Η ετήσια τελετή τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της περιόδου 1941-1952, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο χώρο του μνημείου που βρίσκεται μέσα στον περίβολο του νοσοκομείου «Σωτηρία» από τον Όμιλο «Αττικός Τύμβος».

Ο «Αττικός Τύμβος» ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση των ονομάτων των εκτελεσμένων στο Γουδί για τη συμπλήρωση του μαρτυρολογίου των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και την απόδοση τιμής στην υπέρτατη θυσία των πεσόντων για την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη , την εθνική ενότητα και συμφιλίωση, αναφέρει η πρόεδρος του Ξανθή Παπαναστασίου -Πατμανίδου.

Με πρωτοβουλία ορισμένων συγγενών και συγκρατουμένων των εκτελεσμένων στο Γουδί, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, σημειώνει η πρόεδρος του Ομίλου, έγινε έρευνα και τα ανευρεθέντα σε αρχεία 370 ονόματα χαράχθηκαν διάτρητα σε ανοξείδωτο μέταλλο και πλαισίωσαν τη βασική μαρμάρινη στήλη. Ο Όμιλος θέλοντας να ολοκληρώσει τον κατάλογο των εκτελεσμένων αντιστασιακών αγωνιστών και να συμπληρώσει το μνημείο, συνέχισε και ολοκλήρωσε την έρευνα και για την περίοδο της Κατοχής. Οι εργασίες συμπλήρωσης του μνημείου θα γίνουν μόλις ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

Η κ. Παπαναστασίου κάνει έκκληση σε όσους γνωρίζουν άτομα που εκτελέστηκαν εις τον συνήθη τόπο όπισθεν του Σανατορίου «Σωτηρία», όπως αναφέρεται στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, να έρθουν σε επαφή με το ΔΣ και να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους , αφού δεν βρέθηκαν αρχεία των κατακτητών με στοιχεία εκτελέσεων.

Οι καταστάσεις των ονομάτων -προσθέτει-βασίζονται σε μαρτυρίες συγκρατούμενων, συγγενών και ανακοινώσεις ΜΜΕ. «Θα είναι μεγάλη συμβολή στην προσπάθεια μας για ολοκλήρωση του καταλόγου των αδίκως εκτελεσμένων και εξαφανισμένων αδελφών μας».