Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, αναχωρεί το Σάββατο το μεσημέρι για το Πεκίνο όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους κινεζικών τραπεζών, στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών και τον πρόεδρο του ομίλου της Cosco, Τζιαφού Γουέι.

Τον υπουργό θα συνοδεύουν περίπου 20 εφοπλιστές και εκπρόσωποι ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς στο σχέδιο δράσης περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση της χρηματοδότησης από τις μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες ύψους 5 δισ. δολαρίων προς τους έλληνες πλοιοκτήτες για την κατασκευή πλοίων τους στα κινεζικά ναυπηγεία.

Επίσης στην ατζέντα των συνομιλιών με την κινεζική πλευρά θα περιλαμβάνεται η υπογραφή ενός σχεδίου δράσης με το οποίο θα εξειδικεύεται η επεξεργασία του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα της Ναυτιλίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρωθυπουργού της Κίνας στην Αθήνα, το θέμα των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία και του περιβάλλοντος.

Πρόσφατα αντιπροσωπεία του Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κ. Γιαννίδη και οι εκπρόσωποι εταιρειών-μελών του επιμελητηρίου που θα συμμετάσχουν στο ταξίδι του Υπουργού στην Κίνα, συζήτησαν με τον κ. Διαμαντίδη, σχετικά με τους όρους δανείων κινεζικών τραπεζών προς Έλληνες εφοπλιστές, (επιτόκια, χρόνοι χορήγησης κ.λπ.), στο πλαίσιο ευρύτερων συζητήσεων που εξελίσσονται το τελευταίο διάστημα και τόνισαν την ανάγκη σύστασης Ειδικού Ταμείου Ελληνικών Ναυπηγήσεων στην Κίνα με τη συνεργασία και των δύο πλευρών.

Ο κ.Διαμαντίδης θα έχει συνάντηση στο Πεκίνο με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, τον υπουργό Μεταφορών και ομόλογό του, τον υπουργό Εμπορίου και την υφυπουργό Εξωτερικών. Επίσης θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του κινεζικού νηογνώμονα και τον πρόεδρο της Cosco, καθώς και με προέδρους των τριών μεγαλυτέρων τραπεζών.

Στη συνέχεια ο κ. Διαμαντίδης θα μεταβεί στη Σανγκάη όπου θα συναντηθεί με το Δήμαρχο της πόλης, τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου που είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, με τραπεζίτες που έχουν σχέση με τις ναυπηγήσεις πλοίων, ενώ θα επισκεφθεί το λιμάνι και θα έχει συνομιλίες με τους προέδρους των μεγαλύτερων ναυπηγείων της Κίνας.