Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει η εξάπλωση του κόκκινου σκαθαριού στα φοινικόδεντρα του νομού Ρεθύμνου. Όπως ανακοινώθηκε σπό το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, μέχρι σήμερα έχει εντοπισθεί στις περιοχές Ρουμελή, Σίσες, Πέραμα, Αγγελιανά, Πάνορμο, στα Μισσίρια και στη Σκαλέτα του δήμου Ρεθύμνου και στις περιοχές Μελιδόνι και Γαράζο του δήμου Μυλοποτάμου.

Όλα τα στάδια του εντόμου (αυγό, προνύμφη, νύμφη, ακμαίο) εξελίσσονται στο εσωτερικό του φοινικοειδούς. Τα θηλυκά γεννούν γύρω στα 300 αυγά σε οπές ή πληγές του φοίνικα. Οι προνύμφες εκκολάπτονται σε 2-5 μέρες και εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα ανοίγοντας στοές. Η ανάπτυξη της προνύμφης διαρκεί από 1-3 μήνες. Η νύμφωση γίνεται μέσα ή έξω από τον κορμό μέσα σε κουκούλι που φτιάχνει η προνύμφη από ξερές ίνες του φοίνικα και διαρκεί 14-21 ημέρες, οπότε βγαίνει το ακμαίο.

Συνεπώς ο βιολογικός κύκλος του εντόμου διαρκεί περίπου 4 μήνες. Στον ίδιο φοίνικα μπορεί να συναντώνται επικαλυπτόμενες γενιές και να συνυπάρχουν όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου. Όταν τα ακμαία εξέρχονται από τα προσβεβλημένα φοινικοειδή (κατά κανόνα αυτό συμβαίνει τους φθινοπωρινούς μήνες και αφού καταστραφεί ολοσχερώς το φοινικοειδές) έχουν δυνατότητα πτήσης έως 1000m.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου εφιστά την προσοχή σε όσους διαθέτουν φοίνικες και προτείνει:

– Να μην γίνεται αλόγιστη χρήση φυτοπροστατευτικών.

– Το κλάδεμα των φοινικοειδών να γίνεται τους χειμερινούς μήνες, όταν το έντομο είναι λιγότερο δραστήριο, και οι τομές των φοινικοειδών να ψεκάζονται με ένα από τα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά

– Η διακίνηση των φοινικοειδών να γίνεται απαραίτητα με φυτοϋγειονομικό διαβατήριο.

Πηγή: rethnea.gr