Μία από τις πιο ενοχλητικές διαδικασίες για τους επιβάτες των αεροπορικών ταξιδιών φαίνεται πως σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν. Οι αυστηροί περιορισμοί που ίσχυαν για τη μεταφορά υγρών και τζελ στις χειραποσκευές ενδέχεται να αρθούν σε πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια μέσα στο προσεχές διάστημα, χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και την επικείμενη έγκριση νέων, αναβαθμισμένων συστημάτων ασφαλείας.
Θυμίζουμε ότι από το 2006, οι επιβάτες ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν μόνο μικρές ποσότητες υγρών — βάρους το πολύ έως 100 ml ανά συσκευασία — τοποθετημένες σε διαφανείς πλαστικές σακούλες, συνολικής χωρητικότητας έως ένα λίτρο. Αυτός ο περιορισμός επιβλήθηκε για λόγους ασφαλείας, ως απάντηση στις απειλές τρομοκρατικών ενεργειών με υγρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς, καθώς κάτω από αυτή την ποσότητα δεν μπορείς να δημιουργήσεις εκρηκτικά στο αεροσκάφος. Αυτό το μέτρο, λοιπόν, το οποίο έχουμε βιώσει όλοι όσοι έχουμε ταξιδέψει αεροπορικώς, ισχύει εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες.
Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας Repubblica, οι εξελίξεις στην τεχνολογία των συστημάτων ελέγχου ασφαλείας αλλάζουν πλέον τα δεδομένα. Η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Πολιτικής Αεροπορίας (ECAC) φέρεται έτοιμη να δώσει την τελική έγκριση για την αναβαθμισμένη εκδοχή του λογισμικού που χρησιμοποιούν οι συσκευές ελέγχου τύπου Hi-Scan 6040 CTiX. Τα συγκεκριμένα μηχανήματα, που κατασκευάζονται από την εταιρεία Smiths Detection, μπορούν να αναγνωρίζουν αυτόματα και με υψηλή ακρίβεια ύποπτες ουσίες — μεταξύ αυτών και εκρηκτικά — μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης υψηλής ευκρίνειας.
Αν όλα κυλήσουν ομαλά, λοιπόν, και οι τελικές τεχνικές επαληθεύσεις ολοκληρωθούν θετικά, οι επιβάτες σε αρκετά ευρωπαϊκά αεροδρόμια ενδέχεται πολύ σύντομα να μην χρειάζεται ούτε να αφαιρούν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές κατά τον έλεγχο (σ.σ. μέχρι σήμερα πρέπει να βγάλεις από τη βαλίτσα ή το σακβουαγιάζ το laptop ή το tablet και να το βάλεις σε ξεχωριστό πλαστικό λεκανάκι που βάζεις τα πράγματά σου για έλεγχο), αλλά ούτε και να περιορίζονται στο τι μπορούν να μεταφέρουν στο αεροσκάφος. Αυτό σημαίνει πως αντικείμενα όπως κρέμες, τζελ, ποτά και άλλα υγρά άνω των 100 ml θα μπορούν να μεταφέρονται ανεμπόδιστα στις χειραποσκευές.
Η πορεία προς αυτή την αλλαγή, ωστόσο, δεν υπήρξε χωρίς εμπόδια. Το προηγούμενο έτος, και ενώ αρκετά αεροδρόμια είχαν επενδύσει σε αυτές τις τεχνολογίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ξαφνικά σε περιορισμούς για το μοντέλο Hi-Scan 6040 CTiX. Αφορμή αποτέλεσαν αναφορές, κυρίως από αμερικανικές αρχές, που έθεταν υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της ανίχνευσης. Ως αποτέλεσμα, από την 1η Σεπτεμβρίου 2024, οι περιορισμοί επεκτάθηκαν σχεδόν σε όλα τα αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχαν εγκαταστήσει σαρωτές νέας γενιάς, προκαλώντας τεχνικά και οργανωτικά προβλήματα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Η δυσαρέσκεια ήταν έντονη όχι μόνο από τους επιβάτες, αλλά και από τους φορείς διαχείρισης των αεροδρομίων. Ο λόγος ήταν απλός: οι νέοι σαρωτές είχαν σημαντικά μεγαλύτερο κόστος – έως και οκτώ φορές υψηλότερο από τα παραδοσιακά συστήματα – ενώ και τα έξοδα συντήρησης ήταν πολλαπλάσια. Παρόλα αυτά, η επένδυση κρίθηκε απαραίτητη με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας και της εμπειρίας του ταξιδιώτη.
Πλέον, μετά την ανανέωση του αλγορίθμου και τις νέες δοκιμές που διεξήχθησαν υπό την επίβλεψη της ECAC, όλα δείχνουν πως οι τεχνικές ανησυχίες έχουν ξεπεραστεί. Οι Βρυξέλλες τώρα εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να άρουν τους περιορισμούς μέσα στο καλοκαίρι, πιθανότατα εντός του Αυγούστου.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η κατάργηση των περιορισμών δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την Ευρώπη. Θα ισχύσει μόνο για τα αεροδρόμια που διαθέτουν την κατάλληλη τεχνολογική υποδομή, γνωστή και ως «έξυπνη ασφάλεια». Σε αεροδρόμια που δεν έχουν προχωρήσει στην αναβάθμιση του εξοπλισμού τους, οι παλιοί κανόνες θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται επί του παρόντος κανονικά.