Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε σήμερα την Ελλάδα, για παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, στην περίπτωση του πρώην πρέσβη, υπουργού Τύπου και καθηγητή της Παντείου Δημήτρη Κώνστα, ο οποίος καταδικάσθηκε πρωτόδικα, από το Κακουργοδικείο Αθηνών, σε φυλάκιση 14 ετών για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, στην υπόθεση της «Παντείου», αλλά η υπόθεσή του εκκρεμεί προς εκδίκαση στο Εφετείο.

Στην ομόφωνη και καταδικαστική, για την Ελλάδα, απόφασή του, το Δικαστήριο εστιάζεται, κυρίως, στις δημόσιες δηλώσεις, περί αναμφισβήτητης ενοχής του κ. Κώνστα στην υπόθεση της «Παντείου», που έγιναν από τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς της τότε κυβέρνησης κ.Σωτήρη Χατζηγάκη (Δικαιοσύνης) και κ. Πέτρου Δούκα (Οικονομικών) χωρίς, όπως υπογραμμίζεται, να υπάρξει σεβασμός του τεκμηρίου αθωώτητας του κατηγορουμένου.

Υποχρεώνοντας την Ελλάδα να καταβάλλει στον κ. Κώνστα αποζημίωση 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει και 10.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι, κυρίως οι εκπρόσωποι του κράτους οφείλουν να σέβονται το τεκμήριο αθωότητας των κατηγορουμένων και να μην προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις, που προεξοφλούν την ενοχή τους, προτού υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις των δικαστηρίων.

Ειδικά για τον υπουργό Δικαιοσύνης της τότε κυβέρνησης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη, το Δικαστήριο σημειώνει ότι οι δηλώσεις του πολιτικού προϊστάμενου των ελληνικών δικαστηρίων, με τις οποίες ο τότε πρύτανης της Παντείου κρίθηκε ένοχος, πριν την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης του από τα δικαστήρια, φάνηκαν ότι προδικάζουν την επικείμενη απόφαση του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου.

Ο Δ. Κώνστας