Εσείς ξέρετε τι είναι ο αριθμός 112; Αν όχι, τότε ανήκετε στο 75% των Ευρωπαίων που δεν γνωρίζουν τον αριθμό έκτακτης ανάγκης, που ισχύει σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Από οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. μπορείτε να καλέσετε το 112 σε περίπτωση: Τροχαίου ατυχήματος, πυρκαγιάς ή διάρρηξης. Η κλήση στο 112 είναι δωρεάν και μπορεί να γίνει από κινητό, από σταθερό τηλέφωνο ή από τηλεφωνικό θάλαμο.

Το 112 δεν αντικαθιστά τους εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης. Στις περισσότερες χώρες λειτουργεί παράλληλα με αυτούς, ενώ σε άλλες (Δανία, Φινλανδία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Σουηδία, Μάλτα, Ρουμανία) έχει οριστεί ως ο κύριος αριθμός έκτακτης ανάγκης.

Προσοχή όμως! Το 112 είναι αριθμός έκτακτης ανάγκης και όχι κέντρο παροχής πληροφοριών. Μην το καλείτε για να μάθετε τι ώρα είναι ή τι καιρό θα κάνει αύριο. Οι περιττές κλήσεις ενδέχεται να υπερφορτώσουν το σύστημα, παρεμποδίζοντας έτσι την παροχή βοήθειας σε εκείνους που πραγματικά τη χρειάζονται!

Στο 112 σας απαντούν κατάλληλα εκπαιδευμένοι τηλεφωνητές που μιλούν σε διάφορες γλώσσες της Ε.Ε. και, ανάλογα με τη χώρα, είτε επεξεργάζονται απευθείας το αίτημά σας είτε το διαβιβάζουν στην αρμόδια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης. Πείτε τους το όνομά σας, τη διεύθυνσή σας καθώς και τον αριθμό του τηλεφώνου σας! Αυτό εξυπηρετεί στην αποφυγή συγχύσεων σε περίπτωση που το ίδιο περιστατικό αναφερθεί από πολλά άτομα.

Σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε να αναφέρετε την ακριβή τοποθεσία όπου βρίσκεστε, η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να εντοπίσει τη θέση σας σε χρονικό διάστημα λίγων λεπτών ή λίγων ωρών ανάλογα με το αν η κλήση σας πραγματοποιείται από σταθερό ή από κινητό τηλέφωνο.