Χωρίς κεράσια και ροδάκινα Εδεσσας και Αριδαίας Πέλλας κινδυνεύει να μείνει φέτος η αγορά, όμως και χωρίς εισόδημα κινδυνεύουν να μείνουν πάνω από 5.000 οικογένειες της περιοχής, εξαιτίας της μεγάλης καταστροφής που υπέστησαν περισσότερα από 30.000 στρέμματα δενδροκαλλιεργειών της ορεινής Πέλλας από τη χαλαζόπτωση της Τρίτης.

Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, χτύπησε για πρώτη φορά νωρίς το μεσημέρι 14 χωριά του δήμου Εδεσσας, βόρεια της πρωτεύουσας του νομού, καθώς και 12 χωριά του δήμου Αριδαίας – Αλμωπίας. Το απόγευμα, όμως, μια δεύτερη και πιο ισχυρή χαλαζόπτωση με μικρότερου μεγέθους χαλάζι στην ίδια περιοχή, ήρθε να προκαλέσει τις μεγαλύτερες καταστροφές στις κερασιές, τις ροδακινιές, τις μηλιές και τις δαμασκηνιές.

Σύμφωνα με τον «Αγγελιοφόρο», σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας δρομολογήθηκε η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται το έργο της αποτίμησης των ζημιών και η έναρξη της διαδικασίας των αποζημιώσεων.

Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι δεν έχει προχωρήσει στην περιοχή ούτε το πρόγραμμα τοποθέτησης διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας, ούτε ο «βομβαρδισμός» των χαλαζοφόρων νεφών από ειδικά αεροπλάνα του ΕΛΓΑ.