Πρόκειται για ένα από τα πιο φρικιαστικά, αν όχι το πιο ανατριχιαστικό, εγκλήματα στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά. Τον Μάιο του 1996, η Θάσος μετατράπηκε σε σκηνικό πραγματικού εφιάλτη, όταν ο 24χρονος φοιτητής Νομικής Θεόφιλος Σεχίδης δολοφόνησε μεθοδικά και ατάραχα πέντε μέλη της οικογένειάς του – τον πατέρα, τη μητέρα, την αδερφή, τη γιαγιά και τον θείο του. Και δεν σταμάτησε εκεί. Τους τεμάχισε, φύλαξε εγκεφάλους στο ψυγείο και για σχεδόν τρεις μήνες παρίστανε τον αθώο, λέγοντας πως «έλειψαν για ταξίδι».

Ο «ήσυχος τρελός» που προετοίμαζε ένα πενταπλό μακελειό

Ο Θεόφιλος Σεχίδης δεν ήταν άγνωστος στην τοπική κοινωνία. Αντιθέτως, ήταν γνωστός ως ο «περίεργος φοιτητής», με αγάπη στη μουσική, την ποίηση και την ανατομία του εγκεφάλου. Πνευματώδης, μοναχικός, με εξαιρετικές επιδόσεις αλλά και ψυχαναγκαστική εμμονή με τον θάνατο και τη «λύτρωση». Πίστευε ότι η οικογένειά του συνωμοτούσε για να τον εξοντώσει. Και αποφάσισε να προλάβει.

Το χρονικό της σφαγής

Στις 19 Μαΐου, αφού σκότωσε και αποκεφάλισε τον θείο του σε αρχαιολογικό χώρο στη Θάσο, επέστρεψε σπίτι με νέο πουκάμισο και μονόκαννο όπλο. Σε λιγότερες από 24 ώρες, σκότωσε τον πατέρα του, τη μητέρα του, την αδερφή του και τη γιαγιά του. Άλλους πυροβόλησε, άλλους αποκεφάλισε με μαχαίρι. Μάζεψε τα πτώματα, τα τεμάχισε με αλυσοπρίονα, τα έβαλε σε σακούλες σκουπιδιών και τα πέταξε στη χωματερή της Καβάλας. Εγκεφάλους, όπως παραδέχτηκε, φύλαξε στο ψυγείο «για ανατομική μελέτη». Τους πέταξε τελικά όταν χάλασε το ψυγείο.

Ένας δολοφόνος χωρίς ενοχές

Για σχεδόν τρεις μήνες, ο Σεχίδης υποκρινόταν τον ανήσυχο συγγενή. Έλεγε πως η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γερμανία. Όταν η θεία του, από το Βέλγιο, άρχισε να ψάχνει επίμονα τον εξαφανισμένο σύζυγό της, οι Αρχές μπήκαν στο παιχνίδι. Η έρευνα οδήγησε τελικά στη σύλληψή του στις 8 Αυγούστου. Τότε ομολόγησε τα πάντα – ψύχραιμα, σχεδόν με υπερηφάνεια.

«Δεν μετανιώνω για τίποτα. Τους σκότωσα γιατί ήθελα να με σκοτώσουν πρώτοι», δήλωνε. Και πρόσθετε: «Δεν με νοιάζει ούτε η θανατική ποινή. Αν φύγω, θα πάω κάπου που δεν θα έχω πια πρόβλημα».

Το ματωμένο σπίτι και το «Λάθος» στον τοίχο

Η αναπαράσταση του εγκλήματος αποτυπώθηκε ως ένα από τα πιο σοκαριστικά ντοκουμέντα στην ελληνική αστυνομική ιστορία. Το σπίτι ήταν σφαγείο. Αίμα παντού, στον τοίχο η λέξη «Λάθος» γραμμένη με κόκκινη μπογιά. Οι περιγραφές του ιατροδικαστή για τα κομμένα κεφάλια, τους ξεραμένους εγκεφάλους και τα αλυσοπρίονα δεν άφηναν περιθώριο για ψευδαισθήσεις.

Η δίκη, η «παραφροσύνη» και το τέλος

Ο Τύπος της εποχής έψαχνε λέξεις να περιγράψει τη φρίκη: «Ο κανίβαλος που έκοβε τους συγγενείς του ακούγοντας Τσαϊκόφσκι», «Ο γιος του Φρανκεστάιν», «Αμόκ αίματος στη Θάσο». Στη δίκη που ακολούθησε, ο Σεχίδης καταδικάστηκε σε πέντε φορές ισόβια. Οι ψυχίατροι κατέληξαν ότι έπασχε από σχιζοτυπική διαταραχή, αλλά είχε πλήρη επίγνωση των πράξεών του. Δεν ήταν παράφρων – ήταν επικίνδια λογικός. Έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού. Πέθανε το 2019, στα 46 του, από καρδιακή ανακοπή. Μέχρι τέλους, δεν εξέφρασε ούτε ίχνος τύψης.

Τα σημαντικότερα γεγονότα της ημέρας στην Ελλάδα και τον κόσμο

325: Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η Α’ Οικουμενική Σύνοδος, η πρώτη στην Ιστορία της Εκκλησίας, για να καταδικάσει τον Αρειανισμό και να διατυπώσει βασικά δόγματα της χριστιανικής πίστης.

526: Σεισμός στην Αντιόχεια σκοτώνει περίπου 250.000 κατοίκους.

1570: Ο Φλαμανδός χαρτογράφος Αβραάμ Ορτέλιους εκδίδει το Theatrum Orbis Terrarum, τον πρώτο σύγχρονο άτλαντα στην ιστορία. Το έργο συγκεντρώνει σε ενιαίο τόμο χάρτες από διάφορους χαρτογράφους, παρουσιάζοντάς τους με ενιαίο ύφος και δομή – και θέτοντας τα θεμέλια για τη σύγχρονη γεωγραφική απεικόνιση του κόσμου.

1825: Στη μάχη του Μανιακίου, ο Παπαφλέσσας και οι λιγοστοί άνδρες του πολεμούν μέχρις εσχάτων ενάντια στα πολυάριθμα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά. Παρά την υπεροπλία του αντιπάλου, επιλέγουν τη θυσία από την υποχώρηση, αφήνοντας μια βαθιά χαραγμένη παρακαταθήκη ηρωισμού και αυτοθυσίας στον Αγώνα για την Ελευθερία. Η πτώση του Παπαφλέσσα συγκινεί ακόμα και τον Ιμπραήμ, που διατάζει να ταφεί με τιμές.

1873: Δύο Αμερικανοί, οι Λιβάι Στράους και Τζέικομπ Ντέιβις, παίρνουν στα χέρια τους το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους: ένα ανθεκτικό παντελόνι από καραβόπανο που επρόκειτο να γίνει το δημοφιλέστερο ένδυμα όλων των εποχών, το μπλου τζιν.

1891: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια παρουσίαση του κινητοσκοπίου του Τόμας Έντισον, ορίζοντας το ξεκίνημα της κινηματογραφικής τεχνολογίας και της μετέπειτα κινηματογραφικής τέχνης.

1894: Οι ελληνικές Αρχές παραλαμβάνουν επίσημο έγγραφο από τη «Διεθνή Υπηρεσία Διώξεως των Αναρχικών», ζητώντας κατάλογο και φωτογραφίες ελλήνων αναρχικών. Το αίτημα συνδέεται με τη διεθνή επαναστατική δράση μορφών όπως ο Παύλος Αργυριάδης, ο Πλωτίνος Ροδοκανάτης και η Μαρία Πανταζή, που είχαν ταυτιστεί με το αναρχικό και σοσιαλιστικό κίνημα της εποχής στην Ευρώπη.

1902: Η Κούβα ανακηρύσσεται επίσημα ανεξάρτητο κράτος, με πρώτο πρόεδρο τον Τομάς Εστράδα Πάλμα, έπειτα από τριετή στρατιωτική κατοχή των Ηνωμένων Πολιτειών. Αν και η ανεξαρτησία της κατοχυρώνεται, οι ΗΠΑ διατηρούν σημαντική επιρροή στη χώρα μέσω της τροπολογίας Πλάτ, που τους δίνει δικαίωμα επέμβασης και εξασφαλίζει τη μίσθωση της βάσης του Γκουαντάναμο.

1927: Ο Τσαρλς Λίντμπεργκ απογειώνεται από τη Νέα Υόρκη για την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς στάση, ανοίγοντας τον δρόμο στην εμπορική αεροπορία και γράφοντας ιστορία στην αεροπλοΐα.

1932: Η Αμέλια Έρχαρτ απογειώνεται από τη Νέα Γη για να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος που διασχίζει μόνη της τον Ατλαντικό, συμβολίζοντας τη γυναικεία χειραφέτηση και τη δύναμη της τόλμης.

Ο βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄ και η βασίλισσα Ελισάβετ εμφανίζονται στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ, στις 20 Μαΐου 1937, μετά την επιστροφή τους από το Αββαείο του Ουέστμινστερ, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή ενθρόνισής τους. Μαζί τους στέκονται μέλη της βασιλικής οικογένειας, σε μια σκηνή που αποτυπώνεται ιστορικά ως σύμβολο σταθερότητας και συνέχειας της μοναρχίας λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος.

1940: Οι πρώτοι κρατούμενοι φτάνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, σηματοδοτώντας την απαρχή της φρίκης του Ολοκαυτώματος και της βιομηχανικής εξόντωσης εκατομμυρίων ανθρώπων.

1941: Ξεκινά η μάχη της Κρήτης, με ρίψεις χιλιάδων γερμανών αλεξιπτωτιστών στο νησί. Παρά την κατάληψη της Κρήτης, οι γερμανικές απώλειες είναι τόσο βαριές που εγκαταλείπεται οριστικά το δόγμα της αεραπόβασης σε μεγάλη κλίμακα.

1944: Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Λιβάνου, όπου υπογράφεται το Εθνικό Συμβόλαιο μεταξύ των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια της Κατοχής, ενόψει της μεταπολεμικής πορείας της χώρας.

Άγημα τιμής μετέφερε το φέρετρο του Μπομπ Μάρλεϊ στην Εθνική Αρένα του Κίνγκστον στις 20 Μαΐου 1981. Η σορός τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα πριν από την επίσημη κηδεία και την ταφή στον τόπο γέννησής του, στη βόρεια ακτή της Τζαμάικα. (AP Photo)

1983: Δημοσιεύονται οι πρώτες επιστημονικές έρευνες που αναγνωρίζουν έναν νέο θανατηφόρο ιό, τον HIV, ο οποίος προκαλεί το AIDS. Μια νέα παγκόσμια υγειονομική κρίση αρχίζει να διαμορφώνεται.

1989: Οι κινεζικές Αρχές επιβάλλουν στρατιωτικό νόμο για να καταστείλουν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας. Η ένταση οδηγεί λίγες ημέρες μετά στη σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν, με χιλιάδες νεκρούς διαδηλωτές.

Θεόφιλος Σεχίδης

1996: Ο Θεόφιλος Σεχίδης διαπράττει πολύνεκρο έγκλημα στη Θάσο, δολοφονώντας με φρικτό τρόπο πέντε μέλη της οικογένειάς του. Η υπόθεση θα συγκλονίσει την κοινή γνώμη και θα αποκαλυφθεί λίγους μήνες αργότερα.

Γεννήσεις

1934 – Αλκέτας Παναγούλιας, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής, με σπουδαία συμβολή στην ανάπτυξη του ελληνικού ποδοσφαίρου· διετέλεσε ομοσπονδιακός προπονητής της εθνικής Ελλάδας και την οδήγησε για πρώτη φορά σε τελική φάση Euro το 1980 και Μουντιάλ το 1994.

1938 – Μαρινέλλα (κατά κόσμον Κυριακή Παπαδοπούλου), Ελληνίδα τραγουδίστρια, από τις σημαντικότερες φωνές του ελληνικού τραγουδιού, με πορεία που εκτείνεται σε περισσότερες από έξι δεκαετίες και συνεργασίες με κορυφαίους συνθέτες όπως ο Χατζιδάκις, ο Ξαρχάκος και ο Κραουνάκης.

1946 – Σερ (κατά κόσμον Σέριλιν Σαρκισιάν), Αμερικανίδα τραγουδίστρια, ηθοποιός και επιχειρηματίας, γνωστή ως η «Θεά της Ποπ», με καριέρα που εκτείνεται σε έξι δεκαετίες και επιτυχίες σε μουσική, κινηματογράφο και τηλεόραση· βραβευμένη με Όσκαρ, Γκράμι και Έμμυ.

1959 – Μιχάλης Ρέππας, Έλληνας ηθοποιός, σκηνοθέτης και σεναριογράφος, γνωστός για τη δημιουργική του συνεργασία με τον Θανάση Παπαθανασίου σε επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Safe Sex» και «Το κλάμα βγήκε απ’ τον Παράδεισο».

1967 – Παύλος Ντε Γκρες, πρώην Διάδοχος της Ελλάδας, πρωτότοκος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β΄ και της βασίλισσας Άννας-Μαρίας· γεννήθηκε λίγο πριν το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου και την κατάργηση της μοναρχίας στην Ελλάδα, διατηρώντας σήμερα κυρίως συμβολικό και κοινωνικό ρόλο.

1972 – Busta Rhymes (κατά κόσμον Τρέβορ Ταχίμ Σμιθ τζούνιορ), Αμερικανός ράπερ, γνωστός για το εκρηκτικό του στιλ, τις ταχύτατες ρίμες και τις θεατρικές του εμφανίσεις· καθιερώθηκε τη δεκαετία του ’90 και θεωρείται μία από τις πιο χαρακτηριστικές μορφές της hip hop σκηνής.

1981 – Ίκερ Κασίγιας, Ισπανός τερματοφύλακας, ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του ποδοσφαίρου, με πολυετή καριέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την εθνική Ισπανίας, με την οποία κατέκτησε το Euro 2008, το Μουντιάλ 2010 και το Euro 2012.

1982 – Πετρ Τσεχ, Τσέχος τερματοφύλακας, ένας από τους κορυφαίους της εποχής του, με σπουδαία καριέρα σε Τσέλσι και Άρσεναλ, κατακτώντας τίτλους όπως το Champions League και την Premier League· γνωστός για το κράνος που φορούσε μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.

Θάνατοι

2019 – Νίκι Λάουντα, Αυστριακός οδηγός της Formula 1, τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής (1975, 1977, 1984), γνωστός για την εντυπωσιακή του επιστροφή μετά το σοβαρό ατύχημα του 1976· θρύλος του μηχανοκίνητου αθλητισμού και σύμβολο δύναμης και αντοχής.

Εορτολόγιο

Λυδία

Εθνικές Γιορτές – Επέτειοι

Διεθνής Ημέρα Κλινικών Μελετών
Ευρωπαϊκή Ημέρα για τη Θάλασσα
Παγκόσμια Ημέρα Αυτοάνοσης και Αυτοφλεγμονώδους Αρθρίτιδας
Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας
Παγκόσμια Ημέρα Μετρολογίας