Λεπτομέρειες του αντιπυρικού σχεδιασμού του 2011, τρόποι για τη βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας και συντονισμού των φορέων που συμμετέχουν στη δασοπυρόσβεση, με σκοπό τη μέγιστη αποτελεσματικότητα, αλλά και ελλείψεις του κρατικού μηχανισμού, επισημάνθηκαν σε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή.

Ο κ. Παπουτσής μιλώντας στους συμμετέχοντες στη σύσκεψη μεταξύ άλλων τόνισε ότι για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας και των περιουσιών των πολιτών, πρώτα απ’ όλα είναι η πρόληψη των πυρκαγιών και έπονται η ενεργοποίηση και η ευαισθητοποίηση όλων των δυνάμεων και του καθενός προσωπικά, καθώς και ο σχεδιασμός, η προετοιμασία και η διάταξη των δυνάμεων.

Ο αρχηγός του ΠΣ αντιστράτηγος Στέλιος Στεφανίδης υπογράμμισε ότι, «η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: Στην πρόληψη, στην προκαταστολή, στην καταστολή και στην αποκατάσταση.

Το σημαντικότερο έργο της πρόληψης είναι να πετύχουμε, μερικά χρόνια αργότερα, ενεργούς πολίτες οι οποίοι θα έχουν αυξημένη περιβαλλοντική συνείδηση και θα συμμετέχουν στη διαφύλαξη της δασικής μας περιουσίας σε όλα τα στάδια.

Στην καταστολή αποφασιστικό ρόλο έχει ο άμεσος εντοπισμός της πυρκαγιάς, η γρήγορη αναγγελία της, καθώς και η κινητοποίηση τόσο των επίγειων όσο και των εναέριων δυνάμεων προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να πραγματοποιηθεί η κατάσβεσή της».

Όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών θα είναι καθόλα έτοιμος στο τέλος Μαΐου.
Ωστόσο, το κονδύλι που θα διαθέσει εφέτος το Πυροσβεστικό Σώμα για άμεσες ανάγκες, όπως είναι η συντήρηση οχημάτων, μισθοί, κ.λ.π., θα είναι κατά 10% μειωμένο σε σχέση με πέρσι.

Παράλληλα, ακόμα δεν έχουν αρχίσει τα έργα πρόληψης (αποψιλώσεις, συντηρήσεις δρόμων) κάτι που ο υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Θάνος Μωραΐτης απέδωσε στις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και τόνισε ότι θα προσχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την πρόσληψη του προσωπικού 8μηνης απασχόλησης για τα έργα πρόληψης, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν και από το «Πράσινο Ταμείο».

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος είπε ότι η χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας γίνεται από το πρόγραμμα ΣΑΤΑ και εφέτος θα είναι 600 εκατομμύρια ευρώ, όπως και πέρσι.
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι «από τη σημερινή συνάντηση φιλοδοξούμε να προκύψουν συγκεκριμένες στοχευμένες επισημάνσεις όλων όσοι συμμετέχουν, για όλα όσα επιβάλλεται να γίνουν, πριν μπούμε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου».