίζονται οι δημοσιονομικές επιβαρύνσεις, καθώς καθίσταται πρόδηλη η θυσία των συνταγματικών επιταγών και των γενικών αρχών της φορολογίας στον βωμό της ταμιευτικής λογικής».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ επισημαίνει, ότι η επιβολή του επίμαχου τέλους δεν αντανακλά πραγματική φοροδοτική ικανότητα των δικηγόρων, αλλά παρουσιάζει μια επίπλαστη «αντικειμενική» οικονομική δυνατότητα, που «ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας και τις παρούσες συνθήκες ασκήσεως του δικηγορικού λειτουργήματος».

Σε μια εποχή, που τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι οι μισοί δικηγόροι Αθηνών, δεν έχουν ούτε μία παράσταση στα δικαστήρια, «η επιβολή ενός “κεφαλικού φόρου” δεν παρουσιάζεται μόνο ως νομικά προβληματική, αλλά και ως κοινωνικά άδικη».

Παράλληλα, ο κ. Αδαμόπουλος τονίζει ότι τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την επιβολή ΦΠΑ 23% στις δικηγορικές υπηρεσίες, αλλά και οι «αδυναμίες της αγοράς (αδυναμία καταβολής του Φ.Π.Α. επιπλέον της αμοιβής από τους εντολείς), φαίνεται ότι δεν λειτούργησαν διδακτικά για τους νομοθετούντες, ώστε να αποφύγουν ανάλογα άτοπα».

Ακόμη, δηλώνει ότι ο ΔΣΑ είναι «έτοιμος να εξαντλήσει κάθε νόμιμη οδό, ώστε να αποφευχθεί η εφαρμογή νομοθετικών ρυθμίσεων, που αφενός αντιβαίνουν προδήλως σε θεμελιώδεις αρχές και κανόνες, και αφετέρου υποβιβάζουν το ρόλο του δικηγόρου ως συλλειτουργού στην απονομή της Δικαιοσύνης».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ καλεί «τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελο Βενιζέλο, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, να μελετήσει τη ρύθμισή του και να απαντήσει στο εύλογο ερώτημα αν αυτή είναι συμβατή με τον νομικό μας πολιτισμό» και εκφράζει την ελπίδα «πως θα την αποσύρει».

Και καταλήγει ο κ. Αδαμόπουλος: «Αλλιώς οι δικηγόροι πρέπει να θεωρούν ότι διαμορφώνεται σκηνικό ώστε να παύσουν να υπάρχουν».